Марковић: Веома добра наплата пореза упркос корони

БЕОГРАД: Директорка Пореске управе Драгана Марковић изјавила је да је упркос ситуацији са короном била веома добра наплата пореза и посебно ПДВ-а током целе године.
porez
Фото: Tanjug (video arhiva)

Марковић је рекла у Палати Србије да је Пореска управа пратила све мере које је влада донела и да је то углавном било у вези са обједињеном наплатом и могућностима отплате од наредне године, као и друге мере које су биле везане за пролонирање уплате.

Што се тиче ПДВ-а, ми смо јако добро наплаћивали ПДВ за читаву ову годину, невероватно добро. Чак и обједињену наплату за коју су привредници имали могућност да пролонгирају, многи су плаћали на време, казала је.

Марковић каже да је наплата пореза до у првих осам месеци била 100 одсто, али да је у септембру, што је било очекивано, наплата мало пала, па сада износи око 99,6 одсто.

Немамо информације да су многи хтели да искористе ову ситуацију, па да нису плаћали порез. Нисмо превише ишли у репресивне мере због компленте ситауције. Више радимо на превенцији и позивамо грађане и привредна друштва да сами уплате порез да не би морали да примењујемо репресивне мере, рекла је Марковић.

То је јесте циљ новог програма трансформације Пореске управе, додала је она.

До септембра привремено затворено 802 објекта

Пореска управа је од јануара до септембра ове године привремено затворила 802 објекта, што је више од 40 одсто од укупног броја контролисаних објеката, каже директорка Пореске управе.

Она је рекла да је до септембра 2020. због ковида 19 обављено 1.975 котрола евидентирања промета преко фискалне касе, што је знатно мање у односу на прошлу годину.

Прецизирала је да до септембра 106 објеката привремено затворено због непријављених радника и 696 објеката због неевидентирања промета.

Највећи број затворених објеката су, и у овој години, нажалост били угоститељски објекти, пекари, трговци на мало и остале делатности. За девет месеци у 2020. на 90 дана затворено је 42 објекта, а на годину дана четири објекта, рекла је Марковић.

На конференцији за новинаре са министром финансија Синишом Малим, поводом представљања правила и наградног фонда првог круга наградне игре "Узми рачун и победи 2020", Марковић је подсетила да је у 2019. Пореска управа извршила 3.252 контроле.

Укупан број привремено затворених објеката у 2019. био је 1.095, око 34 одсто од укупног броја конторла и то 173 објекта због непријављављених радника и 922 објекта због неевидетнирања промета, навела је директорка Пореске управе.

Највећи број затварања у 2019. био је у угоститељким објектима, 641 објекат је затворен и 274 објекта у трговини на мало. У 2019. на 90 дана затворено је 122 објекта, а на 12 месеци пет објеката, рекла је Марковић.

Навела је да у условима пословања који су отежени поштовање прописа има кључни значај и да наградну игру посматрају као мотив више да као уређена заједница препродимо све препреке које се пред нама налазе.

Поручила је да добродошла свака мера која се односи на јачање свести о значају узимања фискалних рачуна и поштовању пореских прописа.

Наградна игра свакако подиже ниво свести грађана о значају узимања фискалних рачуна, а додатно је важно да се тако подигнут ниво свести одржи, али и унапреди, рекла је Марковић.

Поред тога, напоменула је, циљ награде игре је успостављање фискалне дисциплине у свху сузбијања сиве економије.

Каже да је по резултатима анализе коју је урадила Пореска управа за претоходну наградну игру утврђен раст промета евидентиран преко фискалних каса малих обвезника у износу од 30 одсто што је, оцењује, прави показатељ успешности саме кампање и саме наградне игре.

Највеће повећање промета заправо за време трајања награде игре од чак 83,5 одсто евидентирано је у трговини на мало и услугама везано за поправку моторних возила, што је врло интересантан податак, рекла је Марковић.

Позвала је грађане да при свакој куповини траже фискални рачун, јер на то имају законско право, а да на тај начин обезбеђују стабилност целог државног система.

Напоменула је да се Пореска управа налази у реформи и да је у овом моменту у завршној фази израде новог програма трансформације за период од 2000. до 2025. који подразумева увођење нових софтвера, нових пословних процеса и унапредење услуга.

Редизајнирање пословних процеса ћемо обављати путем модерних информационих платформи и у складу са најбољом међународном праксом, поручила је Марковић и додала да се у томе користе најбољим искуствима европских и светских пореских администрација.

Истакла је да је Пореска управа у претходном пероду много радила на јачању сопствених капацитета и да наставља даље у том правцу.

Тренутно је, каже, актуелан конкурс за запошљавање нових 137 извшилаца, а у новембру је планиран још један конкурс за запошљавање извршилаца.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести