Књига "Деца" Милене Марковић добитник НИН-ове награде

БЕОГРАД: Књига "Деца" Милене Марковић добитник је 68. НИН-ове награде за најбољи роман на српском језику, објавио је данас жири на свечаности у београдском хотелу Москва.
3
Фото: Youtube/ RTS

Роман "Деца" у издању куће "Лом" говори о једном животу који је, као и сваки живот, сачињен од више живота, те сада све те животе на окупу држи прича испричана у стиховима, без знакова интерпункције и без великог почетног слова.

НИН-ов жири чинили су књижевна критичарка Марија Ненезић, песник Бранко Кукић, књижевник Иван Миленковић, песник Марјан Чакаревић и новинар Теофил Панчић.

Милена Марковић: Не знам шта бих радила осим да пишем

БЕОГРАД: Песникиња и драматуршкиња Милена Марковић оценила је да је неспоран значај НИН-ове награде, коју је данас добила за роман "Деца", након које ће настојати да одржи квалитет свог писања, али и да у будућности створи нешто потпуно другачије.

"Имам 48 година, добила сам највећу регионалну награду, а требало би да наставим да пишем. И у том смислу је сада (на) мени шта ћу следеће да напишем, да не бих би била гора од онога што сам већ урадила. Врло вероватно да ћу да радим нешто потпуно другачије, знајући себе", рекла је Марковић новинарима после проглашења за добитницу.

Марковић је истакла да је "значаја НИН-ове награде неоспоран - то је просто најзначајнија регионална награда".

"Надам се да ће тако да остане, зато што је за овако малу културу као што је наша изразито важан континуитет. Према томе свака награда је изразито важна да се баштини", навела је Марковић.

Добитница НИН-ове награде је рекла да је тема њеног романа у стиху "Деца", "између осталог нешто што се зове агонија слободе", чиме су се бавили и писци Мишел Уелбек, Захар Прилепин и Карл Уве Кнаусгор.

"Проширила сам ту тему на нешто што је заправо значајна тема писаца с краја 20. и почетка 21. века. Не плаћају цену слободе само моји јунаци, него читава западна цивилизација", навела је Марковић.

Упитана да прокоментарише нека мишљења да су "Деца" ремек дело, Марковић је рекла да таква дефиниција припада нечему што је значајно за људски род и да је то нешто што њу "надилази".

"У том случају ћу се потрудити да будем што више скрушена, да би уопште могла да наставим да радим. Јер мени је рад врло важан. Не знам просто шта бих радила осим да пишем и предајем", рекла је Марковић.

Замољена да у једној реченици објасни свој награђени роман Марковић је рекла: "Нема шансе да сведем причу романа у једној реченици. То можете написмено добити не од мене него од неког критичара".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести