ИЕА: Глобалне инвестиције у угаљ ће порасти 10% ове године

ПАРИЗ: Глобалне инвестиције у енергију су на путу да скоче за више од 8,0 посто у 2022. и да достигну 2,4 билиона долара, при чему ће осетно порасти улагања у ланац снабдевања угљем, објавила је Међународна агенција за енергију (ИЕА).
ugalj
Фото: Tanjug (Video ilustracija)

У најновијем извештају ИЕА о светским енергетским инвестицијама наводи се да ће улагања у чисту енергију ове године премашити 1,4 билиона долара, што представља „скоро три четвртине раста укупних инвестиција у енергију“.

Просечна годишња стопа раста инвестиција у чисту енергију током пет година након потписивања Париског климатског споразума 2015. била је нешто виша од 2,0 одсто, пише у резимеу извештаја, преноси Си-Ен-Би-Си.

Од 2020. године, та стопа је порасла на 12 процената. ИЕА сматра да је та стопа „испод оне која је потребна за постизање међународних климатских циљева, али без обзира на то представља важан корак у правом смеру“.

Извршни директор ИЕА, Фатих Бирол, истакао је изазове и могућности са којима се планета суочава, с обзиром на тренутну енергетску ситуацију.

Не можемо приуштити себи да игноришемо ни данашњу глобалну енергетску кризу ни климатску кризу, али добра вест је да не морамо да бирамо између њих – можемо да решавамо и једну и другу у исто време, поручио је он.

Бирол је додао да је „масивно повећање инвестиција у убрзање транзиције на чисту енергијиу једино трајно решење“.

У извештају ИЕА се напомиње да је повећање потрошње на чисту енергију неуједначено по регионима, при чему развијене економије и Кина предњаче с тим улагањима.

Поред тога, констатује се да забринутост у погледу енергетске безбедности подстиче „већа улагања у фосилна горива, пре свега у угаљ“.

Према одаци ИЕА, у 2021. је уложено око 105 милијарди долара у „ланац снабдевања угљем“, што представља раст од 10 посто у односу на 2020. Предвиђа се да ће сличан тренд та индустрија забележити и ове године.

Очекује се да ће глобалне инвестиције у снабдевање угљем порасти за још 10 одсто у 2022, јер ограничена понуда наставља да подстиче нове пројекте. Процењује се да ће Кина и Индија са преко 80 милијарди долара имати највећи удео у глобалним инвестицијама у угаљ 2022, пише у извештају ИЕА.

Препорука Европи да улаже у нуклеарну енергију

Европа мора да пожури како би надокнадила санкционисано и ограничено снабдевање руским енергентима и требало би да удвостручи улагања у ефикасност и у обновљиве изворе енергије, укључујући и нуклеарну енергију, саопштила је Међународна агенција за енергију.

У блиској будућности, борба за алтернативним изворима фосилних горива недвосмислено ће отворити простор неруским добављачима, наводи се у годишњем извештају ИЕА о инвестицијама у енергију, преноси Ројтерс.

Европа мора да реагује на кризу „одлучним убрзањем улагања у ефикасност, у обновљиве изворе енергије и друге чисте технологије“, додаје се у документу.

Улагање у застарелу нуклеарну инфраструктуре могло би да обезбеди паузу у подизању цена електричне енергије и ублажи проблем оскудне понуде, оцењује ИЕА.

Цене гаса достигле су рекордне нивое због смањења токова из Русије последњих дана, што продубјује забринутост у погледу понуде и веће потражње током зимских месеци.

У светлу обновљеног интересовања за улогу нуклеарне енергије у процесу транзиције на чисту енергију, рат (у Украјини) наглашава потребу да се истраже опције за улагања у нове објекте, као и у поновно отварање постојећих погона за конверзију уранијума, наводи ИЕА.

Европска унија и друге развијене економије су увеле ембарго на увоз руске нафте и угља, али су одустале од забране увоза руског гаса.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести