После 46 година, ЈМБГ у Хрватској одлази у прошлост

Хрватски сабор данас ће расправити коначни предлог Закона о престанку важења Закона о матичном броју (ЈМБГ) јер даном престанка важења Закона о матичном, 1. Јануара 2023. године, престају да се одређују матични бројеви грађана, пише портал Индекс.хр.
2
Фото: pixabay.com

ЈМБГ је у Хрватској уведен 1976. године. Приликом увођења се грађанима додељивао по месту становања, а након тога је додељиван по месту рођења. У ЈМБГ-у су кодирани датум рођења, регион рођења, редни број и пол.

Од 2009. уведен је нови идентификацијски број, тзв. особни идентификацијски број (ОИБ), који мења ЈМБГ, али су у прелазном периоду оба броја била у употреби. Иако се данас искључиво користи ОИБ, ЈМБГ се и даље издаје и користи за координацију података међу државним регистрима.

"Матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка важења Закона о матичном броју, неће се брисати из постојећих евиденција те ће моћи да се користеза повезивање и размену података у оним случајевима кад се повезивање података неће моћи извршити кориштењем особнога идентификацијског броја, међутим не као основна и стална идентификацијска ознака грађанина, већ као контролни механизам.

Државни секретар у Министарству унутарашњих послова Жарко Катић изјавио је  да се матични број грађана, с престанком важења Закона о матичном броју, више неће тражити у службеним евиденцијама ни у приватном сектору јер је на снази Закон о особном идентификацијском броју.

"Матични број грађана више се неће тражити, како у службеним евиденцијама Хрватске, тако и у приватном сектору (банке и сл). Овим престаје одређивање матичног броја грађана и потреба његова тражења било које јавне или приватне институције", рекао је Катић током расправе о коначном предлогу Закона о престанку важења Закона о матичном броју.

Представљајући приједлог закона Катић је подсјетио је да је 1. Сјануара 2009. на снагу ступио Закон о особном идентификацијском броју (ОИБ) као стална идентификацијска ознака особног идентификацијског броја, који корисници ОИБ-а користе у службеним евиденцијама, свакодневном раду и код размене података.

С обзиром на то да је ОИБ ушао у пуну примену, институције с његовим кориштењем могу користити и све остале податке који се налазе у том суставу (особно име, датум рођења, пребивалиште и сл). Тиме престаје  потреба за одређивањем матичних бројева грађана као помоћне идентификацијске ознаке.

Катић каже да се из постојећих евиденција неће брисати матични бројеви грађана који су одређени до дана престанка Закона о матичном броју, већ ће се користити за повезивање и размјену података у случајевима када се повезивање података неће моћи обавити кориштењем ОИБ-а.

Index.hr, Дневник

EUR/RSD 117.1695
Најновије вести