Библиофилско издање Душановог законика на 671. годишњицу

БЕОГРАД: Душанов законик усвојен је пре 671. годину на сутрашњи дан, те се традиционално 21. мај обележева као Дан правосуђа Србије, а тим поводом издавачка кућа Младинска књига припрема библиофилско издање Душановог законика чије је представљање најављено на јесен.
r
Фото: Youtube Printscreen

Књига ће имати две целине, прва ће бити посвећена Стефану Душану и обухватиће његов живот од детињства преко устоличења и владавине до околности доношења Законика, а у другом делу налазиће се превод Душановог законика на савремени српски језик, према Призренском препису.

Ово издање биће богато ручно илустровано, по узору на средњовековна илуминаторна писма.

Аутор текста је професор Ðорђе Бубало, редовни професор на одељењу за историју Филозофског факултета у Београду.

“Оригинал законика, за који се претпоставља да је био издат у облику пергаментног свитка, није се сачувао. Најстарији рукопис потиче с краја XИВ века. Текст овог правног споменика познат нам је на основу 26 сачуваних рукописа који су преписивани све до средине XИX века, укључујући и превод на румунски језик", објашњава Бубало.

Он додаје да се законик столећима преписивао не само као правни приручник, већ и као споменик златног доба српског средњег века, упориште тежњи српског народа за обновом државности.

ИИ ова је књига, у којој су одредбе Законика приближене савременом читаоцу језичким осавремењавањем и студијом личности законодавца, израз настојања да се очува и негује свест о континуитету правне и државотворне културе српског народа", наводи Бубало.

Из Младинске књиге најављују да ће Законик цара Стефана Душана у њиховом издању бити и сам по себи јединствено уметничко дело, али и чувар средњовековне заоставштине и књига која се оставља у наслеђе.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести