Трећина незапослених без икакве струке; занатлије најтраженије

НОВИ САД: По подацима из билтена Националне службе за запошљавање Србије на крају прошлог месеца у Србији је било 553.396 незапослених.
majstor popravka
Фото: pixabay.com

Од укупног броја оних који немају посао на крају прошлог месеца било је 369.540 стручних и 183.856 нестручних лица. Сам податак да је трећина од укупног броја незапослених без стручности указује да се активне мере запошљавања НСЗ морају усмерити управо на њих  како би се уз обуке и квалификације оспособили за тржиште рада, које у последњих неколико година просто вапи за разним занатлијама.

Наиме, послодавци у Србији се већ извесно време жале да на тржишту рада нема занатлија односно радника одређених профила који им требају како би несметано радили и производили, па и ширили постојеће производне капацитете. Газде су само у октобру од НСЗ тражили 53 електрозаваривача, 194 бравара, 164 електромонтера, 117 кројача, по 61 металоглодача и столара за монтажу, 53 возача друмских возила и исто толико електрозаваривача, 45 аутомеханичара, 37 пекара, по 35 тесара, месара и касира, 27 возача виљушкара, 24 кувара, десет помоћника водоинсталатера, 14 шивача текстила...

Тражили и нудили посао, али многе од тражених кадрова  на тржишту нису нашли било због тога што је добар део занатлија отишао да ради у иностранству било зато што је школовања за многе занате у протеклим годинама укинуто, или једноставно није било заинтересованих...

Од дуалног образовања односно учења кроз рад много се очекује, али његова потпуна примена заправо почеће од наредне школске године. Тренутно се дуално образовање примењује у 84 средње стручне школе у Србији, а по том систему школује се у овом моменту више од 4.200 ученика. Но, док они “не стасају” односно не заврше трогодишњу или четворогодишњу стручну спрему, послодавци не могу да чекају нити да зауставе производњу због тога што не могу да нађу одговарајући кадар.

Управо због тога Национална служба за запошљавање, између осталог, спроводи обуке за тржиште рада и обуке на захтев послодавца. Како је “Дневнику” речено у НСЗ  у овој години планирано је укључивање 780 незапослених у обуке на захтев послодаваца, од којих је 20 особа са инвалидитетом. Такође, истичу у НСЗ, планирано је и да у наведене обуке буде укључен и додатни број незапослених лица у оквиру Пројекта ИПА 2013.

У периоду од 1. јануара до 1. новембра ове године, филијалама НСЗ обратили су се послодавци који су доставили пријаве потреба за запошљавањем заваривача – бравара заваривача, варилаца ЦО2 поступком, заваривача са атестом, и многим другим кадровима као што су кројачи, возачи, столари, тесари, пекари ..., објашњавају у НСЗ.

Како би удовољила захтевима послодаваца, али и помогла незапосленима да се оспособе за добијање радног места, НСЗ већ увелико спроводи разне обуке. У Севернобанатском округу, који је у надлежности филијале НСЗ у Кикинди, у току је реализација четири обуке за тржиште ради у које је укључено 30 незапослених лица. Обуке се реализују у Кикинди, Сенти и Новом Кнежевцу. У Кикинди, у оквиру заштитне радионице “Лира”, изводи се теоријско-практична настава за 15 незапослених, који ће након завршетка обуке стећи сертификат за кројење и шивење. С обзиром на развој текстилне индустрије у Кикинди, као и најаве отварања нових производних погона, процене су да ће они након стицања сертификата за кројење и шивење бити конкурентији на тржишту рада односно лакше доћи до радног места.

У Сенти је током прошлог месеца започета реализација обуке за оператере на ЦНЦ машинама. На обуци је 10 незапослених и то пет из Сенти и исто толико из Чоке. Обука се изводи у ДОО “Силос Тећ”, који ће након успешне реализације и савладаних 184 часова наставе полазницима омогућити полагање за завршни испит и стицање сертификата.  Занатско-образовни центар “Аџија” из Новог Сада, у сарадњи са послодавцем СЗТР ”Жана” из Новог Кнежевца и НСЗ обучава пет лица за стицање нових знања и вештиња у руковању виљушкаром. Стандардизованом обуком за виљушкаристу у трајању од 120 часова незапослена лица ће доботи сертификат и одмах моћи да се запосле код послодаваца из округа, који такав кадар траже већ неколико месеци.

И многе друге локалне самоуправе у Србији направиле су у сарадњи са НСЗ програм обуке за потребе послодаваца који послују на њиховој територији, и у већини случајева обучавају се занатлије које недостају тржишту рада и за које је потребна нижа стручна спрема или лица без квалификације. Јер, многи инвеститори пре него што донесу одлуку о инвестирању у одређену локалну самоуправу испитују тржиште рада односно да ли на њему има кадрова који им требају  за попуну радних места које планирају да отворе. Често се догађа да управо недостатак одређеног профила радне снаге инвеститора уместо једне одведе у другу општину.

Проблем с којим се сусреће НСЗ јесте и чињеница да на евиденцији незапослених има и лица која нису завршила ни основу школу. Управо због тога спроводи се циклус функционалног основног образовања. Тренутно је у нове циклусе функционалног основног образовања укључено 45 незапослених на подручју филијале НСЗ Сомбор. Функционално основно образовање одраслих се реализује у сарадњи са школама верификованим од стране Министарства просвете односно са Школом за основно образовање одраслих у Сомбору и са ОШ “Петефи бригада” у Кули. Након завршетка основне школе сви они стичу могућност укључивања у обуке како би се оспособили за неки занат и тако дошли до радног места. Њима НСЗ обезбеђује уџбенике и исплаћује трошкове превоза.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести