Фестивал „Синерџи” у Новосадском позоришту / Ујвидеки синхазу  

Међународни позоришни фестивал језичких мањина „Синерџи” вечерас ће у 19 часова бити отворен новосадском премијером представе “Вентилатор”, у режији Јаке Иванца, рађеној у копродукцији Гледалишча из Копра и Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз, које је иницијатор и организатор овог јединственог фестивала.
Novosadsko pozorište domaćin novog festivala “ Synergy#WTF ” foto: dnevnik.rs
Фото: Новосадско позориште домаћин новог фестивала “ Synergy#WTF ” фото: дневник.рс

Представа “Вентилатор”, рађена по мотивима комедије Карла Голдонија, припремана је у Новом Саду и Копру, где је премијерно изведена 26. октобра. 

У подели су Новосађани Золтан Ширмер, Јудит Ласло, Даниел Хуста и Лехел Шолтиш, као и словеначки глумци Тјаша Хроват, Ања Дрновшек, Рок Матек, Горазд Живалец, Игор Штамулак, Алеш Валич и Данијел Малалан, Сценограф је Грета Годнич, костимограф и аутор маске је Андреј Врховник, композитор је Давор Херцег, а кореограф је Миха Крушич. Музику у Новом Саду уживо изводи Давид Клем бенд.

Фестивал „Синерџи”, покренут прошле године, на овом другом издању публици нуди десет представа трупа етничких заједница из света, које их изводе на мањинским језицима у својим срединама. Ово мноштво у језику и различитост у поетици тих специфичних, мањинских театарских трупа, за гледаоце ће бити необично и занимљиво позоришно искуство, које их очекује до 12. новембра, када се завршава фестивал.

Фото: Валентин Венцел, управник Новосадског позоришта Фото: Б. Лучић

– Из програма овогодишњег фестивала се може уочити да ће нам ове године као учесници бити Словенци из Италије, Руси из Израела, биће представа на татарском језику из Руске Федерације, доћи ће нам колеге из српског театра из Будимпеште, имаћемо уметницу Ксенију Прохаску из Хрватске, која ће доћи с пројектом на италијанском језику, затим јерменско позориште из Турске... – најавио је неке од учесника Валентин Венцел, директор Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз.

На почетку низа иностраних учесника фестивала је Словенско гледалишче из Трста, које је, како истиче Валентин Венцел, и новосадској публици познат театар из осамдесетих година, који је био и победник Стеријиног позорја. Уз Словенце из Италије, биће ту и Руса из Израела, с представом театра Шаула Тиктинера, која се изводи на руском језику, а посвећена је Шагалу, и у основи је то луткарска представа за одрасле. Из Русије стиже музичка комедија, коју ће позориште из Буинкса извести на татарском језику. Биће ту и представа на јерменском језику из Истанбула, која ће имати светску премијеру у Новом Саду. Учествоваће и мађарски театри из Украјине и Румуније, као и српски из Будимпеште.

Сцена Новосадског позоришта биће главно место на којем ће се публици представљати трупе овогодишњег фестивала. Како је приметио директор Новосадског позоришта Валентин Венцел, на први поглед у програму доминирају такозване мале форме, али три пројекта се могу окарактерисати као велике продукције, а то су “Алиса” мађарског позоришта из Румуније, настала по мотивима књиге “Алиса у земљи чуда”, и из Украјине “Золтан поново сахрањен”, својеврсна прича о Ромеу и Јулији с две стране гвоздене завесе, као и из Израела „Последњи лет - исповест уметника”, посвећена Шагалу.      

Једина представа која неће бити изведена у Новосадском позоришту, него у Галерији Матице српске, јесте перформанс “Марина и Улај” о познатој уметници Марини Абрамовић, која говори говори о њеном односу са некадашњим животним сапутником Илајем, који је дубоко прожет уметношћу којом су се бавили. Представу о њиховој љубави, приватном, али и уметничком односу, која је добила похвале и због глумачке поделе, извешће на румунском језику Маја Моргенштерн и Мариус Бодоки.  

Маја Моргенштерн, глумица са холивудском каријером, која је играла мајку у филму “Страдање Исусово”, учествовала је и прошле године на првом “Синерyију”. Поред улоге у представи „Дибук” Државног јеврејског позоришта из Букурешта, која је изведена прошле године на “Синерyи” фестивалу, Маја Моргенштерн је била и учесница симпозијума одржаног у оквиру овог фестивала.

Ове године ће, током фестивала, бити уприличена дводневна конференција 9. и 10. новембра у Галерији Матице српске, с циљем да се формулише заједничка декларација, која ће иницирати оснивање међународне организације мањинских театара, са седиштем у Новом Саду. Учесници ове оснивачке конференције међународне асоцијације мањинских позоришта биће представници око 25 театара учесника прошлог и овогодишњег фестивала. 

“Синерџи“фестивал је био део апликације, с којом је у Бриселу остварена победа у номинацији за Европску престоницу културе 2021, те се и реализује у сарадњи са овом фондацијом.

        Н. Пејчић

Thumbnail

ДЕСЕТ ПРЕДСТАВА У ЗВАНИЧНОЈ КОНКУРЕНЦИЈИ

ВЕНТИЛАТОР,  копродукција Новосадског позоришта и Гледалишча Копер / Словенија  (5. 11. у 19 часова)

ЛЕПИ ДАНИ У АРАНХУЕЗУ,  Словенско стално гледалишче, Трст / Италија (6. 11. у 19 часова)

АВАЛА ЕКСПРЕС 20, Српско позориште у Мађарској, Будимпешта / Мађарска  (6. 11. у 21 сат)

ПОСЛЕДЊИ ЛЕТ - ИСПОВЕСТ УМЕТНИКА, руско позориште ТМГ Шаула Тиктинера, Тел Авив / Израел  (7. 11. у 19 часова)

ПРОСЦИ татарски, Буински државни драмски театар, Буинск / Русија (8. 11. у 19 часова)

МАРИНА И УЛАЈ,  перформанс на румунском језику Маје Моргенштерн и Мариуса  Бодокија, Букурешт / Румунија (9. 11. у 15 часова)

МАРЛЕН ДИТРИХ, монодрама на италијанском Ксеније Прохаска из Хрватске (9. 11. у 19 часова)

НАЂИМО ЈЕДНИ ДРУГЕ, ТО ЈЕ ОНО ШТО НЕМАМО,  јерменско позориште „Хангардз” Истанбул / Турска (10. 11. у 19 часова)

АЛИСА,  мађарско позориште „Арон  Тамаши” и sZempöl Offchestra, Свети Ђорђе / Румунија  (11. 11. у 19 часова)

ЗОЛТАН ПОНОВО САХРАЊЕН,  мађарско Народно позориште „Иљеш Ђула”, Берегово / Украјина (12. 11. у 19 часова)

 

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести