Књига о Џимију Хендриксу у књижарама

БЕОГРАД: Пред крај прошле године изашла је књига о легендарном Џимију Хендриксу „Два су јахача прилазила“ Мика Вола, у преводу музичара Дејана Цукића, у издању београдске куће “Лагуна”.
hendriks
Фото: Tanjug/ Laguna

Књига представља психоделично истраживање живота и смрти непревазиђеног гитаристе Џимија Хендрикса као и путовање у мрачно срце шездесетих година кроз калеидоскоп сећања и приповедања једне епохе.

Како историја каже, Хендрикс је био гитариста у Њујорку и ослањао се на подршку својих љубавница, док је покушавао да имитира свог идола Боба Дилана.

Био је црнац који свира белачку рок музику и тиме је желео да докаже да је музика универзална.

Када је стигао у Енглеску, очарао је Лондон не због многих акробација са гитаром као јединствени шоу, већ зато што је заиста умео да свира.

Књига обрађује и период са политичком позадином, односно када је сан шездесетих изгарао у ватри и крви Вијетнамског рата, убиства Мартина Лутера Кинга и избора Ричарда Никсона за председника.

Путујући кроз љубичасту измаглицу идеализма и параноје тих фамозних шездесетих година, Хендрикс је био музичар због кога је један Ерик Клептон помишљао да одустане од музике, уметник који је тако изванредно обрадио кутну песму „All Along the Watchtower“ Боба Дилана, и чије је извођење америчке химне дефинисало фестивал Вудсток.

Ипак, музичар је прерано напустио овај свет, живот се угасио када је тек ухватио свој залет и замах, али прича о њему је наставила да живи у музици и у интригама које су пратиле његову смрт.

Аутор књиге Мик Вол познат је и по биографији бенда Металика „Када су дивови ходали Земљом“, а у стварању новог дела ослањао се на своје интервјуе и исцрпна истраживања како би представио причу о богу гитаре.

Вол је један од најпознатијих британских музичких новинара, водитеља и писаца, некада главни уредник магазина “Classic Rock”, сарађивао је и са часописима “Мојо”, “Music Wееk”, “Mail on Sunday” и бројним новинама широм света.

Поред тога, водио је ауторске емисије на телевизији Sky и радио-станицама Радио 1 и Capital Radio, а његово лице препознатљиво је из многих музичких документараца куће ББЦ.

Током своје богате 30-годишње каријере повремено је био ПР менаџер значајних клијената, као и представник дискографских кућа.

Дејан Цукић је веома продуктиван у последње време као преводилац књига о музици за издавачку кућу “Лагуна”, јер је током претходне 2020. године изашла и књига о Елвису Прислију “Бити Елвис” Реја Конолија, као и аутобиографија славног поп музичара “Ја, Елтон Џон”.

Цукић је за истог издавача претходних година реализовао и преводе дела “Бити Џон Ленон” такође Реја Конолија, као и већ познате аутобиографије Бруса Спрингстина (“Born to Run”), Ерика Клептона (“Аутобиографија”) и многих других.

Најновија књига о Хендриксу „Два су јахача прилазила“ у продаји је у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести