ПОРЕЗНИЦИ СПРЕМНИ Од 1. јануара порез на имовину електронски

НОВИ САД: Власници парцела кућа, гаража и сличних непокретности који су истовремено и обвезници пореза на имовину од наредне године ће своје обавезе моћи лакше да измире.
nova Panorama_17-RHA
Фото: Dnevnik.rs

У Србији ће бити омогућено електронско плаћање пореза на имовину. Првог дана 2019. са радом треба да почне јединствена база локалних пореских администрација. То значи да ће грађани моћи путем интернета да приступе бази, сазнају која су им дуговања тачно до у пару. Своје обавезе моћи ће затим исто тако и да плате електронским путем. Ова новина спада у цео комплекс мера модернизације пореског система код нас.

Грађанима који су електронски писмени плаћање пореза биће олакшано. Ово посебно важи за оне обвезнике који живе у једном крају земље а имовину за коју треба да плате порез имају у другој и по неколико стотина километара удаљеној општини. Њима је са овом новином доступна јединствена база података тако да ће лако моћи да пронађу колико дугују и у општини где имају пребивалиште и тамо где им је имовина. Колико су пореске управе у Војводини спремне за ову новину?


Адресни регистар ускоро

Током 2019. треба да буде завршен адресни регистар Србије. Битан део посла већ је урадио Републички геодетски завод. Они су евидентирали 66.480 нових улица. Оне до сада нису имале имена, кућне бројеве, нису биле регистроване а грађани су имали проблема код вађења личне карте, поштар није знао где да их нађе.Сада ће им све бити лакше, па и за плаћање пореза односно за пријем пореских решења. Многи ће поред електронске адресе добити и кућну.   


- Код нас у Зрењанину постоји могућност још од 2011. да обвезник узме шифру и да сазна суму ове пореске обавезе и да плати електронским путем - каже Николина Шерфезе из локалне пореске амдинистрације града на Бегеју. Ову погодност су највише користила правна лица, предузетници а посебно књиговодствене агенције. Грађани су били мање заинтересовани .Од Нове године ће им ови подаци бити доступни па остаје да се види да ли ће их користити. Слична искуства имају у Руми и Пландишту. Шифре су углавном користили привредници.

„Остаје да се види како ће ова новина да заживи и да профункционише-каже руководилац општинске пореске администације у Руми Милева Ковачевић. Привредници су и до сада били више заинтересовани за све што може да се уради електронски. Што се тиче грађана они су радије за папирнату форму. Ми за сваки рок плаћања пореза на имовину за наше обвезнике штампамо уплатнице са већ готовим подацима тако да не морају да се плаше да ће ако електронски плаћају, укуцати погрешан податак па да ће им после требати нови поступак да то све исправе. У Пландишту кажу да ће се млађи обвезници лакше навићи на новину која следи.

„Као и код колега и овде ће старији радије остати код папирних уплатница - каже руковдилац овог одељења Александар Савков.

Да до навикавања и неће бити тако тешко доћи као што се то очекује говоре и подаци из Пореске управе Србије. Током ове годие на месечном нивоу се у просеку подносило 520.000 електронских пореских пријава. Највећи број њих односио се на појединачне пријаве за порез на добит правних лица, ПДВ и обрачун пореза на зараде.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести