Kотрљање равницом - Пчелар Миклош Кордован из Кањиже: Муштерије лако препознају природни мед

Пчеле су се таман биле размахнуле на воћкама које рано цветају, али их је протеклих дана захлађење приморало да остану у кошницама. Искусни пчелар Миклош Кордован (80) из Кањиже, објашњава да пчеле из кошница излазе тек на плус 12 степени Целзијуса.
Miklos Kordovan
Фото: Миклош Кордован, фото: Дневник (М. Митровић)

- Ако је хладно пчеле не излазе, јер уколико би изашле на цвет или по воду угинуле би од хладноће - каже Кордован. - Није им погодовала ни одвише блага зима, јер нису се скупиле у клубе па су доста хране потрошиле. Додатну исхрану сам обезбедио на време, да има доста меда на залихи код њих у кошницама. Када сам први пут очистио кошнице од угинулих пчела приметио сам да нека друштва немају матице, јер је ипак било губитака у зимском периоду, али где је тога било надокнадио сам из других кошница.

У пчелињаку који одржавају Миклош и његов син Золтан (37) има 140 пчелињих друштава. Миклош наглашава да у Кањижи и околини за пчеле има доста полена, тако да овдашњи пчелари немају разлога за бојазан да пчеле неће имати шта да раде. Оне почињу сакупљање полена чим процветају засади лешника и врбаци крај Тисе, потом засади кајсија, бресака, а касније шљива, јабука и другог воћа.

- У оваквим ситуацијама када временске прилике не погодују пчелама, треба водити рачуна да оне у кошницама имају доста хране, а уколико нема треба им додати погаче. Погаче се састоје од мешавине шећера у праху и меда, тако да имају шта да троше за исхрану, а у међувремену потребно им је додати унутра и воде, тако да немају потребе да излазе напоље, да не би угинуле због хладноће - напомиње Кордован.

Фото: Дневник (М. Митровић)

После цветања воћа на прву већу пашу Кордован пчеле носи крајем априла на уљану репицу, у атар Банатског Аранђелова и Подлокања на северу Баната. Мед од уљане репице карактеристичан је по томе што се брзо кристалише па Кордован подсећа да су га због тога пре знатно више користиле фабрике кондиторске индустрије.

- После уљане репице пчеле селимо на багремову пашу у околини Хајдукова, ако ће је бити. Уколико се настави са неповољним временским приликама, као што је било претходне две сезоне, када је изостала багремова паша, у овим крајевима ће људи морати да се привикну да немамо чистог багремовог меда. Превоз пчела на уљану репицу и багрем имамо могућности јер су у питању локације које нису толико удаљене од Кањиже па приколице са кошницама можемо да преместимо трактором. Због повећаних трошкова и услова не идемо на удаљенију Фрушку гору у време цветања липе, а после у току лета главна медоносна паша је када процвета сунцокрет - предочава Кордован динамику пчеларске сезоне на точковима, коју на северу Бачке допуњава нектар са ливада и цвета дивљег дувана, свиленца.           

Кордован указује да прошла сезона није била наклоњена пчеларима у нашој земљи, али и целој Европи. Један од највећих разлога, према речима нашег саговорника, јесте чињеница да нове сорте сунцокрета нису медоносне као старе сорте, јер за пчеле из домаћих кошница главна медоносна паша је када процвета сунцокрет. И због тога је на тржишту доста фалсификованог меда, који се на рафовима у продавницама нуди знатно јефтиније од природног меда, али купци који у продавници купе фалш мед, па га упореде са природним који је плод пчела, без обзира на цену опредељују се на природни.

Миклош појашњава да је прави мед онај који се кристалише, при чему се најдуже кристалише багремов, од уљане репице кристалише након два недеље, док код осталих врста меда зависи са колико врста цветова у њему има нектара.  

Фото: Дневник (М. Митровић)

- Килограм меда на велико продајемо по 2,70 евра, а уз додатни труд на пијаци се на мало постиже повољнија цена која се креће од 600 до 800 динара, у зависности од врсте меда. Мед од уљане репице иде по 500, цветни 600, а мешани 800 динара. Купаца има, зато што сам на кањишкој пијаци више од две и по деценије, од времена инфлације које се нерадо сви сећамо. Имам доста муштерија, хвала богу, траже ме и купују мед за понети по целој Европи. Добре муштерије су и гости који долазе у нашу бању на опоравак, многи када једном купе и понесу теглу нашег меда кући у Београд, Нови Сад или неко друго место, муштерије су и приликом наредног доласка у Кањижу. Купац пчелару не треба само један дан, него му је потребан док год пчелари, јер једном преварена муштерија више се не враћа. - испричао је Миклош Кордован, нагласивши да купац мора имати поверења у пчелара, па се сам увери шта користи, па је и у томе тајна успеха што успева да готово сав мед успева продати на кањишкој пијаци.

Поред меда Миклош Кордован на кањишкој пијаци продаје и друге пчелиње производе. Развио је и израду свећа од природног пчелињег воска, па муштеријама нуди тридесетак мустри свећа. 

Милорад Митровић  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести