Јаир Варди отвара 17. Београдски фестивал игре

БЕОГРАД: Играч, кореограф и један од највећих визионара у области савремене игре, Јаир Варди, отвориће 17. Београдски фестивал игре који се одржава од 21. марта - 12. априла под слоганом "Чиста сензација".
beograd, pixabay
Фото: pixabay.com

Директор чувеног Центра Сузан Делал из Тел Авива и Департмана уметничке игре Рубин академије у Јерусалему, обратиће се кратком беседом београдској публици пре почетка представе Дрезден Франкфурт компаније игре у Центру Сава, 21. марта у 20 часова.

Јаир Варди је био главни играч у трупама Батшева и Бат Дор, пре него што је добио ангажман у лондонској Рамберт компанији.

У овој трупи, бележи улогу у спектакуларном комаду "Окрутна башта" Кристофера Бруса, а играо је такође уз Рудолфа Нурејева у комаду "Пјеро месечар" Глена Татлија и наступао у оквиру гала програма Нурејев и пријатељи широм света, као једини уметник из света модерне игре међу балетским звездама.

Сарађивао је са најважнијим кореографима тог времена.

Као кореограф, Варди је потписао неколико значајних комада за позориште и телевизију. Лауреат је Награде изврсности коју додељује Министарство иностраних послова Израела и носилац титуле Официра реда уметности и књижевности Министарства културе Француске.

Један је од иницијатора Београдског фестивала игре, али и многих других, данас важних фестивала и пројеката из области савремене игре у свету.

Београдски фестивал игре ће од 21. марта до 12. априла представити 17 компанија уметничке игре из 12 земаља, са 23 кореографска комада.

Трупе стижу из Француске, Белгије, Италије, Шпаније, Немачке, САД, Израела, Канаде, Холандије, Аргентине, Хрватске и Бразила, а програми ће се изводити у Београду и Новом Саду.

Фестивалу претходи традиционална ревија филмова Дани игре у Кинотеци (29. 1 - 2. 2), бројне кореографске радионице, мајсторски курсеви, отворене дискусије и презентације, али и гостовање Звезда Њујорк сити балета у Будимпешти (11. 3.), Новом Саду (13.3.) и Београду (14.3).

Београдски фестивал игре се развијао захваљујући подршци Министарста културе Србије, Града Београда, амбасада и културних центара земаља учесница.

За афирмацију уметничке игре и реализацију програма у Војводини, значајна је дугогодишња сарадња са Покрајинским секретаријатом за културу АП Војводине и Градом Новим Садом.

Осам година заредом, Београдски фестивал игре реализује своје образовне програме у сарадњи са Делегацијом ЕУ у Србији.

Следећи мото Будућност на делу, Нафтна индустрија Србије постаје најважнији ослонац за реализацију гостовања врхунских трупа уметничке игре из иностранства, али и подршку домаћем стваралаштву и одсрастању нових генерација балетских уметника.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести