Бајатовић: Бићемо гасификована земља

БЕОГРАД: „Линијски део магистралног гасовода, интерконектора бугарска граница - мађарска граница, фактички је завршен, а остало је још нешто да дорадимо на нашој компресорској станици”, рекао је данас за Танјуг генерални директор ЈП Србијагаса Душан Бајатовић.
bajatovic
Фото: Dnevnik (Vanja Fifa)

Повезивањем Мађарске, друга цев Турског тока која је прошла кроз Црно море, а затим преко Бугарске и 403 километра кроз Србију, и чији је капацитет 15,75 милијарди кубних метара, спојена је са осталим ЕУ земљама.

"У Мађарској ће бити 85 километара до њихове компресорске станице што ће бити крај линијског дела који има везу са Турским током. Све земље, укључујући Бугарску и Србију, а сада је то случај и са Мађарском, могу да продају своје транспортне капацитете који су интерни", рекао је Бајатовић и нагласио да је тај гасовод део интерног гасоводног капацитета Србије

Он је навео и да су сви капацитети у Бугарској и Србији распродати на 20 година, као и да у Мађарској очекују да се догоди исто.

Истакао је да остаје обавеза да се 10 одсто остави као краткорочни капацитети, што ће кренути оног момента када све то заиста профункционише.

"Бугари завршавају обе своје компресорске станице, Србија завршава своју компресорску станицу која би требало да буде до 15. јула. У техничком смислу све је спремно да транспортујемо гас према Мађарској", рекао је он.

Бајатовић је навео да је ове године Србија комплетну количину гаса из увоза за своје потрошаче допремила преко гасне интерконекције из Бугарске, односно са правца Турског тока.

"То значи да тај гасовод већ ради и даје приходе", рекао је он.

Навео је да Србија у бенефиту јер је раније имала једну тачку улаза гаса у државу, а сада има две.

"Мислим да су данас отворене понуде за интерконектор Ниш-Димитровград-Софија, то значи да ћемо се из ЛНГ терминала у грчком Александрополису моћи да се снабдевамо, нека буде, америчким гасом", рекао је он.

Улазна тачка за гас у Србију деценијама је био Хоргош који Бајатовић сада описује као слободан, и наводи да постоје планови за реконструкцију.

"Имамо слободан Хоргош, који нуди нових 5-6 милијарди метара кубних, а спајањем са Мађарском наслонили смо се на чвориште у Баумгартерну, тако да потенцијално можемо имати норвешки, гас из Северног тока 2 и 1, са Јамала, или из неких вишкова гаса у Европи, или потенцијално, јер цене варирају, са неких западних ЛНГ терминала", каже он.

Нагласио је да се нада брзој изградњи гасне интерконекције Београд - Бањалука, и завршетку гасификације Србије.

"Ми ћемо бити гасификована земља, са барем четири правца из којих може да уђе гас", оцењује он.

Додаје да се планира и интерконекција са Румунијом, која је са српске стране границе осам километара, а са румунске 130 километара.

"Ми за годину, две, три нећемо зависити толико од руског гаса. Одлично је стратешко партнерство Србије и Русије, партнерство између Србијагаса и Гаспрома, али у ствари престајемо да зависимо од Украјине и проблема у тој држави за које не знамо какви ће бити", рекао је он.

Додаје да ће гаса у Србији бити за кога год хоћете, и то на средњи и на дужи рок по врло приступачној цени.

"Стратегија коју смо у тишини развијали долази на своје место. Србија ће, што се снабдевања гасом тиче, бити безбедна, а цене гаса ће бити врло конкурентне", рекао је он.

Оценио је да, иако ће гас бити доступан са више страна, треба да схватимо да у наредних најмање 7-10 година нема решења "гасне једначине" у Европи без руског гаса.

"На питање шта геополитика тражи, одговоре ће давати политичари, а ми ћемо се трудити да гас буде доступан, да га има довољно и да можемо да га користимо", закључио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести