Министарства привреде и грађевине допринела новом напретку

БЕОГРАД: Реформе Министарства привреде у области заштите мањинских акционара и решавања стечаја, као и рад Министарства грађевинарства на даљем унапређењу система грађевинских дозвола, погурали су Србију до 44. позиције на новој Дуинг Бизнис листи, што представља скок од четири места у односу на лане, речено је на 4. годишњој конференцији “Дуинг Бизнис 2020” у Београду.
duing biznis lista
Фото: Tanjug (video)

Србија је унапредила услове пословања у шест области-грађевинске дозволе, добијање прикључка за струју, заштита мањинских акционара, плаћање пореза, извршење и стечај, али се то није одразило на бољи пласман у свим тим категоријама јер су и друге земље напредовале.

Захваљујући изменама Закона о привредним друштвима, на којима су сарађивали Министарство привреде и НАЛЕД, дата су већа права мањинским акционарима у управљању компанијама и подигнута транспарентност у пословима руководства где постоји потенцијални лични интерес директора, речено је на конференцији.

Због тога је у овој категорији остварен највећи помак, од 46 места (са 83. на 37.).

Светска банка признала је и измене Закона о стечају, којима је између осталог дато право свим повериоцима да учествују у избору стечајног управника и од управника добијају све информације о поступку стечаја, те је остварен скок за осам места (са 49. на 41.).

Међу 10 индикатора које Светска банка оцењује, неприкосновено прво место и даље држи издавање грађевинских дозвола.
Србија је у погледу издавања грађевинских дозвола на 9. месту у свету, што је рекордан резултат у односу на раније пласмане, као и пласмане других земаља у региону.

Прошле године, Србија је када је реч о издавању грађевинских дозвола била на 11 месту.

Највеће унапређење постигнуто је кроз Закон о републичким административним таксама, чијим је изменама готово преполовљена такса за добијање локацијских услова.

Због тога је Србија напредовала још два места и новим пласманом остварила најбољи резултат у региону и уједно најбољи резултат икада постигнут у овој категорији.

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла је да се Србија на Дуинг бизнис листи већ неколико година не такмичи са просечнима, већ са најуспешнијим земљама на свету.

Свако померање на овој листи утолико је важније јер значи да смо иза себе оставили земље које већ имају веома добро пословно окружење, истакла је министарка.

Девето место на свету у грађевинским дозволама, као и напредак са 48. на 44. место у укупном скору обавезују нас да још ефикасније спроводимо реформе и у другим областима, како бисмо идуће године додатно поправили наш рејтинг, навела је министарка.

Ако смо могли међу првих 10 на свету у грађевинским дозволама, не видим зашто то не би било могуће и у неким другим областима и томе треба да тежимо, рекла је Михајловићева, која је и председница Заједничке групе за унапређење позиције Србије на ранг-листи Светске банке.

Британска амбасадорка у Србији, Шан Маклеод, рекла је да је Уједињено краљевство годинама међу првих 10 држава света на Дуинг Бизнис листи и да је то искуство које Британија може да подели са Србијом.

Британска Влада, кроз Фонд за добру управу, највећи је донатор у Србији када је у питању е-управа, навела је она и истакла и да није само у питању е-Беба сервис, него и упис у катастар, отварање података и много тога другог.

За бољу позицију Србије, заслужно је и померање од 10 места у области добијања прикључка на електромрежу (са 104. на 94.).

С друге стране, у категорији покретања пословања забележен је најслабији резултат (пад са 40. на 73.) што је последица увођења нове административне процедуре за пријаву стварних власника предузећа у сврху спречавања прања новца.

НАЛЕД је указао да тај поступак не треба раздвајати од поступка регистрације фирме.

На скупу који је НАЛЕД организовао у сарадњи са британском амбасадом, Светском банком и Међународном финансијском корпорацијом, истакнути су и приоритети за даљи напредак на Дуинг Бизнис листи.

Смањење пореског оптерећења рада, обезбеђивање веће доступности планских докумената, ефикаснија достава решења о упису у катастар, укидање пореских пријава за порезе на имовину, пренос апсолутних права и поклон, развој електронских сервиса за пријаву и плаћање пореских и непореских намета, као и смањење трошкова и времена потребних за поступке извршења и стечаја, иницијативе су које кандидујемо на агенду како бисмо се пласирали у топ 30 земаља, истакао је председник Надзорног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић.

Томас Лубек, регионални менаџер Међународне финансијске корпорације за централну и југоисточну Европу, истакао је да је централни фокус Дуинг Бизнис извештаја улога јавних политика у креирању окружења за пословање малих и средњих домаћих фирми, које у Србији имају велики потенцијал за подстицање економског раста и запошљавања.

Упућујемо честитке српским институцијама на реформским активностима и постигнутом напретку на овогодишњој Дуинг Бизнис листи. Ми у Групацији Светске банке се радујемо наставку сарадње на креирању подстицајног окружења за приватни сектор у Србији, казао је Лубек.

Иако је Светска банка позитивно оценила унапређење у погледу брзине повраћаја ПДВ-а, признање је изостало за увођење електронске пријаве и плаћања пореза и фирмарине.

Због тога је у категорији плаћање пореза забележен пад од шест места (са 79. на 85.).

Измене Закона о заложном праву, донете након завршетка оцењивања Светске банке, нису узете у обзир за овогодишњи извештај, што је утицало на пад од седам места у добијању кредита, а сличну судбину дели и реформа уписа права својине.

Наиме, ова реформа је забележила благи пад са 55. на 58. место, јер Светска банка није прихватила да је привреда растерећена потребе одласка на шалтер катастра, иако је укњижба аутоматска и јавни бележници електронски достављаљу исправе за упис непокретности.

У следећем извештају скок се очекује у категорији извршења уговора, јер Закон о извршењу и обезбеђењу, који доноси новине као што су е-аукција и е-огласна табла у сврху брже, јефтиније и транспарентније продаје имовине, није ушао у трку за резултат у овогодишњем издању.

У овој категорији није било померања, а иста позиција у односу на 2019. задржана је и у категорији прекограничне трговине (23.), где није било реформских помака.

Од земаља у региону, испред Србије су само Северна Македонија и Словенија.

На новој Дуинг бизнис листи, од Србије су међу економијама региона једино успешније Северна Македонија (17) и Словенија (37), док су иза остале БиХ (90), Албанија (82), Косово* (57), Хрватска (51) и Црна Гора (50).

Осим Србије, напредак су оствариле Хрватска, скоком за седам места (са 58. на 51.) и Словенија за три (са 40. на 37.). Пад су забележиле Албанија за 19 места (са 63. на 82.), Косово* (са 44. на 57.), Северна Македонија (са 10. на 17.), БиХ (са 89. на 90.). Црна Гора је задржала исто место (50).

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести