Вучић: Тугујемо и сведочимо о злочинима

НОВИ САД: Девету годину заредом обележавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење после Другог светског рата против једног народа, поручио је вечерас у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и нагласио да су разлози за то окупљање туга због убијених и прогнаних и сведочење о злочинима погрома које мора да се чује.
t
Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

"Два су разлога због којих смо данас окупили овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, 250.000 прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та свецочења чула", објаснио је Вучић на обележавању 27-годишње „Олује".

Он је казао да је то једини лек за равнодушност, и подсетио да постоји кривица због свих година ћутања, заморног, како је рекао, заборављања жртава.

„Годинама у Србији као да није било сведока злочина. Нико није причао како су убијани цивили, њихове куће пљачкане, паљење, како су Србе ударали, каменовали, како су бомбардовали колоне убијајући децу и старце, малену браћу и сестре. Тиме смо и сами правдали злочин", нагласио је он

Истакао је да смо сами тиме бацили камен на најтужнију колону у историји.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

„Радили смо то готово читаво пунолетство, 18 година. Натоварили смо сопственом народу вечни осећај кривице, који је подразумевао да смо сами криви када нас протерују и убијају. Оправдали смо злочин над људима чији једина кривица била да су православци, Срби који су желели да живе на свом огњишту", објаснио је Вучић.

За време заборава Србија је, каже, пропадала у тишини, извињавајући се свима за шта је било потребе и за шта није било.

Вучић је поручио да је то време заборава завршено, да нема више ћутања, и да смо сведоци да злочина више неће бити, наводећи да је то најсветија обавеза од које нећемо одустати, иако је није лако испунити.

“Мењали су нам име народа, у зависности одакле смо, па су нас звали хрватским, босанским црногорским Србима, а сад нас називају и косовским Србима…А, увек смо само желели да будемо обични Срби, без обзира одакле смо. И јесмо, сви смо Срби, између нас разлике нема. То што живимо у различитим државама, не значи да припадамо различитим народима”, рекао је Вучић.

Није им пошло за руком, иако су се својски трудили да нам то учине, додао је он.

Вучић је поручио да Србију и српски народ свакодневно напађу, констатујући да, колико год да ћутимо, то није довољно гласно, да колико год да молимо за мир, није довољно јер би неки желели да клечимо и молимо снажније и јаче.

И колико год да признамо туђу жртву, и искажемо пијетет и саучешће, није довољно, јер Срби морају да плате и на мосту и на ћуприји, да нас понизе, да нестанемо, да би били задовољно нашим понашањем, рекао је председник Србије.

“Попустите једном, попустићемо, тако други и трећи пут, јер хоћемо мир по сваку цену, да никоме живот не буде угрожен, да чувамо друге, надајући се да ће они да чувају нас, али томе краја нема”, указао је Вучић.

У том смислу, осврнуо се и на догађе претходних неколико дана, који су му, каже, до сад најтеже пали, рекавши да је свима у свету рекао да су нас довели до ивице и сатерали у ћошак, да немамо више куд.

“А, ви, изволите, немамо ни шта да попуштамо, нигде, никоме, ни куда да идемо. А, када је тако, онда ћемо чувати и бранити наш народ, а ви гледајте можете ли са нама када се подигнемо овако поносни и дични, сви, Крајишници, Шумадинци, Пироћанци, Херцеговци… када станемо уз свој народ као један”, казао је Вучић.

Подсећајући на Лењинове речи да “постоје деценије у којима се ништа не деси, а има недеља у којима се десе деценије”, констатовао је да живимо у време када многи мисле да је тренутак који могу да искористе за општи напада на Србију и српски народ.

Злоупотребљавајући ситуацију у Украјини, ујединили су се, каже, многи око нас оцењујући да је ово тренутак када могу да имају подршку свих из света и крену у уништавање спрског народа.

“Можда су пронашли добар тренутак, можда су помисли да је време да учине оно што су Миле Будак и Фрањо Туђман обећавали, али су у једној ствари погрешили. Није то Србија пораза, није то иста Србија, није то Србија која ће да вас се плаши и која неће да стане пред вас”, поручио је Вучић и додао:

“Много сте погрешили. Чуваћемо Србију, а на њихову хистерију, лажи, претње, одговараћемо миром, стрепљењем, трпељивошћу и одлучношћу”.

„Одбранићемо Србију од сваког ко мисли да је нападне“

Председник Александар Вучић поручио је вецерас, на обележавању 27. годишњице акције хрватске војске и полиције "Олуја" у којој је 250.000 Срба протерано из Хрватске, а више од 1.700 убијено и нестало, да Србија више није слабашна и неће да савија главу и да ће се одбранити од свакога ко мисли да је нападне.

"Ко год помисли да ће да је нападне - чуваћемо и бранићемо Србију и што је важније одбраницехмо је и победићемо. Да сви чују - одбранићемо и победићемо и немојте да нам претите огуглали смо више на све ваше претње", поручио је Вучић на препуном градском тргу у Новом Саду где су се окупили г избегли из Хрватске и њихови потомци, али и остали грађани.

Истакао је да Србија више није шака зоби и слабашна и да нема више намеру да савија главу пред некима, како је рекао, који су њој и њеном народу нешто урадили, а не она њима.

"Не пласисмо вас се и вечеарас на Тргу у Новом Саду, у последњих девет година убедљиво је највећи број људи и то говори да се Србија освешћује и да зна да памти и да зна да се сећа и уме да поштује туђе зртве, али да уме да чува сећање на своје жртве", нагласио је Вучић.

Каже да је увек било лакше ићи линијом мањег отпора, тешко је издржати ударце, ретки су људи који могу да их трпе.

"А ми смо их толико истрпели да су нам леђа ишибана да више није важно, могу да туку колико год хоће. Ми више немамо куд, стерали сте нас у ћошак, одузели сте нам све што сте могли и више немамо куд. Чуваћем своју Србију и фабрикама, радом на њиви и на све могуће начине и уздизаћемо Србију", поручио је председник.

Истакао је да жели да и са тог места да саопштимо да ни забрањени град Јасеновац, ни Олуја ни било који други злочин, нису за нас никакав мит већ чињеница са којом живимо и које више никада нећемо да заборавимо.

"Не радимо то да бисмо било коме претили, не сањамо ни освету ни промене граница, већ само саопштавамо да смо лекцију научили. И да неће више никада тишина прекрити злочине над нашим народом, нити ћемо икада више пристати да у мрак одлазимо без гласа. Притом, наша политика остаће мир, мир и мир, готово по сваку цену, молићемо за тај мир и учинити све и разговрати са свима да би га остварили. Хоћемо да видимо како наши људи раде и граде, хоћемо фабрике, болнице и школе".

Вучић је поручио да немамо намеру никога да терамо у сукобе.

"Само немојте да очекујете да ћутимо и да се правимо мртви када неко покуша да убија и протерује наше људе", истакао је Вучић.

Та политика, како је рекао, није и не сме да буде она о којој су неки спрски прваци говорили оптужујући Србију да Србе ван Србије тера да лају, а онда их веже за тарабу и онда пусти оне друге да их умлати.

"Никада више никоме нећемо дозволити да умлате Србе. Не призивамо сукобе, чак их молимо да и они спусте лопту али немамо намеру да ни да их било где оставимо везане и препустимо нечијем насиљу", нагласио је Вучић.

Казао је да хоћемо да градимо најбоље односе са свима, па и са онима који су се у прошлости о нас огрешили.

"Увек ћемо да прихватимо и покајемо се за злочине који су неки починили у наше име. Пружећемо и пружамо руку пријатељства свима који желе да је прихвате, али никада више не ћемо да ћутимо и стидимо се злочина почињених против нашег народа.

Каже да смо се дивне Крајшнике различито дочекивали после Олује и да се тада власт стидела пораза у којем је сама учествовала макар делимично.

"Па им није дала да скрећу са аутопутева, да не би узнемирили народ у Србији, као да није знао каква га је трагедија погодила. А онда смо тај народ мало помало помагали, а јавно га се стидели и гледали да се не прича о томе да се не бисмо замерили Хрватима и свима осталима, јер увек ће постојати неко да каже па није то будуцност. Стварно, ја вам сад кажем - никада нећемо заборавити патњу крашкој човека који страдао и протеран и изгубио своју земљу и кићу и децу и родитеље", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је поверење важно, да је то обавезујувћа реч која се изговара, да не зна колико је реално, али да су разговори и сарадња неоходни.

"Ма колико се не слагали морамо да гледамо у будћност заједно", рекао је Вучић, али је истакао да за то постоји само један услов, и да нам не смета ако светкују, али да не могу да нам бране да тугујемо и да се сећамо да су неки људи изгубили своја огњишта, своју децу, родитеље.

"Само немојте да нам браните да тугујемо и да се сећамо, а од вас не тразимо ни признање ни помирење, само нас пустите да зивимо са својим јадом, болом, и цемером. Ниста од вас нецемо и ниста не тразимо. Не оцекујте од Срба да се одрекну себе, својих мртвих и свог имена и презимена", поручио је Вучић.

Он је рекао да су Срби наџивели и Јасеновац и Олују и поручио да је вазније од свега што су поново устали.

Мировић: Олуја злочин библијских размера

Председник покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је вечерашње облежавање годишњице Олује, током које је извешен злочин библијских размера над српским народом, прилика да се подсетимо и жртава и хероја који су их бранили, али и да се пошаље порука подршке, слоге и јединства.

"Страдања нашег народа има Библијске размере, порука коју шаљемо је да се сећамо жртава, да смо јединственији и сложнији са порукама мира и заједништва и бољег живота, да морамо да будемо опрезни и модерни и савремени, да градимо нашу земљу да њеном снагом не дозовлимо да будемо у изазову у каквом смо били тих година", рекао је Мировић за Танјуг.

Фото: Танјуг/Ненад Михајловић

Вечерас као и на свим обележавањима годишњице највећег злочина над Србима од Другог светског рата прилика је да се пошаље порука слоге и јединства, рекао је Мировић и нагласио да су Србија и Република Српска данас јединствне и сложне по свим питањима више него икада, међусобно се помажу, политичка руководства координирају ставове, политичке потезе и правце.

Према његовим речима, данас се шаље порука да ћемо помагати наш народ у Црној Гори и тамо где је најпотребнијие, на Косову и Метохији.

"То је уз помен и сећање на жртве најзначајнија порука свих обележавања укључујући и овај вечерас на Тргу Слободе у Новом Саду", рекао је Мировић и подсетио да је "Олуја" припремљена на Брионима под председавањем тадашњег председника Фрање Туђмана, када су дате координате за етничко чишћење.

"Највећи део људи дошао је у Војводину, размере су Билбијске, страдале су жене, деца. Замислите каква је то акција када је убијено 700 жена од којих је већина имала више од 60 година", рекао је он и нагласио да не заборављамо како нам се такве ствари никада не би поновиле.

Важно је, како каже, да се сетимо не само жртава већ хероја који су се борили да се ти злочини спрече, да се заштити наш народ и борили се да наш народ преко Дрине преживи и остане свој на своме.

Подсетио је да је "председник Вучић иницирао да се сваке године окупљамо и поводом Олује и сличних акција у којима су људи страдали на многим меридијанима".

Мировић је подсетио и на етничка чишћења српских села у западној Славонији, Подрињу, злочине у Сарајеву.

Додик: Србија је завет наше слободе, Срби морају бити јединствени

Срби морају бити јединствени и чувати своје национално биће, јер само тако могу да живе, поручио је вецерас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик у Новом Саду, на обележавању годишњице акције хрватске војске и полиције "Олуја".

"Девети пут смо овде да каземо да нећемо заборавити", рекао је Додик и додао да није било председника Александра Вучића који је покренуо обележавање Олује заборав би био епски и само би остала породична и лична сећања на страдања.

"Србија је данас завет насе слободе. Од Александра Вуцића могли смо да чујемо да се Олуја више неће догодити, а наслућујем ових дана да су поцели озбиљно да нас схватају, па су и одлуку да Србима на Косову наметну незакоње променили", рекао је Додик и позвао на јединство и припадност српском националном бићу.

Он је оценио и да је Олуја континуитет Другог светског рата, "коначно решење", како је рекао Фрањо Туђман, али истакао и да Срби нису нестали.

"Девети пут каземо неће се поновити, али се ипак поновило оно сто је било у Другом светском рату, Срби су прогнани. Олуја је погром, она је злочин, геноцид , етничко чишћење", рекао је Додик.

Он је оценио да се Срби из Крајине у Србији и у Републици Српској где их има 56 000 полако опорављају свесни да само окупљени и јединствени могу да очувају сећање и памћење.

"Само на тај нацин моземо да зивимо, да се уздигнемо и да смо јединствен народ, да нисмо ни босански ни хрватски Срби, него смо Срби", рекао је Додик.

Он је напоменуо да није рођен у Србији, али да је његова земља Србија, као и РС, и да нема други идентитет.

"Једног дана као резултат свих наших страдања и јаука мораце да дође српско дрзавно и национално јединство и да насе две дрзаве РС и Србију видимо јединствене у настојању да одбране наш идентитет и оно што јесмо као народ", рекао је Додик.

Он је оценио да је тешка судбина Срба, али да Срби не смеју дозволити да њима управљају.

"Морамо да се окупимо око насих вредности и око дрзавног руководства Србије и Српске и да знамо да неце бити висе насих колона, ако нас буде бранила Србија, а Србија мозе да нас брани само ако је јака", истакао је Додик.

Он је додао да Србија мора да буде вољена и подржана, да не сме да има ни треће ни пете колоне, већ да мора само у једној колони да буде постројена.

Он је рекао и да Србија српском народу мора да гарантује слободу, и не тако да другима узима, већ да више не буде наивна као што су наши веровали крајем Првог светског рата да доносе слободу широм бивсе Југославије.

Додик је указао да су Срби крајем тог века протерани и побијени, да су Хрвати побили Србе и у Другом светском и у овом рату.

Он је рекао и да се срамни однос наставио према Србима који су живели у Хрватској до данас, јер им никада није враћена имовина, станови, и све остало, и напоменуо да им је у томе помогла и ЕУ.

Имовина је враћена и у БиХ, а само није у Хрватској и та отимачина траје до данас, рекао је Додик.

"Ми морамо да научимо да Срби никада нису могли да зиве другације, већ са слободом, слобода је кљуцна реч наших зивота", указао је Додик и додао да за Србе нема слободе ако не живе у својој држави.

То се казе види у Федерацији БиХ где настоје да легализују то сто је 150 000 Срба нестало из Сарајева.

"Неки хоце да казу да су отишли добровољно, а били су избачени побијени, једнако као и на другим местима", навео је Додик и додао да су иза себе оставили милијарде које су уложили у Сарајево или Книн.

Истакао је и да нема места на простору бивсе Југосалвије да су Срби организовали логоре.

"Хоцемо мирно да зивимо, али матрица према нама не престаје. Морамо да останемо свесни цињенице и контекста у коме зивимо.

Има неких међу нама који мисле да треба да попустимо, да ће се неко смиловати, али Срби не траже милиостињу, нити треба да је траже.

Побијени смо и нестали јер је то била дрзавна политика Фрање Туђмана који је рекао да Србе треба ударити да се никада не опораве и да нестану. У чему је разлика од онога што је рекао Будак", упитао је Додик и додао да су Срби нестали из Крајине.

Али, како је рекао, када су одлазили оставили су отворене куце, а завицај у срцу и носе га са собом.

Додик је додао да воли Србију и да је Србија завет слободе српског народа, као и да га је народ бирао да брани српски идентитет и снагу.

Он је додао да ће то чинити без обзира на санкције и претње све док његов народ то буде хтео.

EUR/RSD 117.3327
Најновије вести