Вучић: Ствари су компликованије од оног како их Приштина замишља

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић истакао је да Приштина мора да промени став да је једино решење да Србија призна тзв. Косово, и да схвати да је неопходно да се примене сви потписани споразуми, пре свега, Бриселски.
 BSF: Vučić, Hoti, Lajčak, Manter i Tuli  Foto: Tanjug/video
Фото: БСФ: Вучић, Хоти, Лајчак, Мантер и Тули Фото: Танјуг/видео

Он је истакао да се само тако може наћи компромисно решење, а компромису, како истиче, нема алтернативе.

Председник Србије је то рекао на специјалном онлајн панелу "Београд-Приштина, нема решења без поверења", у оквиру Београдског безбедносног форума, на којем је учествовао и косовски премијер Авдулах Хоти.

Вучић је рекао да за Србију ситуација око Косова и Метохије није лака, имајући у виду да су 22 од 27 чланица ЕУ признале независност Косова, али је указао да је, у складу са УН и Резолуцијом Савета безбедности 1244, све супротно од онога што кажу неке велике силе.

Нисмо у лакој, ни једноставној ситуацији и волели бисмо да видимо постизање компромиса две стране, поручио је председник Србије.

Он је изразио наду да ће се Европска унија борити, заједно с обе стране, за постизање компромиса, јер он, наглашава, нема алтернативу.

Да ли ће бити лако, да ли смо спремни за компромис? Увек ћете чути из Приштине да само Србија треба да призна Косово, да ће они урадити исто и да је онда све решено. Међутим, компликованије је од тога, указао је Вучић.

Истакао је да морамо да променимо атмосферу и имплементирамо све што је потписано, почев од Бриселског споразума из 2014, као и да мењамо свеукупну атмосферу.

Вучић је указао да је неопходно да се разговара о економским везама.

Оценио је да су две стране, такође, далеко од помирења, и да треба радити на томе, као и прекинути са тим да гледамо једни на друге као противнике и непријатеље, већ да налазимо могућности за сарадњу.

Нисам оптимиста, али смо привржени процесу проналажења решења и спремни смо да радимо снажно на томе, закључио је Вучић.

Лајчак: Решење за тзв. Косово биће болни компромис

БЕОГРАД: Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је данас да ће решење косовског питања бити болни компромис и истакао да би тај процес требало држати ван дневне политике.

Лајчак је то рекао на специјалном он лајн панелу "Београд-Приштина, нема решења без поверења", у оквиру Београдског безбедносног форума, на којем учествују и председник Србије Александар Вучић и косовски премијер Авдулах Хоти, којима је захвалио на посвећености дијалогу и томе што некада примају и тешке критике код куће.

Лајчак истиче да су свеједно "на правој страни историје" и да ће историја то препознати.

Он је истакао да је дијалог Београда и Приштине процес који ће донети одрживи мир, просперитет и бољи живот за људе, боље шансе за бизнис, као и европску будућност за регион.

"Надам се да ћемо успети јер је то у интересу свих грађана Србије, Косова, Балкана, као и ЕУ и САД", рекао је Лајчак.

Он је навео да решење захтева компромис и да не може бити победа за једну, а губитак за другу страну, као и да мора бити изван дневне политике.

"Ово је екстремно важан, изазован и тежак процес и важно је да смо сви тога свесни. Ово је процес који тражи компромис, то не може бити победа за једну страну и пораз за другу и не би требало да буде инструментализован за дневну политику", рекао је Лајчак.

Истакао је да за дијалог потребна помоћ међународне заједнице, ЕУ и САД и снажна посвећеност партнера на обе стране.

"Видим ову повећеност са стране Александра Вуцицћа и Авдулаха Хотија, али нису сви на њиховој страни срећни због тога", рекао је Лајчак.

Бриселски званичник такође је рекао да је нормализација односа Београда и Приштине важан елемент у решавању изазова у региону и да је суштина да се постигну три циља - нормализовање односа, постизање решења на европским вредностима и нормама како би се регион приближио европској будућности, као и да цео процес допринесе регионалној стабилности.

"То није лак процес, решење ће бити болни компромис, али ће бити вредно тога", рекао је Лајчак

Без мира, како је истакао, не може бити решења за многе регионалне проблеме, ни одрживог мира без партнерства и поверења, што се односи на све сфере живота, од економије до напретка.

Питање је, каже, како може да се постигне мир и изгради поверење.

Један од начина је помирење, каже Лајчак и наводи да цео регион мора да се суочи са болном историјом из које мора и да се научи.

Треба, како је рекао, свака страна да открије истину и да сноси последице, без озбира на то колико ће бити болне.

"Али то морају да ураде експерти, историчари и правосуђе...Оставите историју историчарима, а процесе правосуђу. То није посао за политичаре, они морају да се фокусирају на данашње проблеме, а не да капитализују од прошлости", рекао је Лајчак.

Друга ствар је европска будућност, рекао је Лајчак и навео да земље Западног Балкана имају и заједничку будуцност, а то је европска будућност.

Лајчак је рекао да сваки лидер на Балкану, када се суочава са неким проблемом, мора да размисли да ли му корак који ће предузети води ближе чланству у ЕУ или не.

"Искрено, не мислим да се лидери питају то довољно често, јер да то чине, регион би више напредовао на европском путу", рекао је Лајчак.

Навео је да је европска перспектива често "замућена" и да су и земље ЕУ опрезне кад је реч о проширењу, али да се мора доћи до тога да земље ЕУ буду убеђене да је проширење добро, а да земље кандидати схвате да је европска перспектива реална будућност, а не далеки сан.

"Мој одговор је тежак рад", рекао је Лајчак.

Упитан шта ће ЕУ учинити како би постала још јачи партнер на Балкану, будући да постоје шумови да је ЕУ изгубила своју атрактивност у региону, Лајчак је рекао да је чињеница да се ЕУ суочава са многим изазовима, али да то успешно чини.

Како је навео, усвојен је седмогодишњи буџет, економски план опоравка, ЕУ је помогла државама чланицама у борби против ковида, као и партнерима на Западном Балкану.

Подсетио је да је ЕУ одвојила велику суму новца за партнере на Западном Балкану за опоравак економије у ковид кризи и да је демонстрирала да је ту за партнере на Западном Балкану као нико други.

"Чуо сам од многих лидера у региону да не би могли да се изборе са цовидом без помоћи ЕУ", рекао је Лајчак.

Он каже да би ЕУ могла да буде бржа у доношењу неких политичких одлука, али да је ЕУ постојана, да поштује своје обавезе и да нема сумње да ће обећано и омогућити, али да и њени партнери морају да покажу да су им интеграције приоритет број један.

"То је процес који траје, било би добро да је бржи, али нису нам потребне никакве нове идеје, треба да будемо поштени и да имплементирамо идеје које су већ на столу", рекао је Лајчак.

Србија посвећена компромису, Приштина инсистира само на признању

Вучић је поновио на панелу посвећеном односима Београда и Приштине, у оквиру Београдског безбедносног форума, да је Србија спремна да разговара о суштинским и великим питањима, али да компромис мора бити управо то - компромис, а не наметање Србији било чега, јер није решење.

Морамо да радимо снажније и да сви, и велики међународни играчи, покушамо да нађемо и постигнемо компромисно решење, рекао је Вучић на панелу на којем су учествовали и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак и истакао да треба саслушати све политичке идеје.

Морамо уложити много напора и морамо да будемо стратешки и техничко-политички оријентисани, рекао је Вучић и додао да ће Србија бити потпуно привржена процесу и улозиће пуно напора у проналажење компромиса.

На констатацију модератора дебате, Камерона Мантера, бившег амбасадора САД у Србији, да је неопходно грађење јавне свести о потреби жртве како би се постигало решења и питања шта ради на томе, Вучић је поново истакао да је неопходан консензус.

Он је указао да у приштинској јавности не постоји та идеја ,већ само инсистирање да се све мора решити признањем независности, да Приштина добију све, да неко изврши притисак на Србију и да Београд призна Косово.

Председник је рекао да није задовољан ни нивоом рационалног и реалног приступа грађана у Србији овом проблему, иако, истиче, влада стално говори истину, иако није лако дискутовати о реалним опцијама о питању какво је Косово.

Вучић је нагласио да обе стране виде једна другу, не само као политичке противнике, већ као националне противнике с којима треба да се боре, и да то власти у Србији и Приштини морају да мењају.

Морамо да будемо реалнији, рекао је Вучић.

Он додаје да из ЕУ не може да се чује ни шта је, како се метафоричбно изразио"шаргарепа", већ само то да ће решењем две стране моћи да се приближе ЕУ, што додаје, "обичном" народу не значи много.

Нико не каже да ћемо бити чланица. Увек постоји неко ''али'', а то ''али'' није постојало када су приступиле Румунија и Мађарска, приметио је он, уз опаску да је ЕУ изгубила атрактивност за регион, али и регион за ЕУ.

Вучић је скренуо пажњу на то да је Хоти, само на овом панелу, 12 пута поновио формулацију "две земље", додајући да му је и раније скренуо пажњу да, уколико жели међусобно приближавање, не треба да говори на на тај начин.

Шта ако бих ха рекао сада да нисмо две земље, већ само једна која је чланица УН, што је тачно?, запитао је учеснике форума Вучић уз поруку да он зато и говори о потреби изградње поверења, да је то најважније и да на томе мора да се ради.

Морамо да се поштујемо. Ако желе да умање (значај) устава Србије, да кажу да нема постојеће Резолуције УН 1244, ми можемо говорити супротно и онда шта би био закључак?, упитао је такође Вучић.

Поновио је да је потребан компромис, разумевање за српски став, као и за то да Србија мора да брине о Србима на КиМ.

Вучић је подсетио да је седам и по година прошло од потписивања Бриселског споразума, да је Приштина имала само једну обавезу - да успостави ЗСО, а одговор на то је - "нисмо заинтересовани да успоставимо ЗСО пре признања".

Није потписано у Бриселу да ћемо ми признати Косово, већ је потписано и гарантовано од стране ЕУ да ће Приштина испунити преузете обавезе, подсетио је председник.

Он је уз то приметио да је онда неопходно да се дефинишне о чему се разговара - о компромису или већем притиску на Србију?


Хоти: За нормализацију односа са СР, као две земље

Председник привремених институција у Приштини Авдулах Хоти изјавио је данас, на специјалном панелу "Београд-Приштина, нема решења без поверења" у оквиру Београдског безбедносног форума, да је Косово за потпуну нормализацију односа са Србијом, у смислу односа две земље.

Хоти је рекао, на панелу на коме учествује председник Србије Александар Вучић, да дијалог Косова и Србије треба да се настави уз посредство ЕУ као кључног механизма "ка пуној нормализацији односа наше две земље".

"Косово је спремно за такав споразум и радимо на томе", казао је Хоти.

Каже и да је споразумом из Вашингтонга постигнут кључан договор за досадашњу нормализацију односа и да би требало наставити ту заједничку сарадњу

У Хотијевом виђењу, Приштина је показала "снажну посвеценост ка потпуној нормализацији односа са Србијом", као и да Косово жели да ради са свим земљама у региону у циљу мира и стабилности у региону.

Захвалио је ЕУ и САД што су финансијски помогли земљама у региону.

Додаје да је политика Косова заснована на принципима конструктивне и добре суседске политике, али да је она могућа само ако сви раде заједно и једни друге поштују.

Мислим да је ЗБ регион који има будућуност у оквиру евроатланске зоне, додао је он.

"Показали смо јасне знаке да се нормализују наши односи након катастрофалних ратова из деведесетих година и оснажили смо односе са свим земљама у региону".


Обе стране морају да буду подједнако незадовољне и задовољне, ако желимо компромисно решење. Све друге идеје неће никада бити успешне. Мени политички поени не требају и зато сам спреман да разговарам о свим питањима, али видим да је интерна агенда Приштини много важнија од стратешких питања, констатовао је Вучић.

Он је поновио да је неопходно радити на стабилизацији региона и очувању мира, и да је увек боље разговарати него не разговарати, уз подсећање да се разговори који су вођени протеклих пар година смо помогли да се сачувају мир и људски животи.

На речи председника Вучића надовезао се Хоти наводећи да није реч о преговорима за постизање трговинског споразума између две земље и о томе да ли Србија и Косово нешто добијају или губе, већ о постизању споразума који ће обезбедити дугорочи мир и потпуну нормализацију односа "две земље".

Тако да не треба да буде оквир за дикусију о томе споразуму шта Србија добија или губи и шта Косово добија или губи већ је кључно да сагледамо реалност и видимо шта ће обе земље да добију, рекао је Хоти.

А, то су, каже, мирни добросуседски односи, заједнички живот и нормализација односа, затим да људи могу да путују, привредници да послују под истим условима.

Он је рекао да има много питања из прошлости која треба решити, а најважније је решавање питања несталих особа.

Тако да треба да прихватимо реалност и да се прихвате неке ствари из прошлости како би могли да идемо напред и обезбедимо мирну будућност за све као трајно решење за две земље, поручио је Хоти.

Хоти додаје да треба пронаћи не креативно, већ систематско решње које ће бити засновано на јасним приципима за две земље с јасном европском перспективом.

Истакао је да чланство у ЕУ и НАТО нема алтернативу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести