Промоција Воглерове „сценаристичке Библије“

БЕОГРАД: Ново, капитално издање Филмског центра Србије, књига "Пишчево путовање: Митска структура за писце" Кристофера Воглера, биће промовисано у четвртак, 25. јуна, у галерији Артгет Културног центра Београда, најавили су организатори.
d
Фото: pixabay.com

О овом значајном делу говориће драматург и професор Ана Ласић, сценариста, филмски редитељ и професор Ђорђе Милосављевић, директор Филмског центра Србије Гордан Матић и уредник издавачке делатности ФЦС-а Мирољуб Стојановић.

Воглерово кључно дело, коју проучаваоци филма називају "сценаристичком библијом", ужива култни сатус и вероватно нема писца који бар није чуо за теорију структуре којом се "Пишчево путовање" бави.

У самом средишту овог капиталног дела налази се теорија по којој се већина прича може разложити на низ наративних структура и архетипова, описаних кроз митолошку алегорију. Воглер је своје дело засновао на обимном раду Џозефа Кембела, а посебно на његовој чувеној студији „Херој са хиљаду лица“ из 1949. године која је, између осталог, инспирисала Џорџа Лукаса приликом стварања његовог серијала "Star Wars".

Кристофер Воглер је средином 80-их, у време док је радио у Дизнију као консултант за приче, за потребе студија осмислио "Практични водич по Хероју са хиљаду лица" - чувени меморандум, документ на седам страна који је касније био основа за "Пишчево путовање".

Воглер је пожелео да идеје које је нашао код Кембела организује у једну чисту и једноставну форму.

Како је сам рекао: "Хтео сам једном заувек да их ставим на папир као креативне принципе, систем грађевинских блокова у које можете да се поуздате док градите приче, сет оруђа којим можете да отклањате проблеме са којима се као писац срећете". Воглер је Кембелову структуру поједноставио, прерадио је тако да је истакао теме и мотиве који се понављају и у савременим филмовима, те мит о хероју представио на свој начин.

Овај својеврсни сценаристички приручник уз помоћ структурални систем указује на то да су управо уметници ти који, у свету помањкања ритуала и митологија, једини могу да очувају мит живим.

Филмски центар Србије је објавио најпотпунију верзију "Пишћевог путовања" у којој се, поред предговора за прво српско издање из пера Ане Ласић, налазе уводи за друго и треће издање (2007), као и предговор за друго издање ове важне студије.

Ову обимну студију на преко 450 страница превела је на српски Јелена Косановић Дороги, дизајн је урадио Андреј Долинка, док је њен уредник Мирољуб Стојановић, филмски критичар и публициста који се налази на челу издавачке делатности Филмског центра Србије.

Поводом изласка књиге из штампе, директор ФЦС-а, Гордан Матић, истакао је важност и неопходност постојања српског превода "Пишчевог путовања"

"У питању је кључна књига за све оне који се баве проучавањем филмских наратива, као и за све оне који желе да своје причају приче кроз филмске сценарије. Четврт века након првог издања, Воглерову студију ће сви заинтересовани моћи да читају и на нашем језику, што је уједно и допринос Филмског центра Србије јачању филмске теоријске речи на овим просторима" рекао је Матић.

Кристофер Воглер (рођен 1949) је холивудски извршни директор, сценариста, писац и педагог.

Током своје дуге и плодне каријере радио је за студије Дизни, Фокс 2000, Ворнер брос... Сарађивао је на сценарију за култни Дизнијев анимирани филм "Краљ лавова" (1994).

Његово најпознатије дело "Пишчево путовање: Митска структура за писце" доживело је више издања и налази се на списку обавезне литературе на бројним универзитетима широм САД и света.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести