Тема „Дневника”: Војводина годину и по дана има два симбола

Скупштина Војводине је 27. фебруара 2004. године донела Одлуку о застави Аутономне Покрајине Војводине, а 16. септембра 2016. године исти представнички дом Војводине, додуше у другачијем политичком саставу, донео је одлуку о употреби традиционалних симбола.
zastave, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Том одлуком, а у складу са Статутом покрајине, Војводина у последњих годину и по дана има две заставе и два грба, по чему је вероватно један од ретких, ако не и и једини европски регион који има два симбола којима се представља.

Грб Аутономне Покрајине Војводине усвојен је 2002. године, а застава две године касније, а у доношењу првих симбола АПВ учествовала је ЛСВ. Статутом Војводине који је донет 2009. године утврђено је да покрајина има своје симболе - заставу и грб, али је након интервенције Уставног суда Србије 2013. који је оспорио готово трећину одредби по жалби Демократске странке Србије поднете још 2009. године, 2014. године усвојен нови текст Статута усклађен са одредбама Уставног суда у чијем је доношењу учествовала и Српска напредна странка, као опозициона. У том новом тексту Статута прописано је да Војводина има симболе - заставу и традиционалну заставу, те грб и традиционални грб. Ипак нове, традиционалне, симболе Скупштина Војводине је донела у актуелном сазиву 2016. године, када је СНС имала већину.

Две супротстављене политичке опције усвојиле су две заставе у времену када су имале већину у покрајинском парламенту. Иако су ставови политичких странака по питању изгледа застава и грбова које Војводина има у званичној употреби супротстављени, сасвим је извесно да ти ставови неће утицати на промену или евентуално укидање симбола, јер би то подразумевало промену Статута Војводине, сагласни су наши саговорници, потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Миленко Јованов и чланица Председништва Лиге социјалдемократа Војводине Маја Седларевић.

Ипак, донете одлуке о војвођанским симболима не примењују се у свим општинама, а и даље нема података да ли је због неистицања симбола кажњена нека локална самоуправа или јавна установа у Војводини, наводи Маја Седларевић.

Она је, као покрајинска посланица, у децембру у оквиру посланичког сата у Скупштини Војводине  поставила питање о поштовању покрајинских одлука о симболима потпредседнику Покрајинске владе и ресорном секретару за управу и прописе Михаљу Њилашу, наводећи да је покрајински парламент 15. септембра 2016. године, донео је Покрајинску скупштинску одлуку о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола Аутономне покрајине Војводине, којом се уређује детаљан изглед и коришћење симбола и традиционалних симбола АП Војводине. Непосредно потом, Покрајинска влада је денела Упутство о ближем уређивању коришћења симбола АП Војводине, којим је предвиђено да се те одредбе почну примењивати од 13. априла 2017. године.

Заставу са три звездице неко је креирао у часовима доколице, а претходна скупштинска већина у којој је СНС била у опозицији, а ЛСВ део покрајинске власти, две године је опструирала усвајање традиционалних симбола утврђених Статутом АП Војводине (Миленко Јованов, СНС)

Како је навела, одлуком су прописане и новчане казне од 100.000 динара за прекршај за правно лице ако користи симболе Војводине у другачијој садржини и облику од оних утврђених овом одлуком, односно уколико их не користи; одговорно лице у правном лицу новчаном казном од 15.000 динара, односно предузетник новчаном казном од 50.000 динара, а физичко лице - новчаном казном од 10.000 динара.

Иако није добила одговор на питање у којим општинама се ова одлука не поштује, констатовала је да вероватно ни једна општина у Војводини не поштује доследно регулативу по питању истицања симбола Војводине.

„Подсећам да Устав Србије као једину изворну надлежност Војводине препознаје утврђивање и начин коришћења симбола АП Војводине. Из тога произилази да је напад на заставу Војводине у ствари напад на Војводину, Србију и њен Устав. Посао надлежног покрајинског органа који је задужен за надзор поштовање Одлуке и упутства о употреби симбола, дакле, није да само надгледа да ли су заставе и грбови истакнути, него и да се санкционишу они који не поштују одлуку о коришћењу“, наглашава Маја Седларевић за „Дневник“.

Представници ЛСВ и СНС износили су негативне ставове по питању изгледа заставе Војводине и традиционалне заставе, али позивају на поштовање донетих симбола. Ипак, за потпредседника ГО СНС и покрајинског посланика Миленка Јованова разумљиво је уколико се у некој локалној самоуправи не вијори војвођанска застава, већ само традиционална, или само застава државе Србије.

„Знате, ја кад видим српску заставу на јарболу, а посебно када је на победничко место подигну захваљујући нашим спортистима, најежим се од осећања среће и поноса. Шта сад да радимо што такво осећање нема готово нико према застави са три звездице. Знам да је било идеја да треба формирати војвођанску полицију да, ваљда, пендрецима у главу утуви у главу народу да мора да воли ту заставу. Надам се да се то неће десити, а и не може се пендреком натерати неко да нечију креацију доживљава као свој идентитет“, каже Јованов за „Дневник“. 

Он наводи да је заставу са три звездице „неко креирао у часовима доколице“, подсећајући да је претходна скупштинска већина у којој је СНС била у опозицији, а ЛСВ део покрајинске власти, две године опструирала усвајање традиционалних симбола утврђених Статутом АП Војводине, што је усвојено тек након што је СНС постала већинска странка у војвођанском парламенту.

Он подсећа да је и приликом освајања традиционалних симбола председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао да су спремни на дијалог око евентуалног компромисног јединственог решења симбола како Војводина не би имала две заставе и два грба. Јованов је додао и да ће, извесно, решење са два грба и две заставе Војводине остати до даљег.

„Као што је Статутом дефинисано, Војводина има две заставе и два грба. Ако би се нешто мењало, прво мора да се промени Статут. А за то је потребна подршка две трећине посланика у Скупштини Војводине“, нагласио је Јованов.

Александар Савановић

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести