ЛСВ: Разбити заблуде о вакцини против ХПВ

БЕОГРАД: Лига социјалдемократа Војводине указала је данас да би у Србији требало да се примени искуство других земаља и разбију заблуде о вакцини против Хуманог папилома вируса, јер је то најбоља превентива од рака грлића материце.
LSV logo
Фото: Dnevnik.rs

ЛСВ у саопштењу истиче да је Србија једна од 100 земаља које су увеле вакцинацију против ХПВ у своје програме имунизације, на основу препоруке СЗО, а ова вакцина је на списку препоручених од 1. априла ове године.

У Аустралији је рак грлића материце, од кога годишње оболи око 530.000 зена, готово искорењен захваљујући вакцини против ХПВ вируса који ту болест изазива, истиче ЛСВ у саопштењу.

Рак грлића материце је на другом месту међу водећим зроцима оболевања и на четвртом узрока умирања од рака међу женама у Србији, наводи канцеларија Светске здравствене организације.

Превентива доноси уштеду трошкова прегледа, различитих тестова, биопсија, секундарних обољења. Мада је до појединца да уради све што треба да се болест спречи, до институција је да буду равноправни партнери на путу до истог циља.

Истраживачи су потврдили да су одређене врсте рака резултат инфекције, као што је случај са карциномом грлића материце, где су скоро сви случајеви (99 одсто) повезани са Хуманим папилома вирусом (ХПВ).

На примеру Аустралије која је спровела масовну имунизацију у периоду од 10 година (период 2005 - 2015. године), може се видети како организована акција смањује појаву ХПВ у општој популацији са 22,7 одсто на 1,1 одсто. Све школе су учествовале у програму вакцинације, те је одзив био 85 одсто, а за младе до 26 година, обезбеђене су државне субвенције за набавку вакцине. Све је резултирало искорењивањем узрока болести које изазива ХПВ.

Према изјавама аустралијских званичника, значајну улогу игра доступност и цена вакцине, јер су људи мотивисани да се заштите уколико је она бесплатна.

У Србији се на лечење рака годишње потроши око 38 милиона евра, указује ЛСВ.

Процењени трошкови имунизације знатно су мањи. Наиме, потребно је најмање две дозе вакцине, а према подацима о броју деце из 2016. године вакцинација би коштала око 78 милиона динара из средстава буџета. Коначан износ се може пренети на РФЗО, уз обрачун према најповољнијој цени, која може бити изабрана у поступку централизованих јавних набавки, сматра та странка.

Институт за јавно здравље „Милан Јовановић БАТУТ на основу документа „Епидемиолошки параметри инфекција изазваних ХПВ у Републици Србији", базираног на студијама и стручним радовима, као и инциденци морталитета изазваних раком грлића материце, указао је да је имунизација оправдана јавно - здравствена интервенција која је потребна у превенцији обољења која имају високу стопу инциденце и морталитета.

Осим едукације, једнако важна ствар је сарадња са институцијама које могу вакцинацију против Хуманог папилома вируса учинити доступном, о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање, наводи се у саопштењу Лиге социјалдемократа Војводине.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести