Погледајте изгубљену, па пронађену совјетску адаптацију „Господара прстенова“

Совјетска адаптација „Господара прстенова“, за коју се веровало да је заувек изгубљена, пронађена је и постављена на Јутјуб. Руски обожаваоци Толкина очигледно су одушевљени јер је адаптацију већ погледало 400.000 људи.
1
Фото: Youtube Printscreen

Телевизијски филм Чувари, заснован на Дружини прстена – првом делу Толкинове трилогије, једина је адаптација Господара прстенова направљена у Совјетском Савезу.

Емитован 10 година пре изласка првог дела мегапопуларне трилогије Питера Џексона, нискобуџетни филм заиста изгледа као да је из неког другог доба. Костими су веома једноставни, специјални ефекти су „специјални“, а филм више подсећа као да је снимак позоришне представе.

Главну музичку тему компоновао је Андреј Романов из рок бенда „Акваријум“. Адаптација је емитована само једном на телевизији пре него што је нестала у архиву Лењинградске телевизије.

Веома мало људи је знало да уопште постоји све док 5ТВ, наследница Лењинградске телевизије, није одједном поставила остварење на Јутјуб прошле недеље, а за само неколико дана га је погледало 400.000 људи.

„Обожаваоци су ово деценијама тражили у архивама без успеха“, наводи руски часопис World of Fantasy. Један човек је на друштвеним мрежама прокоментарисао: „Ономе ко је ово пронашао треба споменик дићи.“

Адаптације и преводи Толкиновог дела у СССР-у скоро су непостојеће. Неки тврде да је дело цензурисано јер говори о унији различитих раса које се боре против тоталитарне источне силе.

Неки, ипак, наводе да су разлози лингвистичке природе и да је дело британског писца због свог богатог језика било тешко превести на руски, а да превод остане доследан оригиналу.

(РТС, Гардијан)

EUR/RSD 117.5737
Најновије вести