Е-куцима потребна боља заштита

НОВИ САД: Хоће ли купци добити већу сигурност, а трговци бољи пласман преко интернета – била је тема прве јавне расправе о изменама закона о трговини и електронској трговини.
soping onlajn pixabay.png
Фото: pixabay

Расправу су организовали Министарство трговине и Привредна комора Србије, на овом скупу је указано да се препознавањем одређених облика трговине и увођењем нових појмова који постоје у свету унапређује електронска трговина.

Први пут препознајемо појам електронске продавнице, електронске платформе, неке облике е-трговине попут дропшипинг концепта продаје, који је већ прилично у употреби, а сада отклањамо сваку могућност да ли се то може радити или не, објаснио је помоћник министра трговине задужен за дигиталну агенду Милан Добријевић.

Трговци сматрају да је добро што Закон о трговини сада препознаје продају преко интернета, а одговарају им и измене Закона о електронској трговини. По речима директора сајта "Купујем продајем" Бојана Лековића и садашњи Закон је прилично добар јер је у складу са директивама Европске уније, али је потребно освежити неке чланове.

Прецизирањем обавеза трговаца, као што је, рецимо, истицање декларације, добијају и купци.

Потрудили смо се да купцима безбедимо што већу сигурност приликом куповине неког производа, како би недвосмислено знали шта купују, колико кошта, порекло производа, колики је рок трајања - што им обезбеђује потпуну сигурност, истакао је помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Јован Стојић.

Као потпуно нова категорија долази и е-трастмарк, ознака квалитета, коју издаје Центар за развој трговине, а служи да потврди статус трговца и робе.


Измена Закона о заштити потрошача

После закона о трговини и електронској трговини следи измена и Закона о заштити потрошача које ће се односити на решавање судских спорова.

Како се очекује овај законски акт требало би да буде у скупштинској процедури половином године. 


Да је то трговац који је заиста правно лице, а и да је то трговац који послује према важећим законима Републике Србије јер то омогућава потрошачу да буде заштићен у складу са Законом о заштити потрошача и има сва права која су законом загарантована. За разлику од куповина на фејсбук групама или оно што је сад модерно, на инстаграму, нагласио је директор Центра за развој трговине Небојша Ђурић.

Д. Млађеновић

 

 

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести