Препорука паушалцима који су добили увећане рачуне: Уз жалбу не заборавите камату

Многи порески обвезници који ту обавезу плаћају паушално ових дана добили су решења за ову годину на којима су износи енормно увећани.
Obračun poreza Foto: Youtube/prinscreen
Фото: Youtube Printscreen

То се догодило упркос уредби која прецизира да те обавезе не могу бити увећане више од десет одсто у односу на претходну годину. Незадвољним паушалцима у помоћ је притекла премијерка Ана Брнабић: она им је путем Твитера поручила да поднесу жалбе, истичући да ће оне бити уважене.

Премијерка је преко свог „Твитер” налога обавестила обвезнике да је та могућност отворена на састанку у Пореској управи и да је договорено да могу, уколико им је стигло решење увећано више од десет одсто, поднети жалбу. То могу учинити чак и ако је прошло више од 15 дана, колико је рок предвиђен за жалбу, и оне ће бити разматране. Она је позвала паушалне обвезнике да се, уколико буде проблема, поново јаве. 


Могућа и пререгистрација

Паушалним обвезницима пружају се и друге могућности. Могу се, рецимо, пререгистровати и постати друштво с ограниченом одговорношћу и тада им следи вођење пословних књига. То могу, али не морају да раде сами јер на тржишту постоје агенције које ту услугу месечно наплаћују од 20 до 30 евра. За оне који желе да промене статус сада је право време за то јер је крај године.


Енормно увећана пореска обавеза није једино што обвезницима из те бранше може донети увећане трошкове. Док је у току жалбени поступак, пореска обавезе не мирује, односно на порез који није плаћен у року  обрачунава се затезна камата. Уколико се обвезнику усвоји жалба, потеребно је да поднесе нови захтев – да се и обавезе по основу камате бришу. У супротном, основна преска обавеза биће умањена, али ће остати обавезе по основу камате. Треба знати и да, чак и ако се жалба поднесе у року пре него што је обавеза доспела, жалбени посутпак траје дуго па је обрачунавање затезне камате у таквим случајевима пре правило него изузетак.

Тешко је прецизно рећи колико је паушалних обвезника добило решење да плати порез увећан више од десет одсто, али има и оних којима су обавезе увећане 20, 30 па и 50 процената.

Паушално плаћање пореза у Србији је веома популарно јер обвезник, приликом плаћања тих дажбина држави, има мање административних обавеза. Доскора је то био и најповољнији начин за измирење пореских обавеза, али, по свему судећи, више није. Висина одређеног паушала зависи од пореских службеника, а сада се види да то није најсрећније решење чак и када постоји Уредба, као што је случај ове године.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести