Америчка филмска критика запањена догађајима у Јасеновцу

БЕОГРАД: Након почетка приказивања филма Предрага Антонијевића "Дара из Јасеновца" у америчким биоксопима, тамошња критика не прикрива запањеност догађајима у логору Јасеновац, као ни дивљење за маестрално глумачко умеће девојчице Биљане Чекић која игра Дару, саопштили су продуценти филма.
dara iz jasenovca/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

Домаћи филм „Дара из Јасеновца“ неколико дана већ се приказује у биоскопима многих америчких градова, од Чикага у којем живи највећи број Срба, преко Атланте, Мајамија, Хјустона, до Денвера, Даласа.

Од сутра наћи ће се на репертоару два биоскопа у Питсбургу, као и у Филаделфији, Тампи, Детроиту, Индианаполису и Сент Луису.

О филму Предрага Антонијевића "Дара из Јасеновца" и даље интензиво пишу амерички филмски критичари, а на врсно глумачко умеће младе Биљане Чекић не остају равнодушни ни еминентни амерички медији.

"Dedline" пише о филму чија је радња приказана очима десетогодишње девојчице Даре.

"С тихим достојанством како је одиграла Биљана Чекић, Дарине очи испуњене душом сведоче страшне догађаје”, наводи се у тексту и додаје да је Антонијевићево остварење препуно дирљивих момената где се одлуке о животу и смрти доносе у тренутку.

"Понекад одлуке доносе сами затвореници покушавајући да заштите своју децу, а некад и сами радници логора који морају да одлуче да ли ће ризиковати сопствени живот помажући затвореницима. Кобне позиве свакодневно упућују усташки стражари, који убијају са опуштеном окрутношћу - чак и кора хлеба или беба која плаче могу значити смртну казну".

Приповедање о девојчици Дари и њеном двогодисњем брату Буди кроз ужасе озлоглашеног логора Јасеновац није изоставио ни "Eye for film" истичући Дарин стоицизам пред хорором којем сведочи „пружа нечујни извор инспирације за затворенике, иако се филм не фокусира на овај део и избегава отворене емоционалне манипулације.

Понекад је, њено неодређено разумевање ствари, поштеди дела ужаса који за гледаоца није невидљив.

Биљана Цекић је добро изабарна за улогу несигурне, а снажне када је то потребно. Међу осталим глумцима Марко Јанкетић се издваја као опаки заповедник логора Макс Лубрић.

Дејвид Фергусон за "Movie Reviews from the dark" пише да смо гледали толико филмова о холокаусту у којима је свакодневна воља за преживљавањем неизмерно јака, али приче су ретко испричане очима десетогодишње девојчице.

"Ово је прво појављивање Биљане Чекић и изванредна је да у својој способности да пренесе толико мисли и осећања, истовремено задржавајући камено лице неопходно како би избегла привлачење нежељене пажње. Њена Дара се жртвује".

Знање да су деца издржљива не умањује утицај њиховог малтретирања и злостављања наводи се у тексту упућујући своје читаоце да је у Хрватској био смештен једини логор за истребљење, који нису водили Немци.

"Сврха је била очување чистоће хрватске крви убијањем Срба, Јевреја и Рома. Чак је у логору Јасеновац био посебан комплекс за децу"

За "Loud and Cler Thaddeus Butrey" Thaddeus Butrey истиче да је Дара из Јасеновца даје фантастичне кадрове, изузетно талентовану глумачку екипу и сву тугу коју бисте очекивали од филма о холокаусту.

Такође у тексту се наводи да је музика у филму сјајна, умерено имплементирана како би се одржао фокус на напетим и драматичним догађајима на екрану.

То је обично нумера лаганог клавира и жичаних инструмената које дају продужене ноте како би се нагласила напета и мрачна атмосфера.

Београдска премијера филма "Дара из Јасеновца" предвиђена је за 22.април, након чега ће се наћи у биоскопима широм Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести