Финале изложбе „Евровизион” у Музеју савремене уметности Војводине

У оквиру пројекта институције за интернационалне односе у култури из Немачке (ифа), изложбе “Evrovision. Crossing stories and spaces” и инсталације Пицкле Бар уметничког колектива Славс анд Татарс, вечерас у 19 часова у Музеју савремене уметности Војводине биће реализован перформанс There is no such thing as a free lunch Вокално-кустоског синдрома (ВКС), чија је кокустоскиња Теодора Јеремић.
muzej savremene umetnosti1
Фото: Youtube Printscreen/RTV

Сат раније ће бити последње вођење кроз изложбу уз присуство учесника Иване Ивковић и Владимира Миладиновића, младих уметника Милане Симић и Милана Кујунџића, као и кустоскиње Сање Којић Младенов.

“Evrovision. Crossing stories and spaсes” је изложба која се у Новом Саду организује у сарадњи са Музејом савремене уметности Војводине и Гете институтом Србије и део је програма „Нови Сад - Европска престоница културе 2022”. На изложби су своје радове представили уметнице и уметници Невин Аладаğ, Игор Бошњак, Вајико Цха?кхиани, Лана Чмајчанин, Јоханна Диехл, Петрит Халилај, Ивана Ивковић, Јанине Јембере, Владимир Миладиновић, Хенрике Науманн, Емилија Шкарнулyтė, Селма Селман, Slavs and Tatars и Аднан Софтић. Кустоскиње изложбе су историчарке уметности Сања Којић Младенов и Сабина Клем.

„Интегрисаћемо ваше жеље, имплементирати мисаоне процесе, отворити нове кластере и погурати кључна поглавља из ваше подсвести. Супротставићемо принципе кишељења и пх неутралности како бисмо дошли до најбољег решења за вас. Где се боље осећате − у тегли киселих краставаца или свежој купус салати? Дођите да откријемо заједно!”, наводи Вокално-кустоског синдрома у најави свог перформанса.

Иначе, ВКС је пост-кустоска формација коју чине Сенка Латиновић и Владимир Бјеличић. Базиран на стратегији активне критике, ВКС тежи да промисли кустоске праксе кроз призму класе, рода, етичких и естетских начела унутар локалног, као и глобалног контекста. Користећи перформативне методе апропијације, манипулације и хумора, дуо покушава да представи различите облике друштвеног понашања који се константно смењују и рефлектују апсурдност свакодневног живота.

Резиденцијално-менторски програм колектива Славс анд Татарс смештен је, пак, у берлинској мултикултурној четврти Моабит и одражава разноликост ове четврти и атељеа уметника. Пре отварања сваке изложбе, бирају се млади локални професионалци (уметници, кустоси или истраживачи) за учеће у програму менторства у Берлину. Током та два месеца они постају део Славс анд Татарс студија, добијају прилику да буду део менторског програма и реализују своје властите пројекте од којих ће неки, на крају, бити представљени у оквиру пројекта Евровизион. Из Србије су Slavs and Tatars и ифа изабрали младу београдску кустоскињу и историчарку уметности Теодору Јеремић.

         Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести