Дачић: Напредак Србије ка ЕУ није сразмеран резултатима реформи

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивице Дачића изјавио је вечерас да је, упркос чињеници да је предузела опште и корените реформе друштва и државе, како би се прилагодила вредностима, начелима и правилима на којима почива ЕУ, Србија отворила тек половину од укупног броја преговарачких поглавља.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

У току 2019. године отворена су само два преговарачка поглавља са ЕУ, па се намеће закључак да напредак у нашим европским интеграцијама није сразмеран резултатима реформског процеса, рекао је Дачић на пријему који је организовала Амбасада Грчке поводом предстојеће Министарске конференције "Од Солуна до Загреба".

Зато желим да истакнем, казао је Дачић, да је неопходно да динамика отварања поглавља буде унапређена и прилагођена темпу реформи које спроводимо и напорима које улажемо.

"У контексту активности на измени методологије процеса приступања, очекујемо да нова методологија буде транспарента, утемељена на јасним принципима и правилима, те објективним мерилима, као и да уважи резултате оних земаља које су већ одмакле на путу евро-интеграција, попут Републике Србије", рекао је шеф дипломатије.

Он је навео да процес приступања мора бити прожет политиком подршке напорима који се предузимају, као и видљивим бенефитима за грађане држава које доследно спроводе неопходне реформе на путу ка ЕУ.

"Поштујемо приступ држава чланица ЕУ да адекватно валоризују напоре реформског процеса и да је само кроз индивидуални приступ могуће наградити спроведене мере. Целокупан регион тежи да осигура место у ЕУ и ми то снажно подржавамо, али се, са друге стране, морају констатовати и уважити и разлике у досадашњим постигнућима међу нама на том путу", казао је Дачић.

Посебно је поздравио предан ангажман пријатељске Грчке и када је реч о евроинтеграцијама читавог региона Западног Балкана, имајући у виду да је веома активна на постизању консензуса у ЕУ о потреби отпочињања преговора о чланству са Албанијом и Северном Македонијом.

Навео је да ће Грчка бити домаћин Солунске министарске конференције, која је заказана за 24. фебруар, на којој ће, поред министара са Западног Балкана, учешће узети и колеге министри из нашег непосредног окружења.

"Искрено верујемо да ће скуп ''Од Солуна до Загреб'' бити још једна прилика за конструктивну и отворену дискусију о европској перспективи земаља региона. Уверен сам да ће Солун бити место са кога ћемо послати јасну поруку о таквој перспективи. Желим и на овом месту јасно да поручим да је чланство у Европској унији стратешко опредељење Владе Републике Србије", рекао је Дачић.

Подсетио је да је Солуну 2003. године одржан Самит Европске уније и Западног Балкана, када је усвојена заједничка Декларација у којој се једногласно истиче да је "будућност Балкана у ЕУ".

"Учесници Самита тада су се сложили да су демократске вредности, владавина права, солидарност, поштовање међународног права, укључујући и Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, као и мирно решавање конфликата и регионална сарадња, основни постулати на којима почива ЕУ", навео је Дачић.

Указао је да је прошло 17 година од тог важног састанка, а у том периоду, од земаља региона, једино је Хрватска постала пуноправна чланица ЕУ.

"Искрено се надамо ће хрватско председавање Саветом ЕУ бити успешно у сваком смислу, као и да ће Србија остварити нове кораке у процесу приступања ЕУ. Загреб је био домаћин и Конференције ЕУ са Западним Балканом сада већ давне 2000. године и верујемо да ће Самит ЕУ - Западни Балкан, заказан за мај ове године, пружити додатни подстрек политици проширења", рекао је Дачић.

“Очекујемо снажну подршку свих чланица ЕУ и, имајући у виду преузете обавезе из Солунске агенде 2003, верујем да ће мајски Самит у Загребу бити одлична прилика да се агенда још више конкретизује, како би европска перспектива региона била још јаснија и како бисмо сви остварили више од једног корака напред”, казао је шеф српске дипломатије.

Дачић је подсетио и да је Србија посвећена регионалној сарадњи.

“Кроз активан ангажман у различитим регионалним иницијативама настојимо да заједно са партнерима из региона достигнемо тражене стандарде и покажемо одговорност приликом преузимања обавеза”, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести