Гојковић отворила обновљени Завичајни музеј Жупе

АЛЕКСАНДРОВАЦ: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила је обновљени Завичајни музеј Жупе и нову сталну поставку у њему и поручила да је ово од изузетне важности за Александровац, као и овај део наше земље, али и добар пример како једна локална заједница успешно чува и представља оно што су јој преци оставили у наслеђе, саопштили су из Министарства културе и информисања.
g
Фото: Тanjug/Мinistarstvo kulture i informisanja/ Goran Zlatkovic

Музеј у коме се налазимо поново отвара своја врата у потпуно реконструисаној згради из 19. века, која је под заштитом државе, тачно 140 година откако је град добио своје садашње име као споменик културе. Све ово даје повода да се још једном подсетимо улоге и значаја коју ова и сличне музејске установе имају за очување богатог културног наслеђа наше државе и народа, истакла је Гојковић.

Министарка културе и информисања је подвукла да су постојеће музејске збирке, од којих је археолошка најпознатија захваљујући фигуринама из Виткова, однедавно употпуњене збирком минерала и кристала чиме је заокружена једна целина која сада на примерен начин сведочи о изузетно богатој историји читавог овог краја.

Министарство културе и информисања препознало је важност ове куће културе, давањем Завичајном музеју Жупе статус установе заштите културног наслеђа и опредељујући средства за нову сталну поставку и обнову ове дивне зграде. Поред стварања услова за адекватно чување и представљање културне баштине, не мање је битно што ће обновљени музеј у доброј мери допринети и туристичкој понуди, по којој је Жупски крај одувек био познат, подвукла је Гојковић.

Нагласивши да одговорна културна политика подразумева савремено опремљене и равномерно распоређене музејске центре на читавој територији наше земље, Гојковић је рекла да су обнове и реконструкције музеја и галерије широм Србије, и пратеће израде сталних поставки, међу приоритетима у раду Министарства културе и информисања.

Сваки део Србије има своју аутентичну причу, најчешће испреплетену са предањима других делова наше отаџбине, културама народа који су настањивали овдашње пределе и цивилизацијама, понекад далеким, које су остављале дубоке трагове, рекла је Гојковић и додала да наше, по много чему јединствено културно наслеђе, треба иновативно и упорно представљати и светској и домаћој јавности.

Понекад се чини да свет и не познаје довољно богатство наше културне ризнице и шта се све у њој може наћи. С друге стране, да бисмо сачували и даље градили културни и национални идентитет, потребно је увек изнова понављати долазећим генерацијама колики је значај онога што су нам преци оставили. Обновљени Завичајни музеј Жупе испуњава и и једну и другу мисију, тако да се са пуним правом може рећи да је и светски и наш, констатовала је Гојковић.

Министарка културе и информисања је напоменула да о богатству Завичајног музеја Жупе сликовито говори и више од 1.000 овде изложених експоната који обухватају временски распон, од 7. века пре нове ере до савременог доба.

Верујем да ће посетиоцима посебно бити занимљива "Витковачка фигурина" представљена прошле године, стара шест и по хиљада година, као и раније пронађене фигуре које су својевремено красиле изложбене просторе у музејима бројних светских центара, рекла је Гојковић и додала да ће публика моћи да погледа и предмете који сведоче о разноврсном средњевековном животу овог краја, првенствено града Козника и манастира Дренче, који су међу најпрепознатљивијим симболима Жупе.

Од великог симболичког значаја, у оквиру представљања периода 18. и 19. века, је указ краља Милана Обреновића из 1882. године о преименовању места у Александровац, закључила је министарка културе и информисања.

На отварању су се обратили и председник општине Александровац др Мирко Михајловић и в.д. директора Завичајног музеја Жупе Мирослав Шљивић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести