Тамара Радовић нови председник Основног суда у Новом Саду 

Досадашњи вршилац функције председника Основног суда у Новом Саду, судија Тамара Радовић постављена је, одлуком Скупштине Србије, за председника овог суда. Она је на овој функцији наследила дотадашњу председницу Анђелку Станојевић.
1
Фото: Тамара Радовић

Иначе, у протеклих осам месеци Тамара Радовић је била в. ф. председника новосадског Основног суда.

Завршила је правни факултет у Новом Саду, а у тадашњем Општинском суду у овом граду је 1998. године започела приправнички стаж,  који је завршила 2000. године. Правосудни испит положила је за неколико месеци у Београду.

Од јуна.2001. године до избора за судију 2005.,  радила је  као стручни сарадник у Општинском суду у Новом Саду, и то прву годину на оставинама, а затим као самостални стручни сарадник истражног судије, а потом и на првом степену кривице, где је стекла искуство у писању свих врста одлука.

У децембру 2005. године Одлуком Народне скупштине Републике Србије изабрана је за судију Општинског суда у Бачкој Паланци  а од 2008. године,  радила је у Општинском суду у Новом Саду – сада Основни суд, као судећи судија у кривичним поступцима.  Децембра 2013. године изабрана је за судију Вишег суда у Новом Саду, где је до ступања на финкцију в.ф. председника Основног суда радила као судећи судија у првом степену кривице.  

Она је, иначе, протеклих година судила у многим предметима оптуженима за најтежа кривична дела који су привукли пажњу јавности. Између осталих то је суђење Даријану Мусићу, окривљеном за пребијање своје девојке до смрти који је 2014. осуђен на 40 година робије, којем је касније Апелациони суд смањио казну на 35 година. 

И дан пред ступање на функцију вршиоца функције председника Основног суда имала је два „велика“ суђења, и то оба као председник великог већа ( такозваног већа петорице ) што је у пракси ретко због сложености таквих предмета: једно за покушај кривичног дела тешког убиства, а друго у случају окривљеног Арпада Сабоа, оптуженог за тешко убиство.

- Именовање у институцији као што је то Основни суд у Новом Саду, представља ми изузетну част, одговорност али и велики професионлни изазов. Похађала сам мноштво стручних семинара и поседујем бројне сертификате између осталог и за рад с малолетним учиниоцима кривичних дела и из кривично-правне заштите  малолетних лица као и из области насиља у породици. Такође,  активно сам учествовала на саветовању кривичара на Златибору као коаутор стручног рада на тему „Припремно рочиште – норма и пракса“ - изјавила је судија Радовић у изјави за “Дневник” средином априла.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести