Гренел: Има напретка, али је дуг пут ка нормализацији односа

ВАШИНГТОН: Специјални изасланик америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел каже да је упркос постигнутом напретку дуг пут ка нормализацији односа између две стране.
grenel
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Говорећи у емисији америчког радио новинара Хјуа Хјуита о најављеној обнови авио-линије и железничког саобраћаја између Београда и Приштине, Гренел је рекао да је циј америчког председника Доналда Трампа да искористи економију за покретање политичких питања.

Он је оценио да су током дијалога постигнути "неки мали споразуми".

"Али гледам ка путу пред нама као и даље дугом, у покушају да се постигне нормализација. Али имамо неки напредак", рекао је Гренел.

Специјални изасланик рекао је да је Трамп од њега тражио да испита јавно мњење како би видео да ли су Београд и Приштина, као и лидери две стране, заинтересовани за неку врсту договора и да је потом започео разговоре.

"И оно што сам сазнао у разговору са обе стране и приватним сектором, а мој први састанак је био са пословном заједницом са обе стране, јесте да они само заисте желе нормализацију на економском плану", рекао је Гренел.

Тада је, како је навео, циљ постао да се трговина подигне на неки нормалнији ниво.

"И оно што смо схватили је да ваздухополовни, железнички и друмски саобраћај треба да се нормализује. Требало нам је да имамо први лет из Приштини за Београд после 21 године. И тако смо почели да радимо на томе и успели смо да постигнемо споразум", рекао је Гренел.

Говорећи о рату на КиМ, Гренел је рекао да је то било "вруће питање на којем је радила Клинтонова администрација и у које је НАТО био укључен", додајући да су сукоби и ратови махом обликовали његов поглед на Балкан и Европу, али и да му је зато била част да оде на Балкан да покуша да помири две стране.

Гренел је нагласио да Трампова администрација у "свом типичном стилу" покушава да погура две стране да се помире, без наметања "америчке идеје".

Уместо тога, како је навео, Трампова администрација покушава да постави питање председнику Србије Александру Вучићу, косовском председнику Хашиму Тачију и новом косовском премијеру Аљбину Куртију: "Да ли имате политичку вољу да напредујете, стварате радна места за младе и заиста промените изглед економије?"

"И мислим да је одговор ''да'', иако је политичка ситуација тешка. Упорно говорим странама да ћемо се усредсредити на економију и да ћемо да покушамо да створимо радна места за младе како би остали у региону. И хајде да оставимо политичка питања са стране док не будемо могли да створимо неки замах у економији", поручио је Гренел.

Гренелов портпарол: Улагања немају ефекат ако остану таксе

Амбасадор Ричард Гренел јасно је предочио политичким лидерима у Приштини и Београду да америчка улагања неће имати очекиван ефекат уколико су таксе на српску робу од 100 одсто и даље на снази, изјавио је данас Дик Кастин, портпарол специјалног изасланика Беле куће за дијалог Београда и Приштине.

Кастин је за Глас Америке истакао да Гренел непрекидно указује да царине штете економији тзв. Косова и шаљу лошу поруку приватном сектору да то није добро место за пословање.

"Власници компанија на Косову, од којих су неке и америчке, информисали су га (Гренела) да царине штете њиховом пословању. Њихова замена другим видом баријера, називајући их реципрочним, биће контраподруктивно у отварању радних места за младе“, поручио је Кастин у писаном одговору на питање Гласа Америке.

Гренел је раније данас поново нагласио да је од суштинске важности да Приштина укине таксе од сто одсто на производе из централне Србије да би, како је поручио, профункционисале инвестиције.

"Таксе треба укинути да би инвестиције функционисале. То је од суштинске важности", написао је Гренел на свом Твитер налогу.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у више наврата је поновио да ће таксе бити укинуте уз мере реципроцитета.

Гренел, који је амбасадор САД у Берлину, противи се увођењу реципрочних мера Приштине у односима с Београдом.

EUR/RSD 117.5133
Најновије вести