Г7 покреће инфраструктурно партнерство да би потиснула Кину

ЕЛМАУ: Група седам најразвијенијих земаља света званично је на свом годишњем самиту покренула глобално инфраструктурно и инвестиционо партнерство са циљем да потисне утицај Кине у земљама у развоју.
g7/YT
Фото: Youtube Printscreen

Програм Г 7 је одговор на такозвану кинеску иницијативу Појас и пут, за коју западни званичници дуго тврде да хвата у замку земље које имају дугове, инвестицијама које више користе Кини него њиховим домаћинима, пренео је АП.

Бела кућа наводи да иницијатива настоји да искористи 200 милијарди долара америчких инвестиција у наредних пет година, заједно са сличним износом од савезника из Г 7, како би се подстакао развој инфраструктуре у земљама са нижим и средњим приходима.

Додаје се да ће већина средстава доћи из приватног сектора, државних фондова и глобалних развојних фондова, а не директног новца пореских обвезника.

САД наводе да напори које подржава Г 7 промовишу одговорна улагања која имају за циљ добробит заједница у којима живе.

Међу првим иницијативама су инвестиција од две милијарде долара у соларну фарму у Анголи на југозападу Африке, 320 милиона долара за изградњу болница у Обали Слоноваче, на западу Африке и 40 милиона долара за промовисање регионалне трговине енергијом у југоисточној Азији.

Г7 обећавају 600 милијарди долара за земље у развоју

ЕЛМАУ: Лидери седам земаља чланица Г7 обећали су данас на самиту у граду Елмау у баварским Алпима да ће у наредних пет година прикупити 600 милијарди долара приватних и јавних средстава за финансирање инфраструктурних пројеката у земљама у развоју, у намери да се парира кинеском пројекту Појас и пут вредном више хиљада милијарди долара.

Амерички председник Џо Бајден и други лидери Г7 овом одлуком су поново покренули недавно преименовани пројекат Партнерство за глобалну инфраструктуру и инвестиције, преноси Ројтерс.

Бајден је рекао да ће САД током пет година мобилисати 200 милијарди долара федералних фондова и приватних инвестиција за подршку пројектима у земљама са ниским и средњим приходима како би се пружила помоћ у борби против климатских промена, како би се унапредило јавно здравство на глобалном нивоу, ојачали родна равноправности и дигиталне инфраструктуре.

"Желим да будем јасан. Ово није помоћ или добротворна акција. То је инвестиција која ће свима донети корист", рекао је Бајден и додао да ће то омогућити да се виде конкретне предности партнерства са развијеним демократијама.

Бајден је рекао да би додатне стотине милијарди долара могле доћи и од мултилатералних развојних банака, развојних финансијских институција, државних фондова и других.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен на данашњем скупу је најавила да ће Европа током истог периода мобилисати 300 милијарди евра за одрживу алтернативу кинеском пројекту Појас и пут, коју је председник Си Ðинпинг покренуо 2013. године.

Кинеска инвестициона шема укључује развојне програме у више од 100 земаља са циљем стварања модерне верзије древног трговачког Пута свиле од Азије до Европе.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести