Рашка: Отворена фабрика за производњу радне заштитне одеће

РАШКА:  Фабрика за производњу радне заштитне опреме, опреме за војску и полицију, корпоративних униформи, као и лаке конфекције "Lus s Protect", отворена је данас у Рашки, у присуству председника Александра Вучића.
Vučić na otavranju fabrike u Raškoj Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Свечаном отварању присуствују и министар финансија Синиша Мали, директор БИА Братислав Гашић, амбасадор УАЕ у Србији Мубарак Саед ал Дахри, председник општине Рашка Игњат Ракитић.Како кажу у компанији, фабрика тренутно запошљава 120 радника, а план је да у наредна три месеца буде запослено јос 100 људи, да их у нередне три године буде 550, а у наредних пет 750 запослених.

Додају да је у фабрику, која ће део производа пласирати и на страним тржиштима, до сада је уложено два милиона евра, а планирано је да улагања у наредне три године достигну пет милиона.Фабрика је отворена без новчаних подстицаја државе Србије. Претходно, председник је у Рашки разговарао са представницима Срба са Косова и Метохије.Такође, посетио је и Врњачку бању, Краљево и Богутовачку бању, а следи посета Тутину.

Вучић, који је у Рашкој у оквиру кампање Будућност Србије, захвалио је на подршци коју му, како је рекао, пружају све време и истакао да је отварање фабрике, у којој ће бити запослено више стотина људи у наредним годинама, веома важна ствар за Рашку.Рекао је да је у плану да се доведе још један инвеститор у то место, а пренео је грађанима да су му локалне власти тражиле помоћ по питању пречишћавања отпадних вода са Копаоника, што би, каже, значило за здравље људи који овде живе, али и за туристичку понуду.

Он је истакао да је потребно да се много више ради на путевима у том делу Србије. Поново је указао на проблем ниске стопе наталитета и поручио да је важно да имамо више деце."Нећемо постојати као народ ако не будемо имали више деце", рекао је. Вучић и додао да не буде ли Србија имала више деце, попут малишана који су дошли са родитељима, неће имати ни будућост.

Фото: Tanjug

Каже да ће гледати поново да дође у Рашку и да сваки пут обезбеди нешто ново за те људе.Вучића је, иначе, на уласку у фабрику зауставио један мештанин, Душко Кузмановић, из села Жижовац, и рекао да је људима у том крају потребан мост, који би спајао његово са селом Бојанићи, у општини Краљево.Има све, има документација, и грађевинска дозвола, рекао је Кзмановић, али радови не почињу, па мештани прелазе преко непоузданог висећег моста.Вучић му је рекао да ће радити на томе да се проблем реши.

Lus s Protect, за производњу радне заштитне опреме, опреме за војску и полицију, корпоративних униформи, као и лаке конфекције, тренутно запошљава 120 радника, а план је да у наредна три месеца буде запослено јос 100 људи, да их у нередне три године буде 550, а у наредних пет - 750 запослених. Председник је пренео грађанима Рашке и да га брине ситуација око КиМ, неодговорност Албанаца."Чини ми се да су им главе усијане, али ми немамо куд, свој народ морамо да чувамо и ститимо. Уз вашу подршку, у економском смислу, успећемо да напредујемо овде и да већи број људи сачувамо на огњиштима", поручио је председник. 

У фабрици, која ће део производа пласирати и на страним тржиштима, кажу да је до сада уложено два милиона евра, а планирано је да улагања у наредне три године достигну пет милиона.Фабрика је отворена без новчаних подстицаја државе Србије. 

Председник ће посету Рашком округу, у оквиру кампање "Будућност Србије", завршити у Краљеву, где ће присуствовати потписивању Уговора о одређивању аеродрома „Морава" за цивилни и војни саобраћај и, заједно са премијерком Аном Брнабић, обратити се грађанима.

Вучић:  До 2012. гашене фабрике, сада их само отварамо

Председник Александар Вучић изјавио је данас у Рашки, у оквиру посете том делу Србије, да су до 2012-2013. године фабрике угашене, док се данас отварају, јер нова радна места доприносе бољем животу грађана.

Вучић је, на отварању фабрике у Рашки, додао да је данас у Краљеву посетио фабрику кревета "Моја соба", породице Петровић, која, каже, одлично ради и напредује.

"То су људи сами урадили, а ми ћемо гледати да помогнемо, на нивоу обуке радника, на нивоу субвенција по запосленом, подршка у погледу инфраструктуре...", рекао је Вучић и поновио да су важне породичне компаније.

Подсетио је да у Краљеву раде и две велике компаније - Леони и Еуротај. 

Леони, каже, запошљава 140 радника, али повећаће број запослених на неколико хиљада људи, што важи и за Еуротај."Верујем да је то нови живот за Краљево после разарања и уништавања", подвукао је Вучић.

Председник је указао да се мора наћи решење за Матарушку и Богутовачку бању."Морамо да помогнемо домаћинима у овом крају, по селима, који праве етно села дуж Долине јоргована", констатовао је Вучић.Додао је да у том крају имамо Жичу, Маглич, Студеницу, више веома важних средњовековних објеката и манастира, те да се мора обезбедити већа посета и искоришћавање туристичких потенцијала.

"Што се Рашке тиче, држава је доста помогала. Ово је огромна помоћ и подршка. Очекујем и да пут ка Голији урадимо, као и неке садржаје у том делу, а верујем да то можемо", рекао је Вучић.Констатовао је да је Рашки потребна још један фабрика, што би, уз решавање проблема са пречишћавањем отпадних вода са Копаоника, био велики резултат за ту општину.

Напоменуо је да из Рашке иде у посету Тутину, те да се мора обновити пут Нови Пазар - Рашка, у дужини од 22 километра, за шта је већ потписан уговор."То је тежак и лош пут, мора да буде бољи. Да смо имали бољи пут, питање је да ли било несерећа које су се догађале", рекао је председник.Верује, каже, да и поред свега, још много може да се уради у том крају.

"Да ли иде на боље? Иде на боље. Све смо фабрике угасили до 2012, 2013. године, а сада фабрике само отварамо, више не гасимо. То су добре ствари", рекао је Вучић.

Амбасадор УАЕ: Наставићемо да улажемо у фабрику у Рашки

РАШКА: Отварање фабрике "Lus s protect" у Рашки допринеће унапређењу стандарда у области заштите на раду, али и бољем животном стандарду грађана који живе у овом делу Србије, поручио је данас амбасадор Уједињених Арапских Емирата у Србији Мубарак Саид Буршаид Ал Дахери.

Он је изразио задовољство због отварања фабрике, којем је присуствовао председник Александар Вучић, а у коју је, каже, значајна средства уложила Фондација шеика Мохамеда бин Заједа.

"Председник Вучић дао нам је смернице у који део Србије треба инвестирати, подстаћи економски развој, отворити нова радна места и створити боље услове за живот", рекао је амбасадор.

Ал Дахери је поручио да ће УАЕ наставити да улажу у овај пројекат и изразио уверење да ће на то унапредити стандарде у области заштите на раду, али и животни стандард грађана ове регије.

Председник општине Рашка Игњат Ракитић подсетио је да је у септембру 2016. године тадашњи премијер Александар Вучић поставио камен темељац за изградњу те фабрике и захвалио свима који су помогли у изградњи тог погона.

"Наша општина има чиме да се похвали, а све смо постигли под вођством садашњег председника Србије, верујући у оно што он ради, а он нам је давао ветар у леђа да пројекте спроведемо у дело", навео је Ракитић.

Захвалио је руководству компаније на томе што је, како каже, на прави партнерски начин, заједно са општином, препознали друштвену одговорност и озбиљност овог пројекта.

Додао је да су у новембру прошле године почеле обуке радника и да је општина Рашка издвојила значајна средства за преквалификације препознајући потенцијале и потребе за радним местима.

На отварању погона Lus s protect истакнуто је да је реч о првој новој фабрици изграђенаој у Рашки у последњих 30 година са циљем да допринесе расту животног стандарда и смањењу стопе незапослености на подручју те општине.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести