Не очекује се поскупљење горива у Србији

БЕОГРАД: После напада на нафтна постројења у Саудијској Арабији, највећем светском извознику нафте што је изазвало турбуленције на глобалном тржисту не треба очекивати веће проблеме нити поскупљење горива у Србији, кажу за Танјуг стручњаци и надлежни.

Генерални секретар Удружења нафтних компанија Томислав Мићовић истиче да се због тога у наредном периоду не очекује поскупљење горива у Србији, али да треба имати у виду да је ипак и домаће тржиште осетљиво на глобална кретања.

Он је за Танјуг казао да тренутно нису велики глобални поремећаји и да се они не могу одразити тако брзо на домаће тржиште.

Подсећа да је у априлу и мају цена барела ишла и преко 70 долара те да се не може рећи да је ситуација забрињавајућа ако је цена барела са 60 долара скоцила на 68.

Иако је скок велики, ситуација још увек није забрињавајућа, само је питање да ли ће се такав тренд наставити, истиче.

Мићовић каже да је цена горива у Србији у том периоду била скупља у односу на данас за пет динара те да се ни скорије, ни драматично поскупљење не мозе очекивати.

Дневно, објашњава, недостаје 5,7 милиона барела сирове нафте, што је уједно 5,7 одсто укупне светске потрошње и представља озбиљан недостатак.

Код оваквих поремаћења нема боље одбране од обезбеђивања залиха, истиче саговорник Танјуга.

Он наводи да 83 одсто горива у Србији потиче од сирове нафте која је увезена или од увезених деривата.

Јелица Путниковић, уредница Балкан магазина, истиче да гориво у Србији неће поскупети због овакве ситуације на глобалном плану.

Како каже, то што је јуче ујутру скочила цена нафте за око 20 одсто и потом и пала представља више један "психолошки бум".

"То је један психолошки бум са ценама сирове нафте, јер се напад на саудијска постројења десио преко викенда и берзе су одреаговале тако како јесу, а велики удео има и покушај оних који спекулишу са продајом и куповином нафте да што више зараде", рекла је Путниковћ за Тањуг.

Како каже, да би се то одразило на цене деривата на пумпама Србије требало би да протекне неко веме.

Нафта се не купује данас за сутра и нафтне компаније имају своја налажиста и резерве и неће брзоплето дизати цене, истиче.

"Како ће се продавати у наредном периоду зависи како ће се развијати ситуација и ако не буде нових напада на саудијска постројења мислим да не би требало да буде ни неких већих проблема са поскупљењем, каже Путниковић.

И министар енергетике Александар Антић уверен је да цена деривата на бензинским станицама у Србији неће поскупети у првим данима након терористичких напада у Саудијској Арабији.

Он је раније данас рекао да су последњи догађаји у Саудијској Арабији свакако у први мах изазвали „значајан раст цена сирове нафте на светском тржишту", те да ће се тек видети како ће се даље одразити на цену и снабдевање.

"Видели сте да је цена сирове нафте порасла за двадесетак процената, али је после дошло до лаганог пада цене. Тако да је данас цена сирове нафте неких десетак одсто већа него пре овог терористичког напада", рекао је Антић. Он је нагласио да очекује од произвођача, трговаца, увозника да апсолутно професионално прилазе овој ситуацији и „да овај пик третирају као било који други пик и да са те стране немамо неку додатну нервозу која би креирала раст цена деривата".

Цене нафте су данас пале иако је тржиште и даље забринуто због претње војним одговором на нападе изведене на нафтне објекте у Саудијској Арабији.

Ти напади су преполовили нафтне производне капацитете тог краљевства и подстакли скок цена "црног злата" који није забележен деценијама, подсећа агенција Ројтерс.

Цена северноморске нафте "брент" пала је јутрос за 15 центи или 0,2 одсто на 68,87 долара за барел, док је америчка "лака" нафта појефтинила за 54 цента или 0,9 одсто на 62,36 долара за барел.

Нешто раније, цене обе врсте нафте пале су за око 2,0 одсто.

Цене нафте скочиле су јуче за готово 20 одсто као одговор на нападе у Саудијској Арабији, што је био највећи скок у скоро 30 година.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести