Дунавски дијалози од вечерас у Новом Саду: Перцепција савремености

НОВИ САД: После седам изложби које су се одржавале током лета у оквиру програма “Уметнички дијалози низ Дунав – од Апатина до Кладова“ Фестивал савремене уметности “Дунавски дијалози” се вечерас наставља у Новом Саду.
s
Фото: Prostranstva jelene Sredanović i Dubine Tatjane Dimitrijević

Овогодишње седмо издање фестивала који представља нове токове у савременој визуелној уметности, у организацији новосадске галерије “Бел арт”, обухватиће 16 изложби у различитим галеријским просторима на којима ће излагати 59 уметника из 14 земаља подунавског макрорегиона и 13 из Кине.

Изражавајући задовољство што се “Дунавски дијалози” континуирано развијају директорка фестивала Весна Латиновић је нагласила да сваке године уз основни контекст, који чине дијалошке изложбе наших и уметника из подунавских земаља, ова манифестација има и тематски оквир. Ове године то је “Перцепција савремености – Универзално море“ како је названа централна изложба која се сутра у 20, 21 час отвара у Музеју савремене уметности Војводине, а конципирале су је кустоскиње др Сања Којић Младенов из Новог Сада и Никол Лезер из Берлина одабравши 14 аутора који начином контекстуалне уметности разматрају акутне проблеме екологије, изузетно значајне у актуелном тренутку света у коме живимо.

Весна Латиновић указује да је интенција овог фестивала да се савремена уметност приказује на занимљив и интерактиван начин, при чему се публици пружа могућност да се обавести о актуелним трендовима у региону, а локалним уметницима да се упореде са ауторима из иностранства. “Дунавски дијалози” из године у годину проширују сарадњу са уметницима и институцијама и до сада су успостављени контакти са преко 40 организација, што омогућава да квалитет изложби буде на високом професионалном нивоу.

Ове године земља гост је Кина и 13 аутора ће представити актуелне тенденције у савременој кинеској уметности на изложби „Моћ тишине – савремена кинеска уметност на путу свиле“ која се отвара вечерас у 20,21 час у Галерији Поклон збирке Рајка Мамузића. Главни кустос је Ксиао Хуанг, угледни теоретичар уметности из Пекинга. Уметници заступљени на изложби изражавају своје мисли и осећања о дубокој планетарној повезаности из различите перспективе и на потпуно другачији начин. Радови рефлектују однос између савремених кинеских уметника и сликарства, скулптуре, уметности инсталације и нових медија, и то кроз феномен повезаности са тренутном поп - културом. Изложба је заснована на концепту интермедијалне фузије и размишљања о самој уметности, пружајући европској публици нови визуелни увид из перспективе источњачке естетике. Изложба траје до 30. септембра.


Идеје европске престонице

“Дунавске дијалоге” подражала је Фондација Европска престоница културе 2021”, а председница Управног одбора др Тијана Палковљевић Бугарски је указала да су управо овакве манифестације које се баве савременом културом и уметношћу биле једна од препорука приликом кандидатуре Новог Сада за европску престоницу културе. “Дунавски дијалози”, по њеним речима на најбољи начин уоквирују оно што су идеје европске престонице и Европске уније, а то су дијалог, комуникација, успостављање интерактивног односа између прошлости и садашњости, између уметника из различитх земаља, што подразумева њихову мобилност, а уз поштовање локалног окружења, а то је у нашем случају Дунав. Нови Сад ће бити престоница културе и читаве Србије и кроз те активности треба подстаћи развој и употребу културе у читавој земљи, сматра Тијана Палковљевић Бугарски наглашавајући и едукативни моменат који подразумева укључивање младих, сарадњу уметника са публиком и проширење свести о томе колико је савремена уметност важна, и може да понуди одговоре на најразличитија питања као што су биле и теме претходних “Дунавских дијалога” над којима је сваки човек данашњице упитан, а уметници нуде одговоре.

Уметници заступљени на изложби “Моћ тишине – савремена кинеска уметност на путу свиле“ изражавају своје мисли и осећања о дубокој планетарној повезаности из различите перспективе и на потпуно другачији начин. Радови рефлектују однос између савремених кинеских уметника и сликарства, скулптуре, уметности инсталације и нових медија, и то кроз феномен повезаности са тренутном поп - културом. Изложба је заснована на концепту интермедијалне фузије и размишљања о самој уметности, пружајући европској публици нови визуелни увид из перспективе источњачке естетике. Изложба траје до 30. септембра.


Резиме изложби из програма „Уметнички дијалози низ Дунав – од Апатина до Кладова“ биће представљен на поставци која се отвара сутра у 13 часова у Збирци стране уметности Музеја града Новог Сада, а конципирао је Сава Степанов, уметнички директор Фестивала. Њу чине одабрани експонати "дијалошких" изложби на којима су излагали по један уметник из Србије и из земаља Подунавља а приређиване су током овог лета први пут дуж српског тока Дунава (Апатин, Нови Сад, Сремски Карловци, Београд, Виминацијум, Велико Градиште, Кладово). По речима Степанова, ове изложбе су биле прилагођене окружењу које је било инспиративно за уметнике и оправдавајуће за њихове уметничке акције. Чињеница да су се “Дијалози” проширили на подунавски део Србије, по њему доприноси афирмацији овог фестивала а могу се очекивати још занимљивији резултати у местима где постоји потреба за оваквим програмима.

У оквиру програма “Дунав+” вечерас се од 18 до 19,50 часовау галеријама Културног центра Новог Сада, Малом ликовном салону и СУЛУВ-а једна за другом отварају изложбе Гордане Куч из Црне Горе, Бојана Стојчића из Босне и Херцеговине и Змага Ленардича из Словеније. У Галерији Бел арт ће се представити две наше уметнице Јелена Средановић и Татјана Димитријевића, кустос је Данило Вуксановић, а у Галерији Стуартс излаже двадесетак студената Академије уметности из Новог Сада и Факултета ликовних умјетности са Цетиња.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести