Иштван Варга поново с Камератом

У оквиру неокласичног фестивала класичне музиуке НЕО сутра, 24. августа, Камерата академика под управом америчког диригента Филипа Гринберга приредиће у Католичкој порти концерт којим обележава три деценије од оснивања ансамбл.
d
Фото: МОНС

Почетак је симболично у 20.21, јер је и део промоције Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године, а на програму је светска премијера дела београдске композиторке Драгане С. Јовановић Concerto Dragonese за два чела и оркестар, те композиције Едварда Елгара, Карла Џенкинса, Сергеја Рахмањинова и Астора Пијацоле. Као солисти наступиће виолончелисти Иштван Варга и Марко Милетић.

Камерату, иначе, творе одабрани млади музичари са Академије уметности у Новом Саду – асистенти, доценти и студенти. Ансамбл је 1988. основао управо Иштван Варга, и под његовим вођством он је стекао изузетну репутацију, поготово када је у питању извођење дела савремених аутора. Након Варгиног одласка у Будимпешту 1999, где данас предаје виолончело на Музичкој академији „Франц Лист“, рад Камерате се практично угасио, да би 2007. на иницијативу Марка Милетића, иначе ванредног професора на Катедри за гудачке инструменте АУНС, она обновила концертну активност.

Премијерно ће бити изведено дело Concerto Dragonese за два чела и оркестар, које је по поруџбини фестивала написала професорка београдског ФДУ Драгана С. Јовановић

Није згорег подсетити да је Камерата академика пре два лета у Порти приредила велики концерт као подршку кандидатури Новог Сада за Европску престоницу културе. Солиста је тада био наш прослављени виолиниста Стефан Миленковић, а извођена су дела Баха, Моцарта, Менделсона, Шостаковича, Пјацоле... Лане је ансамбл такође наступио пред Новосађанима на отвореном, виолончелисткиња Ирена Јосифоска, звезда у успону домаће уметничке сцене, извела је Хајднов Концерт за виолончело и оркестар у Ц-дуру, а на програму су била и дела Вивалдија и Едварда Грига.

Фото: Камерата академика

“Поред велике музикалности и ентузијазма, оно што Камерату издваја и сврстава у сасвим посебну категорију музичких састава је огромна љубав и преданост којом се музичари препуштају свирању и музици самој. А то је квалитет који се, и у размерама европски реномираних оркестара, данас не среће баш често“, написала је о ансамблу академик Исидора Жебељан, чију је познату композицију Игра дрвених штапова, за хорну и гудачки оркестар, Камерата академика с великим успехом извела уз хорнисту Боштјана Липовшека, потврдивши да је и данас један од наших најрепрезентативнијих интерпретатора и тумача савремене уметничке музике..

М. Стајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести