"Пакет аранжман": Музичка заоставштина и културна баштина

БЕОГРАД: Изложба музичких фотографија "Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)" Зорице Којић и Драгана Амброзића званично је отворена синоћ на платоу испред Уметничког павиљона "Цвијета Зузорић" на Калемегдану, уз присуство двоје аутора, музичара Срђана Гојковића Гилета, рок фотографа Брајана Бранислава Рашића и других.
s
Фото: Youtube Printscreen

Овај значајан пројекат који слави јубилеј од четири деценије Новог таласа, први пут на једном месту представља антологијске снимке четири домаћа угледна фотографа који су током 1980. и 1981. године пратили развој те изванредне рокенрол сцене: Горанка Матић, Горан Вејвода, Бајан Бранислав Рашић и Бранко Гаврић, аутор омота за ту чувену компилацију "Пакет аранжман", који је такође синоћ био присутан на отварању.

Музички део програма био је резервисан за краћу ефектну свирку алтернативног београдског бенда “Шајзебитерлемон”, што је иначе реткост данас видети било који наступ рок музичара у доба пандемије.

На албуму "Пакет аранжман" у фебруару 1981. први пут заједно су се представиле у том периоду најбоље нове београдске групе: "Шарло акробата", "Идоли" и "Електрични оргазам".

Зорица Којић, једна од аутора изложбе, изјавила је да се на овај начин слави једна изузетна генерација која је тако велика, да и после 40 година окупља и даље људе различитих годишта и инспирише их овим сјајним сликама,

"Захвална сам свим музичарима који су донели Нови талас код нас, као и публици која га је испратила, и то не само у Београду већ и читавој бившој Југославији.То никада није је био догађај локалног, већ регионалног карактера. Знамо сви како је данас тешко створити нешто што има такав домет да одјекује и после четири деценије”, истакла је Којићева.

Њен супруг Драган Амброзић, као други аутор поставке, иначе музички уредник Дома омладине Београда, открио је да се сада први пут на једном месту налазе окупљени чувени аутори тих слика.

"Сакупили смо колекцију ових рок фотографија, има их стотинак, а идеју, иницијативу за цео пројекат, изнела је управо моја супруга. Сјајно је што се ова изложба десила управо на велику годишњицу ''Пакет аранжмана'', а овај јубилеј је заиста велика ствар", представио је пројекат Амброзић.

"Препознајемо ''Пакет аранжман'' не само као део музичке заоставштине већ и културне баштине целе ове средине, веома важну тачку која представља не само музички, већ и морални ослонац за младе", надахнуто је говорио музички стручњак и коаутор изложбе.

Он је приметио да су у публици млади људи у својим двадесетим годинама и можда први пут виде ове фотографије, "те хероје нашег времена", када су музичари ова три бенда имали својих 20 лета.

"Надам се да ће млади препознати ту енергију која је прескочила време и дошла до нас сада и поново покреће и узбуђује људе. Два и по месеца ће трајати наша изложба и жеља ми је да је што више људи посети и посведочи да Београд има једну унутрашњу енергију која и данас осветљава пут", закључио је Амброзић.

Фронтмен групе "Електрични оргазам" Срђан Гојковић Гиле био је збуњен чињеницом да је он заправо једини присутни актер, музичар "Пакет аранжмана", тако да је упутио поздрав свима којих више нема - Влада Дивљан, Милан Младеновић, Иван Вдовић Вд, док је Душану Којићу Који, који се лечи у Лондону, пожелео што бржи опоравак од можданог удара.

"Ово је био један скуп три бенда који се игром случаја још једном поновио када су се друга три састава скупили у пројекат ''Римтукитуки'' који је баш на данашњи дан, 22. априла, свирао легендарни концерт ''Рачунајте на нас'' и веома ми је драго да се и то потрефило", подсетио је све присутне чувени Гиле.

"Римтутитуки" био је српски рок бенд из Београда који су чинили чланови група Екатарина Велика, Електрични оргазам и Партибрејкерси, а та група је основана 1992. године као антиратни пројекат током ратова на просторима бивше Југославије.

"Сви смо ми заправо једна иста генерација, и како волим да кажем - Деца СКЦ-а, која је била нека колевка Новог таласа", нагласио је Гојковић.

Тада је важна фигура био рок публициста Момчило Рајин уз Небојшу Пајкића, познатог сценаристу и професора на ФДУ, тада уредника СКЦ-а.

"Њих двојица су нам широм отворили врата и пустили нас да имамо прве концерте у том простору, а дали су нам и салу за вежбање. Хвала вам свима што сте данас овде да се подсетимо свега", закључио је Гојковић.

Чувени музички фотограф Брајан Рашић је омогућио да на изложби буде знатно више фотографија, а не само три колико су имали у старту.

Рашић открива да је у време кад је сликао ове фотографије, већ живео у Лондону, и сматра да је сигурно свима чудно да је радио и ове слике домаћих музичара, јер га сви знају по фотографијама за рок групу Ролинг Стонс, или Дејвида Боувија.

Али, те 1981. године, добио је понуду од уредништва култног рок магазина "Џубокс" да фотографише неке домаће београдске групе за које он у то време уопште није ни чуо.

"Сви ти људи су временом постали моји јако драги пријатељи. Овде сам дошао као Енглез, који слуша ''Тхе Полице'', и онда одједном ми пуштају ''Шарла Акробату'', и у самом почетку ништа ја ту нисам разумео, шта то они свирају. Временом је то постало легенда, и ја сам постао део ње и једноставно не могу да верујем да је прошло 40 година", евоцира успомене један од најтраженијих рок фотографа данашњице.

Гледао је београдске групе у Београду, а живео је у Енглеској, што му је било посебно занимљиво, а сматра да су "Шарло Акробата" и "Идоли" били прави бендови престонице.

Жао му је што нема више тако великих уметника међу живима, као што су били Милан Младеновић, Вд, Дивљан, и напомиње да се чуо са Којом који све поздравља, добро се држи.

"Све бендове које хвалимо и дижемо у небеса, имам утисак да је то сада много више него што је било онда, и свакако да има пуно разлога за то", навео је Рашић.

Познати рок критичар и публициста Момчило Рајин рекао је да је музика једна од сигурно најапстрактнијих уметности, и нешто “најлепше што можемо да доживимо у нашим животима зато што сублимира све наше радости и туге”.

"Суштина свега је записано у речима ''арс лонга вита бревис'', односно, Нови талас нам се десио пре 40 година, и даље нам је веома важан, он припада култури и уметности наше средине, и немојте то да заборавите", закључио је Рајин тим латинским речима, које наглашавају дуготрајни утицај уметности на кратак живот.

Поставку "Нови талас у Београду: Пакет аранжман (1981-2021)" у организацији ЈП "Београдска тврђава" посетиоци ће моћи да гледају на Калемегдану наредна два и по месеца.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести