Олакшице за стамбене кредите смањују дивљу градњу

Нове привремене мере Народне банке Србије ће олакшати грађанима приступ стамбеним кредитима, а претфинансирање изградње станова ће смањити дивљу градњу, казао је за „Дневник” потпредседник Грађевинске коморе Србије Горан Родић.
g
Фото: pixabay.com

По његовим речима, мера претфинансирања станова је добра за све – привреду, инвеститоре, извођаче, купце и државу.

– Због претфинансирања изградње станова биће већег обрта новца, прилива у континуитету и омогућиће се избегавање рада на црно јер ће потенцијални извођачи радова имати финансирање годину унапред, тако да неће морати да ангажују раднике на црно, да се кредитно задужују, а на крају, купац ће имати квдрате јефтиније него што би их платио када је објекат готов – рекао је Родић.

Осим инвеститора, извођача и купца, додао је он, добија и држава јер је тај новац усмерен директно у производњу, а не у потрошњу, те ће на тај начин и држава имати директно и индиректно пуњење буџета, а смањиће се и инфлација.

– То је много позитивно и добро јер су то динарски кредити, на тај начин се избегавају курсне разлике које би се могле јавити у току изградње тих станова и подићи цене материјала и осталог – указао је Родић.

Тај начин финансирања привреде, додао је он, постојао је пре много година, када се показао као ефикасан, а сада НБС поново на тај начин побољшава производњу, учвршћује динар и избегава непредвиђену инфлацију, односно девалвирање динара у односу на евро.

– То ће омогућити да се избегну црно тржиште и дивља градња јер ће сваки инвеститор који буде решио да гради станове за тржиште и тражио претфинансирање, морати да има уредну документацију, грађевинску дозволу, решене правне односе и пројекат који је одобрен и којег ће морати строго да се држи – навео је Родић. – На тај начин грађевина се враћа у легалне токове.

– Грађевинска индустрија у Србији дала је значајан допринос расту БДП-а ове године, а очекивања Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су да ће вредност изведених радова у том сектору 2020. године бити око 6,8 одсто већа у односу на прошлу – рекао је државни секретар у том министарству Милоје Обрадовић, коментаришући нове мере НБС-а.


Грађевински сектор радио без прекида

Родић је нагласио да је грађевински сектор и током епидемије коронавируса радио, с нешто мањим бројем радника због немогућности радника из Северне Македоније и Републике Српске да дођу у нашу земљу.

– Међутим, све је радило, а после отварања граница, повећала се и динамика радова да би се постигли рокови који су обећани купцима – рекао је Родић, и додао да су грађевинску индустрију одржале и инвестиције државе у инфраструктуру.


Те мере би требало да олакшају грађанима приступ стамбеним кредитима за куповину станова и у „сивој фази” градње.

– Министарство подржава и поздравља нове мере НБС-а јер оне имају вишеструки значај, пре свега за грађане, за привреду и за подизање животног стандарда грађана – рекао је Обрадовић за Танјуг.

Истакао је да је удео грађевинарства у БДП-у 2016. године био 3,9 одсто, док је лане износио 5,7 одсто, и додао да се Србија приближава високоразвијеним земљама по уделу грађевинарства у БДП-у.

Нове мере НБС-а, да подсетимо, подразумевају да предмет стамбеног кредитирања, осим потпуно завршених станова, могу бити и стамбени објекти у изградњи, без обзира на степен завршености ако је реч о пројектном финансирању банке, код којих је Грађевинска дирекција Србије носилац грађевинске дозволе или су у оквиру мера подршке државе одређеним категоријама физичких лица, наводи НБС. Олакшани приступ стамбеним кредитима такође се односи на објекте у изградњи, с минимумом степена завршености од 60 одсто ако је реч о пројектном финансирању друге банке или о пројекту инвеститора – правног лица. Уместо до сада уобичајеног минималног степена изграђености објекта од 80 одсто, чију је куповину било могуће финансирати стамбеним кредитима банака, наведеном мером дати су подстицаји банкама за одобравање стамбених кредита не чекајући завршетак стамбеног објекта у целости или у највећој мери.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести