Банкари поздравили мере владе, траже брзо спровођење

БЕОГРАД: Представници банкарског сектора поздрављају доношење мера за подршку привреди, а инсистирају на што хитнијем успостављању правног оквира за њихово спровођење и сталној комуникацији привреде са властима. 
bankari
Фото: Tanjug / M.Jelisijevic, arhiva

То се могло чути на онлајн конференцији „Мере владе за предузећа: из угла банака“ у организацији Француско-српске привредне коморе. 

Маријана Цупара је у име Кредит Агрикол банке у Србији рекла да су Влада и Народна банка брзо одреаговале на кризну ситуацију и да банке свакодневно добијају нове инструкције за пословање. 

„Мораторијум је добра мера за јако погођене индустрије и треба још мало времена да се и све остале мере реализују. Битно је брзо и транспарентно одреаговати на читаву ситуацију и радити на анимацији наших клијената, што нам дигитализација наших услуга знатно олакшава и трудићемо се да корисницима што више прибилижимо и олакшамо дигитални приступ услугама", каже Цупара. 

Дарко Будеч из компаније Бак Лајтинг наводи да је програм мера Владе кључ успеха који је потребно што брже реализовати, али сматра да је неопходно спровести додатне мере и удруженим снагама борити се за економски опоравак и оријентисати се најпре на ликвидност. 

Председник извршног одбора ОТП банке Србија Предраг Михајловић, сматра да је јако битно заштити запослене и привреду и види мере Владе као добро средство у остваривању тог циља. 

Оцењује да је ликвидност компанија од пресудног значаја и да се мора што пре реаговати на ову ситуацију. 

Председник Извршног одбора Рајфајзен банке Зоран Петровић наглашава да је јако битно да Влада што пре спроведе мере, али и каже да је поред помоћи привреди јако је битно помоћи и читавом друштву и улагати свеобухватно у борбу против незапослености, а не уручивати једнократне помоћи које нису ефикасне у борби за економски опоравак. "Многи сектори су погођени, попут авио превоза, угоститељства, па чак и енергетског сектора, и оно што је најбитније да се заједнички боримо и вршимо притисак за спровођење додатних мера. Не смемо дозволити да ово из здравствене кризе прерасте у финансијску кризу", закључио је Петровић. 

Председник Француско-српске привредне коморе Драгољуб Дамљановић је рекао да су мере владе за помоћ привреди од великог значаја, али примећује да недостаје брзина у примени реализацији мера, као и додатне уредбе у области радног права које би још олакшале пословање попут тренутне незапослености, запослености на непуно радно време, наведено је у саопштењу организатора. 

“То је оно што би дугорочно могло да заштити запосленост“, каже Дамљановић и поручује да је на привреди да настави да инсистира да се додатне мере што пре имплементирају. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести