"У име Петра" прича о скандалима унутар Ватикана

БЕОГРАД : Да документаристичка проза може да буде занимљивија од сваке фикције показала је књига талијанске ауторке Франческе Чаоки "У име Петра" коју је управо објавила издавачка кућа "Евробук".
fontana vatikan, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Књига је постигла велики успех на Апенинском полуострву јер је у питању фактографско дело о скандалима који су пратили рад Папине комисије основане 2013. године чији је ауторка била члан.

Комисија је имала задатак да анализира и и процени економско-административне и организационе структуре Свете столице (ЦОСЕА), формиране да у сарадњи са Већем кардинала за проуцавање организационих и економских послова Ватикана сакупи податке за папу.

Комисија је била одговорна директно папи, а угашена је 22. маја 2014. године. Услед ширења извесних поверљивих информација до којих је дошла Комисија, избио је скандал познат као "Ватиликс", а недуго затим покренути су и судски процеси против протагониста: монсињора Лусија Ваљеха Балде и Францеске Цаоки, као и против двојице новинара, Ђанлуиђија Нуција и Емилијана Фитипалдија, који су у својим књигама обелоданили поверљиве информације.

Ова афера поново је актуелизована у јуну ове године, када је кардинал Џорџ Пел, министар финансија и трећи човек Ватикана, у родној Аустралији оптужен за сексуално злостављање малолетника.

"Све што мислиш да знаш о Ватикану само је бледа сенка онога што ћеш тамо затећи.“гласи препорука српског издавача 

Према речима преводиоца Гордане Суботић: "У име Петра" није само прича о богатствима, расипању и сплеткама већ и својеврсна оптужба против међународних лобија унутар Ватикана који подривају папину мисију обнове. Ово је прича о њима: ко су ти људи, шта желе, колико су опасни. И зашто би се могло догодити да добију ову партију".

Ово је, истакла је Суботићева "први пут у целости испричана прича о скандалима који су пратили рад такозване Папине комисије".

Недуго пошто се попео на папски трон, папа Фрања је добио поверљив документ: реч је о билансима финансијских институција Свете столице. Тада је схватио прави мотив незапамћеног поступка свог претходника, Бенедикта ЏВИ, његове одлуке да се повуче: Ватикан је на ивици банкрота. 

У овој књизи ауторка наводи да су трошкови Курије ( ватиканске администрације) измакли контроли, а да би се покрили, употребљена су средства из фонда за ванредне ситуацијие, па чак и добровољни прилози које верници свакодневно остављају у црквама широм света за помоћ сиромашнима. Поврх свега, испоставило се да је "фризирање“ рачуна у Ватикану свакодневна појава, као и да "Институт за верске послове", познатији као Ватиканска банка, ради крајње нетранспарентно.

Свестан размера кризе, у јулу 2013. папа оснива међународну комисију чији је задатак да обави темељну анализу финансијског стања Ватикана и укаже на излаз.Комисија је распуштена јер није успела да нађе решење. 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести