Вучић: Небојша и ја слободно можемо на полиграф

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да ће Небојша Стефановић или његов отац одговарати пред законом ако су урадили нешто противзаконито.
vucic
Фото: Tanjug/Screenshot/RTS

И за себе и за Небојшу могу да кажем да слободно можемо на полиграф, рекао је Вучић у емисији Упитник говорећи о афери Крушик и истакао да је о свему питао Стефановића.

Истакао је и да он никада није учествовао у било какавом извозу оружја.

Вучић је истакао и да је отац Небојше Стефановића само запослен у тој фирми, није ни директор, ни власник, а ако је крив за било шта - нека одговара.

Указао је да су изнете бројне неистине и да они који имају неку ствар то треба да покажу надлежним органима.

Ако постоји сукоб интереса, Агенција за спречавање сукоба интереса треба да ради свој посао, навео је председник.

Истакао је и да је за извоз оружја потребно пет дозвола и да то не ради само једно министарство.

Истакао је и да је 2012. Крушик био пред гашењем, Ваљево није имало од чега да живи, а сада има више од 1.500 запослених, поново је кључна фабрика у Ваљеву, што је успех власти.

Навео је да се сада ради и брза саобраћајница ка Ваљеву, што ће бити велики подстицај.

Указао је и да наменск индсутрија има велики значај за Србију и да је уложено 50 милиона евра за наменску, како би се увеле нове линије.

Каже и да 11.000 радника се данас издржава од оружја.

Најавио је и да ће у суботу бити отварен ауто-пут Ниш-Димитровград, а 19. децембра се отвара Сурчин-Обреновац, док ће посебан део ићи иза Умке и Остружнице да брже може да се изађе на Милош Велики.

Ја не браним лопове, нити плагијаторе

Председник Србије је рекао да је Синиша Мали био оптужен за плагирање и осуђен унапред, а да му соле памет они који студирају по 15 година.

Вучић је, на констатацију да је "политички кишобран" многима, да брани докторате, када се говори о случају Вулинове тетке и изјављује саучешће супругу жене која је погинула у несрећи у коју је био умешан Зоран Бабић, и да ли ће ти случајеви бити истражени, рекао да су, што се тиче Бабића, државни органи ефикасно истражили све.

Што се доктората тиче, никад нећу да браним лопове и плагијаторе. Ја сам завршио Правни факултет са одличним оценама и не пада ми на памет да себе ниподаштавам и своју диплому, објаснио је он додајући да не подноси да они који су најгори критикују оне друге.

Да се вређа Мали постаје ''политичко милосрђе'', али када се покрене питање око Карапанџе и неке професорке, онда је то хајка, а за то је чуло много мање људи, него о Малом. Око Синише су водили хајку више година, а против њих је написано неколико написа. Дајте да имамо исте аршине, казао је он.


Не могу ми ништа, имам чисту савест

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да то што представници опозиције спречавају кретање људи није решење, јер је то фашизам и то није пристојна Србија и будућност за коју се боримо.

Вучић је гостујући на РТС-у рекао да је дошао у емисију како би показао људима на којима лежи будућност ове земље шта је све урађено и шта држава намерава да уради.

Истиче да је незамисливо да неко покушава некоме да забрани да дође на тв емисију и подсетио да није био у некој вечерњој емисији РТС-а више од шест месеци и да је сада хтео да дође због важних ствари које се дешавају, међу којима су повећање плата и пензија, припрема планова...

Вучић истиче да се испред РТС окупило укупно 150 људи, али да се непримерено понаша само њих око пет, међу којима су "Бошко, Бастаћ, Борко Стефановић".

Председник подећа да су га исто тако спречавали раније да говори у скупштини о КиМ, као и да обавља свој посао у згради Председништва.

Такође, додаје да су измишљали да постоје тајни пролази, али да он као председник још није видео тај наводно тајни пролаз до скупштине.

Вечерашње окупљање назвао је незаконитим.

Ово је лоша порука за све људе и захвалан сам људима на подршци што нису показали нервозу и насели на провокацију, поручио је Вучић људима који су најављивали да ће доћи да подрже Вучића испред зграде РТС-а.

Како је рекао, само је дошло око 30 људи који су ушли у непотребан дијалог.

Вучић је рекао да је хтео да се избегну сукоби међу грађанима.

Поносан је, каже, што у последњих седам година нико од представника опозиције није страдао и није сносио правне санкције.


Трг прелепо урађен, нисам још стигао да прошетам

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да још није стигао да прошета реконструисаним Тргом Републике у Београд додајући да ће то урадити и још једном поновио да поновни радови нису коштале Београђане ни један динар.

Прошетаћу, али сам сигруан да је све у реду и да су то прелепо урадили", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара у емисији Упитник зашто није обишао Трг после завршених радова пошто је то раније најавио.

То грађане ништа није коштало и градске власти су поднеле извештај о томе, напоменуо је Вучић.

Рекли су да неће да дају уговор, а и Радојичић и Весић су им дали уговор на увид. Нема ту крађе, нема ничега. Већ само да кукају и да ништа не раде и да седе у кафићу и да могу да пљунем свакоме ко нешто ради, казао је председник.

Запитао је шта је био проблем са парком Војводе Вука и додао да су раније говорили да је загађено, али да су и после када је урађена ту пешачка зона рекли како не могу да "дођу колима до своје спаваће собе".
Вучић је поручио:

Само реците шта хоћете. Прво су ме нападали за мале плате, а сада Фискални савет тражи да плате буду мање. Па, договорите се. Рекли су тако да добијамо канте из Русије, а после како Вучић наоружава Србију..., казао је Вучић.


На питање о својевременом нападу на Борка Стефановића, он је навео да и у том случају правне последице трпе људи који су напали Стефановића, а подсетио је да нико није убијен као Ранко Панић, јер тада није било опозицији било дозвољено да прошета улицама Београда.

Постојао је врховни Бог. Ми полицију никада против њих нисмо употребили и нисмо послали наоружане полицајце. То можете да видите у Француској и другим развијеним земљама, али ми показујемо тако свој став и демократско опредељање, казао је Вучић.

Како каже, свакако да је фашизам то што се десило када је спаљена Весићева књига, али је исто то када ограничавате кретање другима и јурите противнике и спаљујете, јер се то дешавало у нацистичкој Немачкој.

То ради њих неколико који не знају шта ће са собом, додао је Вучић и истакоа да што им подршка буде мања да ће бити све агресивнији и ектремнији.

Борићу се да покажемо да то није будућност Србије, поручио је председник и додао да морамо да се боримо за демократску и нормалну земљу.

Додао је да не бежи ни од једног питања јер му је мрина савест јер зна шта је све урађено и какву земљу је затекао, као и то што зна шта ће тек бити урађено у будућности.


Вучић је рекао да је одлучено да нема плагијата у раду Малог, али да фусноте није извлачио на најбољи начин.
У сваком раду имаћете, нарочито у друштвеним наукама и јавним финансијама, где не можете топлу воду да измислите, позивање на неког, објаснио је он.

Вучић је нагласио да не жели да се бави тиме, те указао да имамо најбоље стање у буџету и јавним финансијама.

Истовремено је подсетио да је Драган Ђилас сам рекао да су приходи његових фирми док је био на власти били 619 милиона евра, а чист профит 105 милиона евра.

Можете да замислите где бих био обешен да имам 6 милиона евра на рачуну док сам на власти, упитао је Вучић.
Што се окупљања испред РТС тиче казе да тако нешто наравно није добро за Србију, али да они који стоје иза тога не могу ништа да ураде.

Грађани управо зато им не дају никакво поверење. Не постоји велика сила код њих, већ се они плаше сопствене сенке, а једино на чему инсистирају је да испадну жртве, да имају „Стоп крвавим кошуљама“, те да се баве насиљем на сваком месту, нападају старце на Тргу републике,..., казао је он.

За пронаталну политику најмање 200 милиона евра

Нови инвестициони план предвиђа улагање државе у пронаталну политику од најмање 200 милиона евра, како би се подстакао већи наталитет, најавио је вечерас председник Србије Александар Вучић.

То је за вантелесну оплодњу, ко год хоће и када год хоће да му буде омогућено да иде на вантелесну оплодњу, открио је Вучић.

Циљ је, како каже, да се у наредне две године повећа "са данашњих 100.000-120.000 динара за дете, на 300.000 до 350.000 динара".

Да подстичемо људе да имају што више деце, а онда да обезбеђујемо да немају помоћ само за треће и четвро дете 120 и 180 евра, него да то још појачамо да би мотивисали мајке да имају још више деце и да се покаже брига државе а не да зависе само од свог рада, казао је Вучић.

Он је упозорио да ако не будемо имали деце да све ово џаба радимо јер неће имати ко Србију да сачува.

Рекао је да Србију годишње напусти годишње око 40.000 људи, од чега је 35.000 већа стопа морталитета од наталитета.

То је страшан проблем. И да су дупло и три пута мањи бројеви - језиви су, додао је Вучић.

О СПС: Нећу износити прљав веш, ми смо били фер

Председник Србије изјавио је вечерас да је однос СНС и СПС професионлан и коректан.

То је све што могу да кажем, рекао је Вучић у емисији Упитник истичући да је његова порука и за СНС и за СПС да се боре мало више, јер не може само "Вучић и још неколико људи да се бори".

Подсетио је на недавно загађење ваздуха и запитао зашто се ресорни министар није огласио.


С Американцима знате на чему сте

Председник Србије Александар Вучић је рекао да са Американцима знамо на чему смо, а да се више не зна шта је политика у Европи.

Вучић је, упитан зашто је прећутао поруке Метјуа Палмера из Приштине, негирао да је било шта прећутао, већ да је одговарао на све што је питан.

Једини сам који је пред Палмером рекао да су САД, Немци, и Енглези погазили све принципе међународног права, па и устав Косова приликом формирања војске, и да им то служи као притисак на мање земље. Када је то неки српски званичник рекао пред америчким, казао је он.

Вучић је указао да је сто пута говорио да Американци нису никада мењали своју политику и да су увек радили и говорили да само једно траже од Србије, а да је то признање Косова, односно обострано признање, што је еуфемизам за признање Косова.

Упитан да ли је тачно да постоји нова фаза да ће САД утицати на ЕУ да појача притисак на Србију и тражи признање независности Косова, рекао да то не би одбацио као могућност.

Са Американцима можете отворено да разговарате. Они вама кажу шта имају, а и ви њима. Не знам више шта је политика у Европи, али ћемо инсистираћемо да Европа буде посредник и у будућности. Можда ћу ускоро да се видим са Макроном и питаћу га. Са Американцима барем знате на чему сте, казао је он.

На питање о каквом Рамбујеу говоре Американци Вучић је одговорио да до тога може доћи само ако буде било решења.

Упитан шта ће САД два представника Вучић је казао да поштује Гренела и Палмера.

Палмеа знам сто година, веома је интелигентан професионалац. Гренел има фантастичну енергију. Причају о њему свашта као и о Јункеру, за којег су тврдили да је пијанац, а он има проблем с ногом, и најспособнији је политичар, којег нико никада није победио јер је непрестано радио, објаснио је он.

Вучић је рекао да са Гренелом, некада ван присуства јавности, може да се разговара и да има идеје како да се економија подигне у региону.

Због тога је, додаје, важно да се врати поверење у региону, да када једна царина запечати камион он не мора поново да се отпечати.


Што мене питају људи, што не изађеш ти као министар, једанпут ти је тешко и не говориш, рекао је Вучић.

Он каже да то што мисли за министре из СПС важи и за министре из СНС и нагласио да велики број људи више неће бити министри.

Навео је да је и јуче о томе говорио на седници председништва, мада, каже, није му тешко да потури своја леђа, иако сви мисле да их није довољно бранио.

И прво сам критиковао људе из СНС који се не боре, имамо 10, до 20 оних који се боре, а остали хоће да буду фини са свима, поручио је Вучић.

Каже и да 20 министара сви имају по три пи-ара, који брину само о својим шефовима и да то тако не мозе да функциоисе као тим.

Када је у питању СПС, напомиње и да није човек који воли да износи прљав веш.

Свако ће јасно да види да мало ко из СПС може да замери нешто нама из СНС, били смо више него фер, истакао еј Вучић.

Поменуо је да се јавио Милутин Мркоњић да нападне СНС због наводне хајке, и упитао да ли се јавио када су опкољавали председништво, ставили кесе људима на главе или било када када је било тешко или да помогну свом партнеру....

Јесу или нису? Па, ко и ови наши... Па, наравно да га је изабрао СПС да то говори, приметио је.

Каже и да он о томе није реч рекао, да је и својима рекао да не реагују на такве ствари, а да је то прекшио само Дарко Глишић и направио велику грешку.

Одбацио је и спекулације о томе да је Сергеју Трифуновићу неко из СНС нудио 500.000 евра.

Нека каже ко је то нудио, и да објави народу од кога је тражио, нисам их у зивоту позвао телефоном, ја то не радим, нећу ни да разговарам са њима. Мог оца су назвали мафијашем, казао је Вучић.

Каже и да ће избори бити тешки, али да се нада сличном броју гласова као на претходним.

СНС неће сам учествовати и већ је започео консултације са Љајићевом странком и да ће наставити и са другима, навео је Вучић.

Повећавамо плате, опасности од банкрота више нема

Александар Вучић је рекао вечерас да не повећавају плате само Румунија или Бугарска, на пример, већ и Србија, навео конкретне податке и нагласио да док је на функцији Србија неће имати проблем са јавним финансијама.

У односу на пре смањења плата за 38 одсто увећали плате за медицинске техничаре са вишом и средњом школом и стоматолошким техничарима. У одбрани 26 одсто, а 40 одсто више после смањења, а 26 одсто у односу на пре смањења и то ће из године у годину ићи горе, рекао је он.

Судијама и тужиалштву 21,2, уистановама социјалне заштите 27,2 одсто више, сутановама културе 22, 3, запослениам у сонвном и средњем образовању 30 одсто више за само неколико година - за пет година, навео је Вучић.

То није мало, али није довољно, каже Вучић а на критике Фискалног савета да је то преко номиналног раста БДП, Вучић каже да му не сметају те критике, јер и сам воли тај приступ.

Али, нема бојазни, и даље имамо суфицит у буџету. Нема опасности, водимо рачуна. Ниво плата и пензија мора да буде у складу са неким параметрима који су постављени а то су 7 и 9 одсто. Ми то прелазимо за 0,1 одсто, нема никакве опасности, каже он.

Истакао је да док буде обављао неку функцију, а то, акже, неће бити још много времена,проблема са финансијама, опасности од банкротства - неће бити.

Кад је постао премијер јавни дуг је износио 78 одсто БДП, а данас 52 одсто, додао је.

Оценио је и да је велика ствар за Србију то што је први пут после више деценија на берзи за замену лоших кредита повољнијим каматним стопама - има стопу од 1,25 одсто.

То је за честитке. Знају стручњаци какав је то сигнал и на корак смо до инвестмент грејда, закључио је он.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести