Тринаест књига у ужем избору за „Златни сунцокрет“

НОВИ САД: Тринаест књига ушло је у ужи избор за књижевну награду „Златни сунцокрет“, познату и као Виталова награда по Компанија „Витал“ која је по 23. пут додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године.
zlatni suncokret
Фото: Ilustracija

Жири у саставу Драган Бабић, Драган Јовановић Данилов и Владимир Гвозден (председник), разматрао је 150 пристиглих наслова и сачинио је ужи избор кандидата за награду.

У жанру романа кандидати су Тања Ступар Трифуновић, Откако сам купила лабуда  (Архипелаг, Београд), Слободан Тишма, Грозота или... (Чаробна књига, Београд), Милица Вучковић, Болдвин (Лом, Београд), Андреа Попов Милетић, Пионири малени, ми смо морска трава (Трећи трг, Београд), Миленко Бодирогић, По шумама и горама  (Орфелин, Нови Сад), Небојша Миленковић, Нешто што страшно подсећа на живот  (Академска књига, Нови Сад), Дарко Тушевљаковић, Јегермајстер (Архипелаг, Београд), Видосав Стевановић, Паучин  (Службени гласник, Београд).

У ужем избору су и песничке збирке Повремена попут викенд-насеља Маше Сеничић (Трећи трг, Београд), Екстраваганза: мале песме Тање Крагујевић (Чигоја штампа, Београд) и Дете Живорада Недељковића (Културни центар Новог Сада). Жири је у ужи избор уврстио и две књиге есеја: Повест о Мишкину Боре Ћосића (Лом, Београд) и Чист облик екстазе Бојане Стојановић Пантовић (Народна библиотека "Стефан Првовенчани", Краљево).

По оцени жирија овај ужи избор показује да романи поново постају стилизовани и лирични, поезија се вратила идеји концептуално кохерентне песничке збирке, док се есеј препушта екстатичном приступу читању. Недостатак збирки прича постаје опште место, али жири наглашава да је то симптом кризе поверења у истину. Жири скреће пажњу на значајније присуство занимљивих млађих ауторки (Милица Вучковић, Андреа Попов Милетић, Маша Сеничић), као и на издавача и негдашњег књижевног критичара и приповедача Миленка Бодирогића који је пријатно (премда врло провокативно) изненадио квалитетом свог првог романа. Слободан Тишма нас води путевима -- или беспућима -- непристојне књижевности, насупрот оној пристојној што прети да овлада сценом, сматра жири, док за структурално врло кохеренетни роман Тање Ступар Трифуновић уаказују да приповеда занимљиву приповест о женској љубави, испуњеној тензијама и сликама једне опоре стварности. Жири оцењује да је иза нас узбудљива књижевна година обележена књигама којима је, како се чини, први циљ да буду литерарно уверљиве и егзистенцијално провокативне, а не тек забавна и разводњена замена за историографију, живот, успех или срећу.

Најужи избор кандидата биће саопштен у првој трећини јануара. Награда, која подразумева диплому и новчани износ, биће уручена почетком фебруара у Београду. Награда је први пут додељена 1996. године песничкој збирци Ивана В. Лалића, а до сада су је добили бројни значајни књижевни аутори. Прошлогодишњи добитник је Вуле Журић за роман Помор и страх.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести