Опа! ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА “замесила” БОЉЕ ОЦЕЊЕН СИР од традиционалне верзије! Дегустирало се “на слепо”, МЛЕКАРИ УВРЕЂЕНИ Да ли их је време “прегазило”? (ФОТО)

Недавно је Вашингтон Пост известио о скандалозном развоју догађаја на додели тзв. „Good Food Awards“, престижног такмичења које додељује награде специјализованим произвођачима хране.
s
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Тамо је један произвођач веганских сирева изазвао тоталну пометњу…

Наиме, по први пут, после 5 година од како је веганским сиревима допуштено да учествују, један од њих је успео да уђе у финале. У финалу, судије „дегустирају на слепо“, без информација о произвођачима.

После првог шока уласком веганског сира у финале, десило се незамисливо. Произвођач Climax Foods, добио је од Good Food Фондације писмо са обавештењем да је одлука донета и да ће њихов сир на годишњој додели награда бити проглашен за победника!

Ипак, недељу дана пре церемоније доделе награда, „победник“ Climax Foods је преко ноћи избачен са листе финалиста. После немуштог објашњења организатора, сви који прате догађај су оценили да се по свој прилици ради о последици притиска моћног лобија млечне индустрије.

Млекари су очигледно доживели као својеврсну увреду то што се судијама највише допао сир који уопште не садржи млеко.

Скандал је изазвао велику медијску пажњу и компанији Climax Foods донео велики публицитет, иако је остала без заслужене награде. А колико се револуционарним иновацијама хране бави, она ту пажњу заиста и заслужује. Да је висока технологија у питању постаје јасно чим упознате њеног оснивача. Име му је Оливер Кан и по образовању је астрофизичар са дипломом Харварда.

Он објашњава да је његова фирма развојна високо-технолошка компанија, која жели да упосли револуционарне могућности вештачке интелигенције да осмисле технологију и иновативне формулације прехрамбених производа на бази биљака, који би укусом и текстуром парирали производима животињског порекла.

 


Како су помоћу вештачке интелигенције дошли до формулације невероватног веганског сира?

Млечни сиреви садрже протеин казеин, који мења структуру када се загрева, стварајући карактеристичну растегљивост и осећај у устима. Већина веганских сирева, међутим, садржи врло мало протеина, па растегљивост имитира коришћењем различитих врста скроба или додацима за „гумасту“ текстуру, а при том имају и слабу нутритивну вредност.

Оливер Кан тврди да је у питању највећи продор у технологији хране у последњих 6.000 година.

Каже да је данашњи систем производње хране неефикасан и неодржив, јер животиње нису еволуирале да производе храну за друге животиње. Додаје да ако би употребили биљке директно, могли би да добијемо производе који су бољи за наше здравље, за планету, а истовремено јефтинији за производњу и приступачнији купцима.


При том, циљ им је да то ураде на начин да ти производи буду одрживији, хранљивији и бољи за планету, као и јефтинији од својих конкурената. Кан сматра да је то могуће, а успех са веганским сиром то и потврђује.

Индустрија која одбија да се помири са тим да ју је време прегазило…

После овога, помало смешно и јадно звучи коментар једног од учесника поменутог такмичења сирева, млечног произвођача, који је рекао да мисли да је вегански сир – превара. Каже да изгледа као сир, да има укус као сир, али се не уклапа у оно што ми историјски подразумевамо под сиром. Добро дошао у будућност пријатељу…

 

А за то време Оливер Кан, поменути визионар на пољу технологије хране, уз опаску да ће будућност хране бити много боља од садашњости, додаје:

„Како је рекао Ганди: у почетку те игноришу, онда ти се смеју, па почну да се боре против тебе и онда – победиш!“

Дневник/Телеграф

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести