Колико ће веће акцизе поскупети кафу, пиће, гориво

Након што је Влада Србије, у складу са Законом о акцизама, од 1. фебруара спровела редовно годишње усклађивање акциза с индексом потрошачких цена за 2016. годину,

 оне су повећане у распону од 0,5 до два динара. Осим повећања акциза на нафтне деривате, Влада Србије донела је и одлуку о повећању оних на кафу, нека алкохолна пића, цигаре и цигарилосе.

Уместо 84,40 динара, сада је акциза на сирову кафу 85,78, док на пржену износи 107,18. Акцизе на екстракте од кафе повећане су са 158,25 динара на 160,78. По правилу се након повећања акциза увећавају и цене кафе јер произвођачи терет који им намеће држава пребацују на потрошаче. У току јучерашњег дана пржионице кафе у Новом Саду нису мењале цену па се пржена кафа и даље продаје по 900 динара килограм.

Међутим, све пржионице су пред Нову годину повећале цену кафе, и то 100 динара по килограму, уз образложење да је скочила и цена сирове кафе на светском тржишту. Да ли ће наредних дана остати при цени коју су пре месец дана подигли или ће ићи на ново повећање након утврђених акциза, остаје да се види. Произвођачи кафе не желе да коментаришу да ли ће због акциза повећавати цене, као што нису спремни ни да потврде да су у унапред повећану цену с почетка године већ урачунали раст цена на мало из 2016. године.

За разлику од Новог Сада, у Београду је од јуче кафа поскупела, и то 15-20 динара на 100 грама  па тако сада за најмање паковање црног напитка треба платити између 110 и 135 динара. Председник Покрета за заштиту потрошача Србије Петар Богосављевић тврди да, и поред промена акциза, нема објективних разлога за велико повећање цене кафе.

– Цена кафе на светском тржишту не да није расла, него је у последње време чак и стагнирала – наводи Богосављевић. – Мислим да је раст цене претежно изаван „кампањом” која је вођена у медијима, видели смо да је поскупело воће и поврће, пољопривредни производи, бензин, па претпостављам да је то утицало на део трговаца да и цену кафе коригују навише.

– Свака промена цене одажава се на буyет грађана – оцењује председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић, додајући да је било очекивано да ће повећања акциза донети поскупљење одређених производа. – Не сумњам да ће се због тог намета државе кафа, сокови, пиво, гориво поскупети. То је пракса од које се неће одустати. Свако гледа своје интересе: држава како да напуни своју касу, трговци и произвођачи своју – закључује Паповић.

Иначе, непосредно пред Нову години и после ње, у маркетима и продавницама у Србији већ су поскупели сокови, и то много више него што је раст цена на мало у прошлој години, па је неизвесно да ли ће произвођачи и трговци ићи на ново поскупљење, с обзиром на то да је иначе промет тих напитака опао. Иста прича је и с ракијама и осталим јаким пићима, која су поскупела неколико пута више него што је држава повећала акцизе.

Љ. Малешевић
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести