Скупштина о Меморијалном центру Старо сајмиште

БЕОГРАД: На дневном реду данашње седнице Скупштина Србије, налази се и Предлог закона о Меморијалном центру "Старо сајмиште".
Skupstina Srbije/Fonet
Фото: FoNet

Предлогом закона предвиђа се оснивање истоименог центра с циљем неговања сећања на жртве нацистичког концентрационог логора на некадашњем Београдском сајмишту, Јеврејског логора Земун и Прихватног логора Земун.

Меморијални центар обухватаће одговарајући простор на левој обали Саве, односно подручје некадашње Бежанијске баре, укључујући културно добро "Старо сајмиште" и његове заштићене околине, као и одговарајући простор Јеврејског пролазног логора "Топовске шупе".

Ради испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртава холокауста, геноцида, окупаторског терора и ратних злочина, потребно је донети Закон о Меморијалном центру "Старо сајмиште", који ће пре свега омогућити да се не забораве историјске чињенице о постојању логора на територији Града Београда у Другом светском рату, наводи се у образложењу предлога закона који је предложила Влада.

У саставу Меморијалног центра образују се сектори који су надлежни за рад музеја, архиве и библиотеке у њиховом саставу.

На 25. ванредном заседању, које је на захтев Владе за 18. фебруар заказала председница парламента Маја Гојковић, посланици ће разматрати и друге законске предлоге и споразуме, између осталих и Споразум о зајму за Пројекат изградње топловода Обреновац-Нови Београд, између кинеске Експорт-импорт банке и Србије.

Народна скупштина ће размотрити и Предлог закона о потврђивању Споразума о слободној трговини између Републике Србије и Евроазијске економске уније и њених држава чланица.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести