"Књига на сајму, Сајам у Срцу" као омаж Сајму књига

БЕОГРАД: Сајам књиге "Књига на сајму, Сајам у срцу" почео је данас на Београдском сајму где ће се до 26. децембра представити бројне издавачке куће продајом својих издања, као и промоцијама, презентацијама и сусретима са писцима.
knjiga
Фото: pixabay.com

Београдски сајам припремио је "Књигу на Сајму, Сајам у срцу" у Хали 2 као "премијерно издање културног догађаја који би требало да буде својеврсни омаж традиционалном Међународном београдском сајму књига који није одржан већ другу годину за редом", услед пандемијских околности.

Први гост писац новог продајног сајма био је новинар Вања Булић који је посетио штанд Лагуне, у чијем издању се пре неколико дана појавио његов нови роман "Тата у другом стању",а ту је и његов наслов "Рупе у глави" који је недавно добио награду "Радоје Домановић" за најбољу књигу сатиричних прича.

Булић је рекао агенцији Танјуг да је сајам значајнији читаоцима него писцима "чија ће се књига продати ако ваља".

"Људима је већ на врх главе седења по кући. Подсетиће се великих сајмова. Кад одете тамо где су књиге као да сте ушли у неки други свет. Сећам се деведесетих година, сви намрштени, рат, а како уђеш на сајам одједном су осмеси. Врло је значајно због менталног здравља ако ништа друго", рекао је Булић.

Истакавши да и сам на сајму воли попусте, Булић је приметио да "на крају књиге углавном купују жене, оне су мало паметније од нас, нажалост".

Директорка издавачке куће Геопоетика Јасна Новаков Сибиновић оценила је да се "Књига на Сајму, Сајам у срцу" не може поредити по значају, величини и ефектима са октобарским Међународним сајмом књига, али је "врло важно за издаваче да имају могућност да продају своје наслове, сретну се са својим читаоцима и побољшају свој положај".

"Не можемо да пренебрегнемо чињеницу да је две године за редом неодржавање октобарског сајма велики ударац за издаваче у Србији", рекла је Новаков Сибиновић агенцији Танјуг.

Према њеним речима, у Геопоетици су стицјаме околности уместо за традиционални сајам планирали објављивање неколико важних нових наслова пред Нову годину што се сада поклопило са одржавањем "Књиге на сајму, Сајма у срцу".

Пре неки дан објавили су на српском језику први превод у свету новог романа турског нобеловца Орхана Памука "Ноћи куге", а Новаков Сибиновић је издвојила из понуде Геопоетике и књигу глумца Сергеја Трифуновића "Стовариште", неколико романе ирске списатељице Сали Руни, рани роман Мирчеа Елијадеа, као и "Светли трачак таме" холивудског глумца Итана Хоука.

"Овде је ипак на једном месту више издавача. Може лепо да се сагледа продукција појединачно по издавачима што у великим књижарским ланцима није могуће. Упознавање са појединачном продукцијом значајног броја издавача је ипак важно за читаоце", оценила је Новаков Сибиновић.

Одржавање манифестације "Књига на Сајму, Сајам у срцу" је према мишљењу Ранка Самарџића из Лагуне "изузетно значајно да људи не забораве на сајам, да не изгубе навику".

Према његовим речима, иако се ради о мањем формату од Међународног сајам књиге и другом термину, ипак је "потребно овакво дружење са књигом". Самарџић је додао да је Лагуна са учинила све што је до њих што се тиче попуста, нових наслова и гостовања писаца.

"Људи треба да дођу да уживају. Књига је најлепши поклон. Лек за душу. Једну овакву манифестацију не треба да пропусте", нагласио је Самарџић.

На новом сајму, који су организатори уочи Нове године наменили онима којима недостаје Међународни сајам књига, штандове има готово 100 издавача међу којима су и Вулкан, Службени гласник, Академска књига, албатрос плус, Штрик, Космос, Катена мунди, Агора, Прометеј и други.

Како је најављено, посетиоци сајма имаће прилику да се друже са писцима Гораном Скробоњом, Момчилом Петровићем, Бојаном Љубеновићем, Љубивојем Ршумовићем, Урошем Петровићем и другима, а у пратећем програму предвиђене су и промоције, радионице и други догађаји.

"Књига на Сајму, Сајам у срцу" сваког дана је отворена од 10:00 до 20:00 сати.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести