Библиотека будућности у шуми Нордмарк крај Осла

Турска књижевница Елиф Шафак нова је, четврта ауторка Библиотеке будућности (Future Library), чија ће се прича моћи прочитати тек за стотину година, као и осталих 99 које постану делом пројекта покренутог 2014. у шуми крај Осла.
keti peterson
Фото: Keti Peterson, foto:Youtube Printscreen

Пре Елиф Шафак, за Библиотеку будућности писали су Дејвид Мичел и Сјóн, а библиотека ће обухватити сто аутора, чије ће се приче отиснути на папиру направљеном од дрвећа из шуме Нордмарка у Ослу, посађене 2014. управо за ову намену.

Пројект је осмислила шкотска уметница Кети Петерсон, свесна да ни она ни остали чланови одбора који одабире писце неће доживети његову финализацију 2114.

„Библиотека будућности живеће и дисати кроз раст дрвећа чије годове замишљам као поглавља књиге. Ненаписане речи годину по годину ће се активирати, материјализовати. Они који буду посећивали шуму, која ће се кроз деценије стално мењати, развијаће и свијест о полаганом расту дрвећа које, попут невидљиве енергије, садржи и идеје писаца“,  рекла је Кети Петерсон, објаснивши да је за трајање пројекта одабрала период од 100 година.


Шта ће бити с књигама у 2114?

„Немамо појма што ће у 2114. бити с књигама. Хоће ли их уопште бити? Или ће наслови гласити “У Норвешкој производе књигу као некад, у стара времена?” Хоће ли 2114. бити морално погрешно уништавати дрвеће јер смо их у међувремену открили као емотивна бића - питао је Сјóн, којег је Петерсон одабрала због “динамичног” и “мелодичног” писања које “повезује људски и природни свет и различите векове”.“


„У неком космичком смислу то није пуно времена, али је у смислу људског живота приличан изазов. Стотину година премашује многе од наших векова трајања с једне стране, али је с друге довољно мален рок с којим се могуће суочити, појмити га и релативизовати.“

Библиотека будућности је међународна, и за њу пишу Канађанка (Маргарет Етвуд), Британац, Исланђанин, сада и Туркиња.

„Пројект је глобалан у време у којем у свету постоје многе снажне поделе. Један од организатора рекао је да је ово породично стабло, што ми се јако свидело“, рекла је Шафак.

Њен текст, уз онај Атвуд, Мичела и Сјóна, као и осталих који касније буду учествовали, чуваће се у посебној просторији нове јавне библиотеке у Ослу, која ће се отворити 2019. Такозвана Тиха соба, намењена смештају рукописа, биће смештена на горњем спрату библиотеке, с погледом на Нордмарку.

Ђ. П.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести