Најпознатије журке у књижевности

1. „Декамерон“ Ђованија Бокача: У доба пандемије где боље започети ову листу, него у кући у коју је десетак младих аристократа у XIV веку побегло да би се спасло од куге која дивља Фиренцом?
славље
Фото: Pixabay

У вили у Фијезолу, седам девојака и тројица младића, из ноћи у ноћ причају једни другима приче, покушавајући да (као и очајна Шехеразада) приповедањем одагнају смрт.

 

2. „Рат и мир“ Лава Толстоја

Московски дебитантски бал Наташе Ростове из 1810, само две године пре Наполеоновог уласка у престоницу, можда је и најпознатија приредба из светске књижевности. Ове странице обасјане су одушевљењем јунакиње које је јако како само може бити у раној младости. Осим упечатљиве слике првих заноса, Толстој даје и занимљиве детаље из историје свакодневног живота, као што су плесови који су били популарни те сезоне у Москви и Европи. Бал је у то време почињао полонезом, настављао се мазурком, а завршавао валцером  који је тад био помало скандалозан, а на који је Наташу позвао кнез Андреј Болконски. (С друге стране, занимљиво је да је мазурка обележила почетак сукоба између Оњегина и Ленског у Пушкиновом „Евгенију Оњегину“.)

 

3. „Госпођа Даловеј“ Вирџиније Вулф

Клариса Даловеј је уз Ану Карењину и Маргариту из „Мајстора и Маргарите“ вероватно једна од најпознатијих домаћица из светске књижевности. Овај роман Вирџиније Вулф прати Кларисине припреме за забаву коју ће приредити на крају тог дана, а прича меандрира кроз временске токове, коначно исплићући слику јунакињиног живота у послератној Енглеској и њеног унутрашњег психолошког стања.

 

4. „Велики Гетсби“ Скота Фицџералда

Не би било фер направити ову листу без помињања Гетсбија, главног јунака „Великог Гетсбија“ који је и у свету Фицџералдовог романа, а богами и изван њега, познат по раскошним забавама. Кроз алкохол и екстраваганцију, Фицџералд је покушао да прикаже немарну генерацију богаташа који су двадесетих година прошлог века проводили живот тражећи плитка и лака задовољства. Гетсби је своје раскошне журке приређивао у нади да ће се на њима појавити Дејзи, у коју је годинама био несрећно заљубљен. Сан о магичним прославама организованим у покушају да се досегне нешто чега заправо нема, коначна је иронија Фицџералдове књиге, јер је Дејзи, за коју је харизматични Гетсби спреман да да све, површна и празна као и готово сви остали његови гости.

 

5. „Вашар злочина“ Агате Кристи

Ниједна листа овог типа није комплетна без бар једне крими мистерије смештене у кућу у коју се током забаве догодило убиство. У овом роману Агате Кристи, помало комични обрт је у томе што је тема забаве која се одржава на сеоском племићком имању управо решавање фингиране крими мистерије. Убрзо се испоставља да је глумљени злочин заправо право убиство, али међу гостима је ту, наравно, Херкул Поаро да помогне да се открије убица!

 

6. „Хобит“ и „Господар прстенова“ Џ. Р. Р. Толкина

Фото: Youtube Printscreen

Обе Толкинове велике приче почињу „журкама“. Мала забава коју Билбо Багинс никада није хтео да направи у „Хобиту“ постаје катализатор велике пустоловине која коначно кулминира много деценија касније, у „Господару прстенова“. Од збуњеног хобита домаћина који усплахирено трчкара до своје оставе да би нахранио бучне патуљке који су му ненајављено банули у кућу, Билбо до краја авантуре нараста у правог хероја. Он коначно силази са сцене тек на почетку „Господара прстенова“ када се после величанствене журке за свој „једанаесто-први“ рођендан, повлачи да би уступио место новом протагонисти, Фроду, следећем носиоцу Прстена.

Фото: Pixabay

8. „Мајстор и Маргарита” Михаила Булгакова

Једна од најупечатљивијих епизода у Булгаковљевом „Мајстору и Маргарити“ је Воландов бал, у ком Маргарита преузима улогу домаћице вечери, тик уз Сатану. Помало демонска жена која води ноћни бал спада у један од мотива који је, у различитим варијацијама, дуго присутан у књижевности и култури. Свакако да је Булгаковљева Маргарита настала ослањајући се и на Фаустову Грету, и његов опис Валпургијске ноћи, али је занимљив податак да су ове сцене из Булгаковљевог романа вероватно инспирисане и ексцентричним балом који је одржан у Второвој вили у Москви, у пролеће 1935. Чувени бал организовао је тадашњи амерички амбасадор Вилијам Булит са намером да засени своје руске госте међу којима је био и Булгаков са својом супругом, а остало је забележено да су у раскошној вили егзотичне животиње делиле простор са гостима.

Настасја Писарев

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести