Качамак из Мачванске Митровице на трпезама у Сибиру

Качамак, или палента, традиционално је домаће јело присутно код нас од памтивека.
Р. Хаџић/архива/Прављење качамака
Фото: Р. Хаџић/архива/Прављење качамака

Упркос томе, те традиционалне хране није било у индустријској производњи све донедавно, мада се код нас кукуруз годишње сеје на близу милион хектара и више од три милиона тона сваке године прода у извоз. Није било предузетничке идеје да се од кукуруза прави готова храна. Једино се зрно кукуруза млело крупније или ситније, за брашно и гриз, и у трговинама продавало углавном за паленту и проју.

Додуше, скуване паленте сечене на шните било је по овдашњим ресторанима у јеловницима као додатак уз главно јело или замена за хлеб, али су такву намирницу припремали врсни кувари. Сада готов производ и угоститељи и други потрошачи могу купити у великим трговинским ланцима у паковању од килограма.

Скувану паленту у Мачванској Митровици производи фирма „Техно проинг”, али планира да производњу пресели у Жабаљ.

– Епидемија коронавируса померила је пресељење, и зато десетак радника из Жабља сада свакодневно путује до Митровице – каже за „Дневник” директор фирме Руслан Шафејев, који очекује да се епидемија заустави на пролеће и онда погон премести из Митровице у Жабаљ.

По његовим речима, палента се прави по италијанској технологији и рецепту, с опремом такође из Италије.


Италијани направили бренд од паленте

Шафејев је, радећи у Србији, видео да паленте на тржишту нема као готове намирнице и то га је, каже, подстакло да покрене инустријску производњу.

– Палента се пођеднако користи у исхрани и овде, као и у Русији, и свуда у свету, и свуда се могу купити разноврсне готове намирнице. Посебно је присутна у Италији, која се сматра колевком паленте и где су Италијани направили бренд – каже Шафејев. – У Србији је, захваљујући мојој идеји, кренула индустријска производња, а уз помоћ доброг технолога, у наредном периоду у Србији ће бити још паленте али различитих укуса.

Директор „Техно проинга” Шафејев се нада се да ће његову идеју прихватити и други предузетници одавде и од кукуруза почети да праве не само паленту већ и другу храну.


– Кукурузно брашно се дуго кува, сат до два, а онда смеса разлива у калупе и када се стегне, пакује, као, на пример, сир. Осим главног састојка –брашна, додају се само још морска со и вода из сопственог бунара па тако припремљена намирница представља здраву храну коју могу јести сви, од новорођенчади до најстаријих генерација – наглашава директор Шафејев.

Он каже да се у погону у Митровици месечно скува 30 тона паленте, али да постоје планови да се обим производње повећа и асортиман шири производа додавањем воћа и поврћа, да би храна била слатка и слана.

– За сада покривамо домаће тржиште радећи с великим трговинским ланцима, али планирамо да покренемо извоз за Русију и земље ЕУ. Тренутно припремамо папире да би наша кувана палента могла да пређе српску границу и стигне до Москве, а из руске престонице буде допремљена до Сибира – истиче директор Шафејев. – Руско тржиште је велико, а тамошњи купци су посебно заинтересовани за намирнице произведене на здравој основи, без икаквих додатака, тако да ћемо сигурно наћи потрошаче и продати знатне количине. За први извоз спремили смо скромних 20 тона.

Шафејев каже да би обим производње у наредном периоду могао бити и два и по пута већи од досадашњег, мада је реално, истиче, да достигне и стотитну тона месечно.

– Намеравамо да, када прође епидемија ковида-19, запослимо још радника, да бисмо могли производњу организовати у три смене, пошто тржиште постоји и овде и ван Србије. Доста страних фирми нам се јавља у жељи да купи наш производ, што нам показује да се можемо ширити. Главну сировину – кукурузно брашно – имамо на овдашњем тржишту, и то по прихватљивој цени, по каквој се продаје и наш производ. Килограм куване паленте кошта близу 150 динара – казао је Руслан Шафејев.

З. Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести