Радни доручак у Музеју Југославије поводом Међународног дана жена

БЕОГРАД: Поводом Међународног дана жена Осмог марта под покровитељством потпредседнице Владе Србије и министарке културе и информисања Маје Гојковић у Музеју Југославије одржан је радни доручак “Култура је женског рода” коме су присуствовале жене које се налазе на челу најзначајних културних институција у Србији, као и уметнице и новинарке које доприносе развоју српске културне сцене.
1

У поздравном говору званицама, министарка Гојковић је подсетила да се 8. март слави као Дан жена пошто су пре једног века хиљаде жена изашле на улице Њујорка које су се бориле за људска, женска и радна права, да имају краће радно време, боље плате и право гласа.

"Данас не треба да се боримо за такве ствари али и даље је Осми март симбол, идеал да равноправност подигнемо на ниво да не буде потребно да о њој разговарамо и да се подразумева да није важно да ли је неко мушкарац или жена, већ колико уме нешто да уради. Мислим да смо близу тога", истакла је Гојковић.

Према њеним речима, Музеј Југославије је намерно одабран за осмомартовски радни доручак као место сентименталног путовања кроз историју наше државе и присећања "како смо некад прослављали Осми март".

Србија је остварила напредак који се огледа у доношењу добрих закона, а жене су данас видљивије и налазе се на бројним позицијама, истакла је потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Циљ овог нашег дружења је да заједно са мушкарцима који се такође баве културом, али и студенткињама којима на овај начин желимо да будемо и менторке, поделимо искустава како је то у 21. веку у Србији  бити жена и бавити се културом, на какве све препреке наилазимо, и како се оне могу превазићи, подвукла је Гојковић.

У свом обраћању директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић је рекла да данас жене чине велики број запослених у установама културе, где "осећају да су равноправне" и да им је боље од оних које раде у доминантно мушким областима.

У радном доручку учествовала је и солисткиња Опере Српског народног позоришта Наташа Тасић Кнежевић која је рекла да “куд год да се окретнемо у бити уметничких дела је увек била жена. Али жене нису биле само предмет дивљења већ су и саме стварале чудесне радове које нам данас обогаћују живот.

Тим чудесним светом уметности и културе и ја сам била фасцинирана од најранијег детињства. Култура ми је помогла да достигнем висине о којима сам само маштала. Чуда у уметности су заиста могућа и зато се сваког дана трудим да указујем на значај културе и своју уметност посвећујем свим женама и девојчицама”- навела је Тасић Кнежевић.

Директорка Београдског фестивала игре Аја Јунг се осврнула на прве даме које су се бориле за равноправност коју данас имамо, Клару Цеткин, девојачко Ајзнер, и Розу Луксембург, и истакла да су њихове биографије ода храбрости и одлучности, самосталности и циљевима који се морају испунити. И да их барем на данашњи дан треба спомињати и учити децу о њиховим борбама и достигнућима због којих је данас положај жена много бољи него када су оне живеле.

Филмска и позоришна продуценткиња Милена Тробозић Гарфилд је истакла да су све приче већ испричане а да остаје само да их испричамо из женског угла. Велики број жена у историји није добио признања која су заслужиле за свој допринос развоју науке и културе и зато данас морамо многе приче опет испричати и истакнути улоге које су имале жене у сваком помаку који је начињен за напредак читавог човечанства.

Обележавање овог дана је дефинитивно омаж свим успешним женама у области културе а И шире. Желимо да се о овим сјајним дамама говори не само данас већ сваки дан и да се сви поносимо одличним резултатима које свакодневно постижу. Култура је дефинитивно сфера која ће се сваки наредни помак у побољшању положаја жена прва осетити и применити.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести