Неодговорни туристи угрожавају Увац и друге паркове

БЕОГРАД: Директор Завода за заштиту природе Србије Александар Драгишић упозорио је данас на нежељене стране великог броја интересовања за јединствене делове система заштићених подручја, којих у земљи има око 500, и оценио да многи од њих и не знају правила понашања у тим срединама.
kanjon uvac
Фото: Dnevnik.rs

Тим поводом поновио је правила и позвао грађане да науче оно што треба да знају јер се део посетилаца, који није уобичајено проводио одмор у природи, нашао у окружењу у којем важе посебна правила и култура понашања како не би угрозили ни свет природе ни себе.

Драгишић је упозорио на то да су неки од тих људи чак уцртавали своју сигнализацију и збуњивали остале посетиоце, остављали смеће, губили се, улазили у зоне са осетљивим стаништима ретких врста, и да им треба рећи да нема ни скупљања јаја птица...

"Битно је да није дошло до већих проблема који би деградирали простор, нарушили станишта биљних и животињских врста, изазвали пожаре", навео је Драгишић.

По његовим речима, заштићена подручја решавала су одређене проблеме на терену, највеће проблеме имао је Увац али се најлакше снашао Национални парк Ђердап.

"Национални парк Тара, као простор с највише уређених шетних и бициклистичких стаза и видиковаца, имао је проблем организовања великог броја људи и возила, појачаном потребом одвожења смећа и пре свега, залажења у резервате са првим степеном заштите као што је резерват Црвени поток на Митровцу", рекао је он.

Туристичка организација Власине са некада дневним уласком од 2.000 аутомобила, посетилаца, највише бавила отпадом и смећем у приобаљу.

Одвожење смећа и чишћење после посетилаца био је велики посао и у Парку природе "Стара планина", као и још 40 заштићених подручја којима управаљају ЈП "Србијашуме".

ТО Чачак, управљач Парка природе "Овчарско-Кабларска клисура", помагала је туристима да савладају планинарске стазе, будући да су неодговорни појединци поред званичне, на стазама исписивали своју сигнализацију, и тиме збуњивали посетиоце.

Резерват "Увац" имао је највећи проблем с недозвољеним прелетом хеликоптера који су угрожавали младе белоглавих супова у периоду њихове припреме за први лет.

Зато су, како подсећају, покренути кораци ка забрани ниских летова на простору тог резервата.

Завод подсећа на основна правила понашања у природи, а прво је да се о вредностима и лепотама заштићеног подручја информише у Информативном центру и Центру за посетиоце у заштићеним подручјима.

"Распитајте се о водичкој служби, могућностима коришћења бицикла. Посветите време обавештењима на информативним таблама, ако постоје. Поштујте знаке упозорења или забрана. Крећите се по обележеним стазама. Не удаљавајте се од њих чак иако мислите да ћете се лако оријентисати. Возите обележеним путевима. Поштујте забране употребе сирене, паркирајте само на обележеним и уређеним паркинзима", навео је Драгишић.

Како додаје, кампује се на означеним и уређеним местима, за излет се бирају места с постављеним столовима, роштиљ прави само на дозвољеним местима, не ломе се гране дрвећа за ватру. Пред одласка проверава се да ли је ватра добро угашена.

"Смеће одлажите у кесе, ако нема канте понесите га са собом, не правите буку, не довикујте се, не узнемиравајте животиње, не берите биљке, гљиве, не хватајте и не убијате животиње у страху, не остављајте љубимце без надзора, не купите јаја из гнезда, пријавите неодговорно понашање", нека су правила

Директор Завода каже да се нада да ће грађани који су ове године одшкринули врата лепота природе Србије, наставити да обилазе подручја природне баштине када и друге традиционалне дестинације за одмор буду поново доступне.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести