ЗР: Осуђен на 18 година робије због обљубе малолетнице

ЗРЕЊАНИН: Након окончања главног претреса у кривичном поступку у ком је била искључена јавност, Виши суд у Зрењанину је објавио пресуду, којом је окривљеног С. Д. из једног села са подручја Севернобанатског управног округа, осудио на јединствену казну затвора у трајању од 18 година.
zgrada tuzilastva u zrenjaninu
Фото: Град Зрењанин

На основу оптужнице Вишег јавног тужилаштва у Зрењанину, против окривљеног је вођен кривични поступак због два продужена кривична дела силовања. Он је силовао своју усвојеницу, и то у периоду када је била млађа од 14 година, као и у периоду када је била малолетно лице старијег узраста.

У свим случајевима окривљени је малолетницу принуђавао на обљубу и са обљубом изједначен чин, наводи се у пресуди.

Суд је С. Д. изрекао и меру забране приближавања и комуникације са жртвом у трајању од три године.

Незадовољан пресудом суда, с обзиром на то да не постоји нити једна олакшавајућа околност на страни окривљеног, јавни тужилац је најавио да ће изјавити жалбу на пресуду.

Тужилаштво ће предложити да се окривљени осуди на максималну казну затвора у трајању од 20 година, која је била прописана Кривичним закоником у време извршења кривичних дела.

Иначе, последњим изменама кривичноправног законодавства, које се примењују од 1. децембра 2019. године, за ово кривично дело је као максимална казна предвиђен доживотни затвор, саопштило је зрењанинско тужилаштво.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести