Ако је без камате, брчкање с картицом на рате најисплативије

НОВИ САД: Топли летњи дани и добра понуда ласт минит аранжмана инспирисали су многе да размисле о одласку на море чак и када им то до пре неколико седмица није било у плану.
Grcka more
Фото: Youtube Printscreen

Разлог за одрицање од летовања је најчешће лошија финансијска ситуација. Међутим плаћање летовања данас и није неизводљиво са просечном платом за четворочлану породицу. На располагању су бројни попусти не само у туристичким агенцијама већ и у банкама. Кредитне картице уз мало знања и вештине могу бити добитна комбинација и сигурна виза за летњи провод.

Најпопуларнија морска дестинација за наше људе је северно грчко приморје. Ту је понуда аранжмана типа ласт минит ових дана одлична. Цене за вишекреветне апартмане заједно са превозом могу бити прилично повољене. Крећу већ од 120 евра по особи .То значи да за полазак на пут четворочлана породица треба да плати агенцији 480 евра. Бар још толико треба им за друге трошкове на летовањеу чак и ако понесу нешто хране а за yепарац и ситан шопинг. Додамо ли томе и путно здравствено осигурање испада да је бар 100.000 неопходно за десет дана на плавом морском жалу.

Када будући туристи крену да затварају финансијску конструкцију онда прво треба да почну од банке. Доста туристичких агенција има сарадњу са њима. Ту се дају разни попусти на аранжмане до пет па до 10 одсто. Плаћање на рате кредитним картицама може да буде бескаматно а ова цена летњег аранжмана дели се на три, шест или 12 рата. Уколико се агенција и банка поклопе ово је најјефтинији начин за плаћање.

Доста банака клијентима који користе кредитну картицу нуди да аранжмна плате у три, шест или 12 рата. Камате нема а клијенти имају једнократни трошак од рецимо пет одсто или 500 или 1.000 динара.Ове провизије су различите од банке до банке. Код појединих до њих услов је да се рата уплати до одређенг датума у месецу односно да новца буде на рачуну. Ако тога нема следи обрачун камате која је код риволвинг кредитних картица на нашем тржишту и највиша и износи око 20 одсто па и више. Уколико пак клијент може да искористи погодности које банка нуди онда ће за 100.000 динара враћати месечно 8.333 динара без динара камате.

То је јефтиније и од кредита. Јер најпопуларније су динарске позајмице без учешћа. Камате се крећу око 10 одсто на годишњем нивоз. Банке све чешће маме клијенте стопама од рецими 9,9 одсто сматрајући да ће се лакше одлучити за задуживање уколико је камата једноцифрена па макар и са децималом.


Бирајте датум

Док поједине банке клијентима које кредитирају преко картица тачно одређују датум када рата сваког месеца стиже на наплату друге су ту флексибилније. Односно банкари клијентима остављају могућност да сами одреде ког датума у месецу ће им обавеза стићи на наплату или им дају више опција да сами бирају.

Рецимо пети, 10. или 20 у месецу. Ово је практично јер клијент обавезе може да аранжира тако да се поклопње са очекиваним приливом новца на рачун.   


Тако једна од банака нуди кредит по стопи од 9,9 одсто за кредит од поменутх 100.000 динара а на 12 месечних рата од по 8.791 динара.Клијент ће баници вратити 105.493 динара.

Ту су наравно и стари добри чекови. Агенције обично траже да се аранжман плати на три мсечне рате у тој варијанти. За многе то може бити прекратак рок.

Кеш кредит се може подићи и на дужи рок од годину дана. Међутим финансијски стручњаци препоручују да се не диже зајам на дуже рокове од 12 месеци . Клијент ће тако бити кредитно спреман и догодине.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести