Вечерас неокласични фестивал класике

Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и Музичка омладина Новог Сада организују вечерас у Католичкој порти концерт ансамбла Камерата академика, под уметничким руководством Марка Милетића, у склопу пројекта „За нове мостове“, уз помоћ којег се Нови Сад изборио да 2021. буде Европска престоница културе.
kamerata akademika, privatna arhiva
Фото: Приватна архива

Први концерт у оквиру овог пројекта одржан је у јулу прошле године, када је Камерата академика наступила у Католичкој порти са виолинистом Стефаном Миленковићем.

И вечерас Камерата академика излази на подијум са још једним изузетним солистом, нашом познатом младом виолончелисткињом Иреном Јосифоском. Они ће извести Хајднов Концерт за виолончело и оркестар у Ц-дуру, а на програму су још дела Антонија Вивалдија и Едварда Грига. У улози концертмајстора наћи ће се Мирослав Павловић, иначе концертмајстор Београдске филхармоније. Концерт почиње у симболично време, у 20.21 час.

Оркестар Камерата академика је основан пре више од три деценије, и највеће успехе је остварио док је уметнички руководилац био виолончелиста Иштван Варга. После његовог одласка у иностранство, ансамбл је престао да ради 1999, али га је 2007. обновио виолончелиста Марко Милетић, доцент на Катедри за гудачке инструменте Академије уметности у Новом Саду.

– Имао сам, у том моменту, стварно сјајне музичаре на Академији, довољно да могу да направим камерни оркестар. Уз помоћ нешто старијих колега, и уз жељу да доведемо бивше чланове Камерате академике, дошли смо на идеју да оснујемо оркестар који би био под капом Академије, и логично је било да то буде наставак рада Камерате. Први концерт смо одржали 2008. у децембру, тако да следеће године пунимо деценију од реоснивања – каже за наш лист уметнички руководилац Камерате Марко Милетић.

У настојањима да осмисле концертни програм, и свој рад, у наступајућим годинама ка Европској престоници културе, Камерата академика и Фондација Нови Сад 2021 су покренуле фестивал “Нео”, који је јуче почео концертом победника Дунавске сонате у салетли у Дунавском парку. Вечерашњи концерт је такође део фестивала “Нео”, баш као и концерт 31. августа у Културном центру Новог Сада, на којем ће наступити кларинетиста Богдан Бикицки и пијанисткиња Наташа Срдић, а ту је и предстојећи наступ трија “Фантастик бојс” на Фестивалу уличних свирача 1. септембра у Подграђу.

Вечерашњи концерт у Католичкој порти, на којем ће као солиста наступити виолончелисткиња Ирена Јосифоска, симболично почиње у 20.21 сат

– Фестивал је конципиран на четири платформе, и пошто је и прошле године цела кампања имала назив “Четири моста”, хтели смо да опет представимо та четири догађаја. Поменути концерти су садржај овог нултог фестивала, а надамо се да ће следећи да буде много садржајнији, и што се тиче имена које доводимо, и што се тиче локација, и начина на који ће оне да буду сређене следеће године. Осим концерата имаћемо мајсторске курсеве, омладински оркестар и вероватно такмичење. Правимо, дакле, озбиљан фестивал, који би могао да заживи и после 2021, и који би могао да буде легат који смо добили од ЕПК - напомиње Марко Милетић.

Овај фестивал на отвореном је замишљен да буде резиденцијални, на којем ће наступати Камерата академика, али у оквиру којег ће бити основан и омладински оркестар, у којем ће, по речима Марка Милетића, чланови бити музичари из свих бивших и будућих европских престоница културе.

– Фестивал има слоган “Некласични фестивал класичне музике”, и због тога што је на отвореном, и због тога што хоћемо да буде савремени, али не у смислу подилажења публици избором програма и извођача, то ни случајно. Хоћемо да направимо нешто ново у брендирању, презентовању свега тога и смештању на неке локације које су занемарене у Новом Саду, попут  Футошког парка, као и начина на који ћемо да привучемо публику, и можда неке врсте спектакла који би могао да поред концерта има и визуелну димензију – објашњава Марко Милетић.

Чланови Камерате академике су и студенти и професори, односно асистенти Академије уметности у Новом Саду.  Студенти су увек добродошли у овом ансамблу, напомиње наш саговорник, и додаје да ће баш на вечерашњем концерту бити подмлађен састав, са четворо студената АУНС.

– Ангажујемо студенте који су толико добри да уопште не морамо да правимо компромисе када је репертоар у питању, јер они могу да испрате све што осмислимо да свирамо. Сада имамо сјајне студенте на виолини и мислим да ће да их буде све више. Имамо и добрих професора, “појачани” смо скорије са двојицом сјајних колега Робертом Лакатошем и Мирославом Павловићем, имају сјајне класе, тако да мислим да ће наш састав да буде све млађи и млађи убудуће, и мени је јако драго због тога - истиче Марко Милетић.

Камерата академика је досад одсвирала практично сва дела стандардног репертоара за један гудачки оркестар, додаје Милетић, и наводи да готово на сваком концерту имају и дело домаћег композитора. Било је и целовечерњих наступа посвећених њима, па је већ крајем 2011. један  био омаж  Рудолфу Бручију. Свакако је битно свирати дела савременика, сматра Марко Милетић, али такође и сјајна дела наших старијих композитора која су досад ретко, или уопште нису извођена.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести